VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

Näin VRLeaks toimii

VRLeaksiin saat yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vrleaks@gmail.com.

VRleaksin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan kertoa siitä, mitä kulisseissa oikeasti tapahtuu. Hyviä lukuhetkiä!

Blogia päivitetään säännöllisen epäsäännöllisesti.

Lukijat voivat kommentoida julkaisuja anonyymisti ja käytännössä täysin vapaasti, sillä tällä sivustolla ei suosita sensuuria, joskaan henkilökohtaisuuksiin ja liikesalaisuuksiin kohdistuvia viestejä ei sallita. Moderointi onnistuu kaikkein parhaiten kirjoittajien kesken. Älkää myöskään upottako kommentteihin suoria linkkejä esimerkiksi Youtubeen, sillä se aiheuttaa sivustolle teknisiä ongelmia.

(Lisäys VRLeaksista-osioon 21.1.2012 klo 22.02 ja 24.1.2012 klo 23.20)

Kukaan ei voinut missään kohtaa ennakoida sitä, että VRLeaks tulee näkymään valtakunnan ykkösmedioissa siinä mittakaavassa, missä se on nyt näkynyt. Koska sivusto perustettiin alunperin lähinnä rautatieharrastajia ja muita alasta kiinnostuneita varten, emme voineet käsittää sitä, ettei juttuja voi tehdä huumoripohjalta, saati että niissä ei voisi käyttää hymiöitä.

Joulukuun 2011 jutut pysyköön muokkaamattomina, kuten itse asiassa nämä kaikki muutkin.

Olemme VRLeaksissa palautetta vailla nyt ja jatkossakin, joten jokainen kehitysidea on tervetullut.

VRLeaks ei ole pelkkä vuotosivusto: hyvin moni julkistettu dokumentti on itse asiassa täysin julkinen, joskin niiden kaivamiseen on vaadittu hieman aikaa ja vaivaa.

Kiitos.

==

VRLeaks started more or less as a joke when I came across some VR-documents about plans to build a parlour car and wrote on a railway forum: ”VRLeaks has received information concerning a parlour car VR has ordered.” I was kicked out from that forum, and decided to start VRLeaks, my own internet forum nobody could kick me out of. Documents from inside VR kept on coming and I kept on publishing them. On New Year’s Eve, a Finnish newspaper published an article about VR’s bonus payment system, and it was that article that made VRLeaks famous.

That’s how it all started.

All documents are checked from at least two different sources inside VR before they are published. The problem is not VRLeaks, single worker, the problem lies in the system which enables a government-owned company like VR to do the things it does.

VRLeaks has turned out to be extremely popular. During it’s 4 weeks’ existence there’s been 175 000 visitors. VR has struggled with problems concerning schedules and ticket systems for years, while it’s top50-executives enjoy the benefits of the bonus payment system. Needless to say, neither personnel nor passengers are happy about this.

==

-VRLeaks

30 responses to “Näin VRLeaks toimii

 1. khjkhkh 3.1.2012 21:15

  Facebookkiin sivu missä kerrotte päivityksistä!

 2. Tomi 5.1.2012 16:16

  Tuossa tapauksessa käsiteltiin sitä saako poliisi ja syyttäjä käyttää edellisessä oikeudenkäynnissä esille tullutta todistusainestoa, joka on lähdesuojan piirissä, uuden tutkinnan / syytteen pohjaksi. Joten kysynkin, että millä tavalla KKO:n päätös liittyy VRLeaksiin ?

  Mikäli VR sattuisi haastamaan kirjoittajan oikeuteen, niin toki kirjoitusten materiaaleilla on lähtökohtaisesti lähdesuoja. Sen sijaan se ei poista millään tavalla tämän blogin kirjoittajan mahdollista rikosoikeudellista vastuuta. Eihän tässä ole kovin paljon aikaa kun toimittajia tuomittiin käräjillä kunnianloukkauksista kansanedustajaa kohtaan seksuaalisesta ahdistelusta käsitelleestä kirjoituksesta. Kirjoittaja voidaan tuomita, vaikka lähdesuoja pysyisikin.
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/K%C3%A4r%C3%A4j%C3%A4oikeus+Yle+loukkasi+kansanedustajan+kunniaa/1135252157824

  Vielä tähän voisi mainita, että lähdesuoja voidaan murtaa, jos esimerkiksi tietoja vuotaneen henkilön epäillään syyllistyneen salassapitovelvoitteen rikkomiseen. Tämä jo edellyttäisi oikeuskäsittelyä ja olemassa olevaa syytettyä, jolloin kirjoittajaa kuultaisi todistajana mahdollista vuotajaa vastaan.

  Vielä voisin lopuksi todeta, että tuskin VR lähtisi käräjöimään, sillä ei näillä sivuilla ole mitään kunnianloukkaukseen viittavaa, ainoastaan julkaistu vuodettuja sisäisiä asiapapereita.

 3. Kyösti Tichanoff 6.1.2012 00:23

  Moi
  VR-Track:in henkilöstöpolitiikka on ajautumassa romahdukseen. On aivan uskomatonta, että ”länsimaisessa demokratiassa” on jouduttu tällaiseen tilanteeseen. VR-Track on PALKANNUT luottamusmiehen.
  Selvennyksen vuoksi: Työntekijät eivät ole mitenkään voineet vaikuttaa kyseisen ”luottamusmiehen” valintaan. VR-Track ja ”marttakerho” (rautatieläisten liitto) ovat yhteisymmärryksessä valinneet ”mulle sopii kaikki” miehen neuvottelemaan ja sopimaan työnantajan esittämän työehtojen heikentämisen.
  Normaali käytäntö lienee, että työntekijät valitsevat itse luottamusmiehensä ja vain ilmoittavat kyseisen henkilön sekä ammattiliitolle, että työnantajalle.
  Nyt työnantaja ei hyväksy muita, kuin oman ”luottamusmiehensä” neuvotteluihin.
  Neuvottelut ovat varmaan helpompia, kun ei ole eriäviä mielipiteitä.
  Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.
  Tämähän ei ole rautatieläisten liitossa mitenkään uutta. Aikaisemminkin on siirrytty pöydän puolelta toiselle. Tämähän ei ole mitenkään laitonta, herää vain väkisinkin kysymys, kuka maksaa palkan, vai maksaako kumpikin?
  Suosittelen RL jäsenille jäsenkirjan palauttamista.
  Itse olen maksanut kyseiselle liitolle yli 40v. jäsenmaksua.
  En enää.

  • Spede 11.1.2012 12:48

   Hyvä ratkaisu,itsekin erosin kyseisestä liitosta. Ja suosittelen lämpimästi muillekin. Tyhjän saa pyytämättäkin ja ilmaiseksi,eikä tarvitse vuodessa maksaa mitään. Ytk on ihan hyvä vaihtoehto työntekijöille näin aluksi.

   • Mikko Nieminen 25.1.2012 18:17

    Ytk:sta saat varmasti yhtä paljon apua kuin Rautl:stakin, mutta ennemmin kyllä suosittelisin liittymään ihan ammattiliittoon. Vaikkei VR hyväksykkään toisten liittojen mielipiteitä, niistä saa silti tarvittaessa apua/neuvoja tilanteiden hoitamiseen. Tuleehan siinä samalla sitten tuettua mahdollisesti vielä jäsenistön oikeuksia ajavaa liittoa. Mikäli kaikki liittyvät pelkkään työttömyyskassaa, kuihtuu koko ay-liike pois.

 4. xxx 12.1.2012 13:56

  Kiitos hyvästä sivusta! Mielenkiintoista lukemista mihin meidän rahat menee..
  Tuli mieleen p-karjalaisena että ei olisi paha jos joku laittaisi talvivaaraleaksin pystyyn.
  Sekin paikka haisee suuntaan jos toiseenkin..

 5. Pasi 22.1.2012 21:24

  Tässä ilmainen idea: saisitko aikaan sivuston ”Kate Leaks”, jonne saisi kerättyä tuotteiden ja palveluiden oikeita myyynti- ja tuloskatteita? Näin voisimme avat yhteiskunnan ”kirjaa” vielä enemmän ja päästä oikeudenmukaisempaan, ahneettomampaan ja ei vähemmän moraalittomaan maailmaan.

 6. Nilkkejä 31.1.2012 14:37

  Hei. Kuinka voin olla yhteydessä sivuston pitäjään, tiedon jakamisen muodossa siis?

 7. TomTor 31.1.2012 15:05

  Vinkkinä voisi kertoa, että on olemassa erilaisia sähköpostipalveluita joilla voi turvata (ainakin jossain määrin) lähettäjän anonyymiutta. Ehkäisee henkilötietojen vuotamisen, jos vaikka vrleaks pakotetaan luovuttamaan tietoja vuotajista. Omasta henkilökohtaisesta ja jokapäiväisestä sähköpostiosoitteesta ei ole suositeltavaa lähettää mitään arkaluontoista. Suosittelen myös ylläpitäjää tarvittaessa tutustumaan asiaan. Kiitos sivustosta!

  Sähköpostipalveluita:
  Safe-mail
  https://www.safe-mail.net/cgi-bin/Safe-mail.net/gate/N1-4f27e6cb-33419972
  Hushmail
  https://www.hushmail.com/
  Tormail
  http://jhiwjjlqpyawmpjx.onion/

 8. Heppu 25.2.2012 18:07

  Olette hyvällä asialla.

  Kukahan ottaisi asiakseen kaikki muut julkisen sektorin älyttömyydet? Sivuston nimi voisi olla vaikka SFLeaks.

  Näitä samanlaisia monopolitoiminnan kukkasia on tämä maa täynnä. Kun jokin toiminta monopolisoidaan jonkun tahon yksinoikeudeksi, niin korruptio ja silkat typeryydet alkavat rehottaa, kun rahasta ei ole niin tarkkaa. Samanlaista toimintaa löytyy esim.
  – Finnairista (lennän mieluummin Norwegianilla, jolla on hinta/laatu -suhde kohdallaan)
  – metsäkeskuksista (miksikähän ei ole kilpailijaa…)
  – Sitrasta (annetaanpa nämä julkiset rahat tuolle yhtiölle, että se voi kilpailla tuon toisen yrityksen kanssa!)
  – Ylestä (valtion omistama tiedotusväline verorahoilla – anteeksi siis niinku mikä?)
  – ulkoministeriö ja erityisesti ’kehitys’yhteistyörahat (miksikähän täällä ei ole tehdasta, vaan pelkkä pelto?)
  – Veikkaus ja Raha-tomaattiyhdistys (palautusprosentit surkeita kun kilpailua ei ole)
  – Helsingin Energia (kun ei saada myytyä kaukolämpöä, niin kielletään kilpaileva maalämpö kun siinä tehdään niitä inhottavia reikiä maahan)
  – sairaanhoitopiirit (miksikähän tietojärjestelmät maksavat, arvaatteko?)

  Kyllä yksityiselläkin sektorilla sattuu ja tapahtuu, mutta kilpailu pitää huolen siitä, että yleensä älyttömyydet karsiutuvat jollakin aikavälillä pois.

 9. 1baltic1bullet 26.2.2012 09:22

  Oikein! VR:ssä on paljon muutakin mätää…

 10. U Airaksinen 27.2.2012 06:18

  Mielenkiintoista, että yksittäisen yhtiön epäselvyyksitä on tehty oma sivustonsa. Alkutalvesta 2011 teimme samantyyppisen sivuston Liperin kuntaorganisaation korruptioon liittyen http://www.liperinuutiset.fi.
  Liperin Uutisetkin on päässyt julkistamansa tiedon vuoksi suljettavaksi vaadittujen listalle. Nimekkäimpänä sulkemisvaatimusten esittäjänä on kansanedustaja Eero Reijonen, joka on saanut Liperin kuntakonsernilta viime vuosien aikana 50 – 100 milj.€ omistamansa rakennusliikkeen kautta.

  Valtaeliitti teki Pohjois-Karjalan käräjäoikeudelle sivuston sulkemisvaatimuksen mm. siitä, että kunnan kunniaa on loukattu. Reijonen kumppaneineen hävisi sulkemisvaatimuksensa myös Itä-Suomen hovioikeudessa.

  Käytännössä valtaeliitin arvostelu ja laittomasti salatun tiedon julkistaminen näyttää saaneen ns. sosiaalisen tilauksen. VR:n kohdalla toivomme, että toimisitte siten, että suomalaisia yrityksiä ja työntekijöitä suositaan, mikäli uhkana on ulkomaisten yritysten tulo rahastamaan käytännössä suomalaisten maksamia verovaroja.

  Ulkolaisten yritysten myötä se korruptio vasta kunnolla kehittyykin. Neuvostoliiton tilalle on tullut Eurostoliitto. Neuvostoliiton korruptio pystyttiin melko hyvin estämään, Eurostoliiton korruptio on hyvää vauhtia kasvamassa muttä entäs sitten kun Venäjän mafia pääsee toimintaan mukaan?

 11. Anthony 27.2.2012 08:14

  Nyt kun Ministeri Katainen on sanonut että valtion rahan pumppaaminen Finnairiin on loputtava, voisitteko tuoda ilmi että valtio tukee VR:ää yli miljardilla eurolla. Jos tämän jakaa myytyä matkalippua kohti niin yhtä matkalippua tuetaan yli sadalla eurolla.

  • Ossi Oksanen 8.3.2012 17:49

   VR:llähän taitaa vissiin olla vielä neuvostoaikaista kalustoa käytössä, Pittää vissiin joskus kalliisti uusia.Hyvä että vielä toimii ja hyvä että tuetaan. Neuroottiset talvikunnossapidot ja pr-kampanjat mustamaalaajia vastaan rupeaa varmaan jossain vaiheessa nostamaan lippujen hintoja entisestään.

 12. Ari Rullo 27.2.2012 09:18

  Hienoa, että joku on nähnyt vaivaa ja paljastaa tämän mätäpaiseen(VR) touhuja ihmisille. Tälläinen yhtiö voi tehdä näköjään ihan mitä vaan, kun on valtion suojelussa. Yksityisellä yrityksellä olisi aika kiperät ajat samoilla toimintaperiaatteilla, kuin VR harjoittaa.

  • JamieOliver 6.3.2012 00:12

   On merkillistä, ettei julkisuudessa ole enempää ollut puhetta VR:n käyttämien vartijoiden tavasta sulkea Helsingin asemahalli viikonloppuisin paljon aikaisemmin kuin ovien uusissa hienoissa aukiolomerkinnöissä, nettisivuilla ja muissa virallisissa lähteissä mainitaan (klo 02). Ja jokainen vartijoista vastaa eri sanoin, kun asiasta kysytään: ”Näin on sovittu”, ”Teemme kuten haluamme”, ”Ei kuulu sulle” yms.. Asiakaspalvelu on vastannut asiasta muutamaan kertaan, että totta kai täytyy noudattaa aukioloaikoja – käytäntö on toinen..

 13. Jukka D. 27.2.2012 10:07

  Viitaten: http://www.hs.fi/kotimaa/Turun+Sanomat+VR+harkitsee+VRLeaksin+haastamista+oikeuteen/a1305556523178

  Mikäli VR Leaks todella haastetaan VR:n toimesta oikeuteen, olen valmis osallistumaan oikeudenkäyntikuluihinne. Uskon myös, että erittäin monet muutkin suomalaiset ovat
  kypsyneet VR:n sikailuun, ja tukisivat pienillä lahjoituksilla asiaanne.

  Toivottavasti tähän ei tarvitse mennä, mutta jos sinne mennään, tietäkää ettette ole yksin.

 14. Reima Kuukka 30.3.2012 11:52

  Saanen kysyä teiltä tietouttanne eräästä asiasta. VR väittää, että Visa Electron ei kelpaa maksuvälineeksi junissa. Kuitenkin tänään vaikeassa tilanteessa ollut vierustoverini junassa maksoi Visa Electronilla, ilman ongelmia. Ensin hän selitti ongelmaasa, jonka jälkeen konduktööri meni hiljaiseksi. Sitten konduktööri nappasi Visa Electronin ja otti maksun – ongelmitta.

  • Nynny 3.12.2012 16:41

   Kyseisen kortin varmennusta ei pystytä tekemään joka kohdasta rataverkostoa, syyttää voit Sonera / Elisa akselia. Mietippä paljonko menee aikaa kun odotellaan joka kortin kohdalla varmennusta..

 15. Murphy Tramway 10.11.2012 17:02

  Tervepä terve Leaks! Voisitte katsella tietoa sellaisesta asiasta, onko VR ilmoittanut kaikista viime vuosina sattuneista vaaratilanteista ja kalustovaurioista esimerkiksi asianmukaisesti Liikennevirastolle tai Onnettomuustutkintakeskukselle, kuten protokolla kuuluu.

 16. riku kekäläinen 31.1.2013 17:32

  Vr keskeytti tänään kaikkien uusien kuljettajien koulutuksen! Sopimuksia ei allekirjoiteta toistaiseksi ainakaan ennen marraskuuta. Onkohan yt lähellä?

 17. kui 31.1.2014 22:25

  Rakennusliitto julistaa VR Track Oy:n hakusaartoon 1.3.2014 alkaen

 18. Matkalainen 16.4.2014 09:17

  Heips.
  Juuri kuuntelin radiossa missä oli puhetta lakkautettavista asemista. Vaasa-Seinäjokivälillä mm. Laihia ja Ylistaro. Ainakin jos VR vetoaa lakkauttamispäätöksellä siihen, että ei ole matkustajia nii se on yksinkertaisesti suoraan johdannollinen siihen, että konnareita on joko kehoitettu olematta myymästä lippuja esim. Laihia vaasavälille tai sitte he vain ovat niin laiskoja ettei jaksa lähteä enää vaunuja kiertämää. Näin ainakin sillon jos mennään Seinäjoelta vaasaanpäin. Matkustajiahan ei ole jos lippuja ei myydä…

 19. Duunari 11.6.2014 20:38

  Sähköliiton ammattiosasto numero 177 on julistanut ylityökiellon. Lisäksi ammattiosasto on ilmoittanut käynnistävänsä lakon koskien rautateiden sähkölaitteiden kunnossapitoa ja rakentamista. http://www.sahkoliitto.fi/?x21187=974288

 20. näkövammainen 14.8.2014 12:03

  VRLeaksin kannattaisi tehdä artikkeli siitä, kuinka näkövammaisia ja muita avustuspalvelua tarvitsevia kohdellaan nyt viimeksi suljetuilla asemilla. Avustuspalveluja ei enää ole tarjolla, vaan pyydetään olemaan yhteydessä lähimpään palvelevaan asemaan. Kajaanissa se tarkoittaa Oulua tai Kuopiota. Avustuspalvelua ei tarvitse tarjota, jos ei ole lipunmyyntiä. Aikaisemmin avustajana kuitenkin toimi vartija (alihankinta?) eikä mikään lipunmyyjä. Eli näkövammainen joka on tarvinnut aikaisemmin apua on nyt unohdettu täysin nähtävästi säästöjen vuoksi.

 21. Fanittaja 4.3.2016 14:38

  MITEN OLIS NOKIAN RENKAAT LEAKS ?
  Olis nimittäin tilausta. Se on niin mätä yritys kun vain olla voi…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: