VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

Professori Seppo Ikäheimo: VR:n kannustimien perusteena palvelutasomittarit

UUTINEN

Yrityksen hallinnoinnin professori Seppo Ikäheimo Aalto Yliopistosta kertoo VRLeaksille, ettei VR:n toimivan johdon kannustimien perusteina todennäköisesti ole pääasiallisesti VR:n tulos, vaan ennen kaikkea VR:n palvelutaso. Ikäheimo jatkaa ”suomalaisten yhtiöiden avoimuus ja läpinäkyvyys kannustinjärjestelmissä on korkeaa eurooppalaista tasoa, vaikka yhtiöt eivät kovin avoimesti kannustinjärjestelmien perusteista kerrokaan”.

VR:n eilinen yhtiökokous päätti, että VR jakaa valtio-omistajalleen osinkoa 30 miljoonaa euroa, vaikka VR:n hallitus aiemmin esittikin, ettei osinkoa jaeta. On tavanomaista, että yhtiökokous muuttaa hallituksen esityksiä. VRLeaks ei kuitenkaan löytänyt yhtiöitä, joiden yhtiökokous olisi päättänyt kasvattaa osinkoesitystä. Sen sijaan tavanomaista on se, että yhtiökokous pienentää hallituksen osingonjakoesitystä.

Ikäheimon mielestä VR:n tavoite ei ole välttämättä tehdä voittoa, vaan täyttää sille asetetut palvelutasovelvoitteet, joiden perusteella toimivalla johdolle voidaan maksaa kannustimia. Hän ei myöskään pidä poikkeuksellisena sitä, että VR:n toinen kahdesta suurimmasta asiakkaasta on sen omistaja ja, että VR:n toimiessa monopolissa se maksaa kannustimia.

VALTIO SAATTOI TARVITA VR:STÄ RAHAA

VR ei ole maksanut valtio-omistajalleen osinkoa tätä ennen kertaakaan sitten tilikauden 2007 tuloksen. Samalla VR:n omavaraisuusaste on ylivoimaisesti korkein, mitä tulee kaikkiin eurooppalaisiin rautatieyhtiöihin. Omavaraisuusasteen erittäin korkea taso tarkoittaa käytännössä sitä, ettei yhtiön oma vapaa pääoma tuota omistajalle mitään, vaan se sen sijaan maksaa valtiolle.

Seppo Ikäheimon mukaan valtio saattoi tarvita tällä päätöksellä VR:stä rahaa taantuman ja valtiontalouden alijäämän vuoksi.

Suomen PT-konsernin jakauduttua Suomen Posti Oy:ksi (sittemmin Oyj:ksi) ja Sonera Oy:ksi kesällä 1998, Sonerasta irroitettiin miljardi markkaa ylimääräistä osinkoa, jotta yhtiö olisi kiinnostanut enemmän institutionaalisia sijoittajia yhtiön listauduttua Helsingin pörssiin loppuvuodesta 1998. VR:n kohdalla tällainen vastaavanlainen pääomarakenteen keventäminen ei koskaan ole ollut mahdollista.

Suomen Posti Oy:stä tehtiin Suomen Posti Oyj siksi, että rahoituksen saaminen pääomamarkkinoilta oli helpompaa kuin sellaisen osakeyhtiön, joka ei ole julkinen. Kaikki pörssiyhtiöt ovat yhtiömuodoltaan Oyj:tä, mutta kaikki Oyj:t eivät ole pörssiyhtiöitä, kuten on asianlaita esimerkiksi Itellassa ja Kotipizzassa.

PROFESSORI LEPPINIEMI HÄMMÄSTELEE VR:N KANNUSTINJÄRJESTELMÄÄ

Aalto Yliopiston professori Jarmo Leppiniemi kertoo VRLeaksin haastattelussa, että omistajan tulisi olla kiinnostunut siitä, tuottaako omistettu yhtiö tarpeeksi ja jos ei, niin miksi se ei tuota? Leppiniemi puuttuu lisäksi VR:n kannustinjärjestelmiin: ”jos johtoa palkitaan, kyllä omistajankin silloin pitäisi saada jotain.”

Valtio-omistaja ei voi tälle asialle kuitenkaan mitään. VRLeaksin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan VR:n ylipääomitus maksaa yhteiskunnalle vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja. Ylipääomituksesta johtuva vaihtoehtoistuotto jää näin ollen saamatta.

VRLeaks

One response to “Professori Seppo Ikäheimo: VR:n kannustimien perusteena palvelutasomittarit

  1. keijo koistinen 21.5.2014 19:03

    Kaikkihan tuota ”kannustinjärjestelmää” ihmettelee, paitsi tse johto. On siinä johto sitoutettu tosiaan. Nuoret pojanklopit yrittää hankki kannuksia ja fyrkkaa, sitä se on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: