VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR jarruttaa monopolin purkamista

UUTINEN

7.4.2018 klo 09.00

Valtioneuvoston kanslian lisäksi myös VR yrittää jarruttaa kaikin keinoin jo kertaalleen sovittua rautateiden henkilöjunaliikenteen avaamista kilpailulle. Turvatakseen yksinoikeutensa jatkumisen VR käyttää miljoonia houkutellakseen asiakkaiden luottamusta puolelleen.

Kaksi vuotta sitten VR ilmoitti alentavansa kaukoliikenteen lippujen hintoja, kuluvan vuoden helmikuussa yhtiö laski myös lähiliikenteen lippuhintojaan 10 prosentilla ja tänä keväänä Sub-kanava alkoi näyttää kymmenosaista VR:n sponsoroimaa Radalla-nimistä tv-sarjaa. Nämä toimet tarkoittavat VR:lle miljoonien eurojen panostusta.

Televisio-ohjelman sponsorointi ja samanaikainen lippujen hintojen alentaminen merkitsee jopa VR:n mittakaavassa taloudellisen riskin ottamista: mikäli yhtiön henkilöjunaliikenteen yksinoikeutta ei yhtiön tavoitteesta huolimatta jatketa, asiakkaiden houkuttelemisen vuoksi sijoitetuille miljoonille ei saada kylliksi vastinetta.

AIKA UHKAA LOPPUA KESKEN

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti viime vuoden huhtikuussa jakaa VR:n neljään osaan. Muodostettavat uudet yhtiöt keskittyvät kalustoon, kunnossapitoon ja kiinteistöihin. Nykyinen VR jää operoimaan varsinaista junaliikennettä. VR:n jakaminen ei ole kuitenkaan edennyt suunnitellusti, sillä sekä VR että siitä vastaava valtioneuvoston kanslian (VNK) omistajaohjausosasto ovat viimevuotisesta päätöksestä asti vastustaneet liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) suunnitelmia VR:n tulevaisuudesta.

Turvatakseen henkilöjunaliikenteen yksinoikeuden jatkumisen vastaisuudessakin, VR:n ja valtion omistajaohjausosaston yhteispeli uhkaa vesittää ministeriön suunnitelmat VR:n jakamisesta tällä vaalikaudella. Mikäli VR:n tulevaisuuteen liittyviä keskeisimpiä hankkeita ei saada viedyksi eteenpäin ennen juhannusta, ei uusia VR:stä irrotettavia yhtiöitä ehditä perustaa ennen nykyisen vaalikauden loppua. Tämä käytännössä estäisi henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamisen.

VR on yhdessä VNK:n kanssa esittänyt ministeriölle, että vain osa VR:n nykyisestä kalustosta siirrettäisiin perustettavaan kalustoyhtiöön. VRLeaksin saamien tietojen mukaan tämä veisi toteutuessaan pohjan koko VR:n jakamissuunnitelmalta, jonka tarkoitus on mahdollistaa kaikille rautatietoimijoille tasavertaiset lähtökohdat henkilöliikenteen kilpailun avautuessa Suomessa.

VR:n omien laskelmien mukaan kilpailijat voisivat kuitenkin harjoittaa rautatieliikennettä noin 15 prosenttia VR:ää edullisemmin, mikä selittää VR:n tarmokkuuden monopolin jatkumisen varmistamiseksi.

VR:N JA VNK:N YHTEISPELI HUOLETTAA

VRLeaks kertoi LVM:n ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston välisestä valtapelistä viime viikolla. Myös VR:n tavoitteena on pitkään ollut, ettei VR:n monopolia purettaisi. Ministeriössä seurataankin nyt huolissaan, onnistuvatko VR ja VNK yhteisessä viivytystaistelussaan säilyttääkseen VR:n monopolin.

VRLeaksin virkamieslähteistä saamien tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto ei ole samaa mieltä ministeriön kanssa VR:n jakamiseen liittyvistä suunnitelmista. Tästä johtuen pienetkin ehdotukset asian eteenpäin viemiseksi johtavat omistajaohjauksen esittämiin uusiin, eriäviin mielipiteisiin, joilla näyttäisi olevan tarkoitus käytännössä vain viivyttää VR:n jakamisen edistymistä.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto on perustellut VR:n monopolin säilyttämistä sillä, ettei rautateille tarvita vastaisuudessakaan kilpailua, koska VR on tehostanut toimintaansa viime vuosien aikana.

Aiemmin VR on perustellut monopolin säilyttämistä sillä, että VR:n toiminta ei ole vielä kyllin tehokasta, jotta yhtiö voisi menestyä ilman monopolia.

FAKTA – HENKILÖJUNALIIKENTEEN AVAAMINEN KILPAILULLE

  • Rautateiden henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle on kirjattu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaan
  • Talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksen mukaan VR:stä irrotetaan kolme uutta valtion erityistehtäväyhtiötä nykyisen VR:n jäädessä operoimaan junaliikennettä
  • VR:n ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston yhteinen viivyttely uhkaa kaataa ministeriön suunnitelman henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamisesta
  • VR on käyttänyt viimeisen kahden vuoden aikana miljoonia euroja houkutellakseen asiakkaiden luottamusta puolelleen
  • VR:stä muodostettiin osakeyhtiö 1.7.1995, jotta se voi valmistautua rautateiden tulevaan kilpailuun

Aikajanavideo VR:n osakeyhtiövuosista 1995-2018. Videon kesto 1 min 27 sek.

VRLeaks

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: