VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR: ”Konduktöörillä on junassa poliisiin verrattava asema junan järjestyksenvalvojana”

VR-Yhtymä Oy:n 2.5.2011 julkaistussa tiedotteessa (http://www.vrgroup.fi/fi/vakiolinkit/VR-konsernitiedottaa/news_20110502094953.html) sanotaan, että ”Konduktöörillä ja junamyyjällä on junassa poliisiin verrattava lakisääteinen asema junan järjestyksenvalvojana.

Laki järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1977/19770472) ei kuitenkaan tällaista tunne. Laissa sanotaan muun muassa ”Jollei matkustajaa voida poistaa heti, kuljettajalla on oikeus tarpeen vaatiessa ottaa hänet kiinni, kunnes poistaminen on mahdollista.”, mutta ei mainita mitään siitä, että junahenkilökunnalla olisi poliisiin verrattava asema junan järjestyksenvalvojana. Edelleen laissa joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790469) kohdassa ”Tarkastajan ja järjestyksenvalvojan oikeudet ja vastuu” sanotaan: ”Tarkastajalla on oikeus ottaa kiinni ilman asianmukaista matkalippua oleva matkustaja, joka ei luotettavasti selvitä henkilöllisyyttään.”, mutta tämäkään ei tarkoita poliisiin verrattavaa asemaa järjestyksenvalvojana.

Mikäli VR-Yhtymä Oy:n tiedotteessa mainittu asia olisi totta, olisi matkustamohenkilökunnalla muun muassa oikeus kantaa työtehtävissä mukanaan käsiasetta.

Alla VR-Yhtymä Oy:n 2.5.2011 julkaisema tiedote:

14 responses to “VR: ”Konduktöörillä on junassa poliisiin verrattava asema junan järjestyksenvalvojana”

 1. J 11.4.2012 13:11

  Teknisesti ottaen VR:n väite saattaa olla totta, mutta kenties hieman eri tavalla kuin mitä tekstistä tavallinen kansalainen ymmärtää. Konduktöörillä lienee järjestyksenvalvojaan rinnasteinen asema, josta on säädetty laissa (sekä konduktööristä erityisesti että järjestyksenvalvojasta yleisesti). Poliisinkin asemasta säädetään laissa. Heureka: molemmat asemat ovat lakisääteisiä! Siitä ei vaan seuraa että konduktööri = poliisi vaan yksinkertaisesti että molemmat asemat on määritelty lakisääteisesti, tosin eri tavalla. VR kieltämättä venyttää totuutta selostuksessaan. Yleisölle (ja konduktööreille?) saattaa jäädä kuva, että valtuuksia on enemmän kuin onkaan.

  • finlex 15.4.2012 21:41

   Suurin osa poliisin toimenpiteitä perustuu pakkokeinolain 1 § antamiin jokamiehenoikeuksiin. Ne oikeudet ovat myös konduktöörillä. Kuljettajan oikeudet koskevat myös konduktööriä. Tästä on säännös laissa järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä, 1 § 2. momentti. On helpompaa luetella luetella poliisin ja konduktöörin valtuuksien erot kuin yhtäläisyydet. Erojen luettelemisen mielekkyys olisi kaiken lisäksi kyseenalaista, ne kun koskevat lähinnä etsintäkuuluttamattoman, mutta pidätettäväksi määrätyn kiinniottamista ja erinäisiä hallinnollisia asioita. Ainoa oikeasti merkittävä asia on se, että konduktöörin on luovutettava kiinniotettu poliisille eikä VR:n turvallisuusyksikölle.

  • Kalevi Kämäräinen 11.4.2012 16:38

   Nähdäkseni tässä ei väitetäkään konduktöörillä olevan oikeutta muun muassa virka-aseen käyttöön, vaan viitataan tiedon harhaanjohtavuuteen.

   Terveisin Kalevi Kämäräinen

  • Katonyymi 11.4.2012 19:41

   VR nimenomaan ei ole liikelaitos, vaan osakeyhtiö. Valtion 100 %:n omistus ei tee osakeyhtiöstä liikelaitosta. Tällä on paljonkin lainsäädännöllistä eroa. Esim. valtio vastaa liikelaitoksen veloista, kun taas osakeyhtiö menee konkurssiin. Osakeyhtiö vastaa oikeudessa omasta puolestaan, liikelaitos valtion. Osakeyhtiö noudattaa osakeyhtiölakia, joka säätelee muutenkin melko paljon osakeyhtiön toiminnasta. Liikelaitos on pohjimmiltaan valtion osa, jolla vain on itsenäinen talous.

 2. Pekka Viinikka 12.4.2012 12:45

  minun mielestäni tiedotteessa ei väitetä, että konduktöörillä olisi samat oikeudet kuin poliisilla, vaan että sekä poliisin ja konduktöörin asema järjestyksenvalvojana on laissa määritelty. Konduktöörille on määritelty lievemmät keinot kuin poliisille.

 3. Kaitsu 12.4.2012 19:07

  Kummasti Thaimaalain konnari sai uskottavuutta työssää ko oli 9mm vyöllä, ihan kiltisti tuli ostettua lippu.

 4. Trudde 14.4.2012 07:20

  Poliisin valtuuksia EI voi olla muilla kuin poliisilla ja piste.

  • finlex 15.10.2014 08:38

   Poliisin valtuuksia voidaan antaa myös muille viranomaisille: (Poliisilaki §8: Erityiset poliisivaltuudet). Tämä koskee kuitenkin vain yksittäisiä, erikseen nimettyjä henkilöitä. Tälläisiä oikeuksia voi olla esim. jollain tiedustelupuolen sotilasviranomaisilla, johon ei tavallinen ihminen ikinä törmää, ei todellakaan millään konduktööreillä. Merkittävää julkisen vallan käyttöä ei saa lain puolesta antaa muun kuin viranomaisen hoidettavaksi.

 5. Trudde 14.4.2012 07:54

  Ette te siellä VR-leaksissa taida olla kovinkaan vahvalla pohjalla. Ilmaisen WP’n käyttö on siitä yksi osoitus ja hyvin HYVIN varovaiset,VR-toimintaan kriittisiksi esitetyt kirjoitukset on toinen. Jos olette ihan aikuisten tosissanne, siirtäkää sivusto/blogi jonnekin, mistä se ei jonakmin päivänä voi kadota kuin ns. tuhka tuuleen.

 6. Jussi P 14.4.2012 08:17

  Konduktöörihän on vain hieno titteli lipunmyyjälle, jollaisena häntä tulee kohteltavan. Aika harva konduktööri junissa paljon muuhun kykeneekään, niin vauhdilla katoavat paikalta kun junassa on ongelmaa.

 7. hohhoijaa 14.4.2012 14:46

  ” VR: “Konduktöörillä on junassa poliisiin verrattava asema junan järjestyksenvalvojana” Eihän tuossa ole mitään uutta ja maailmaan mullistavaa, Konduktöörillä, tai ” Ylemmän Liikennetutkinon” suorittaneella oikealla, toisin kun nykyisellä lentoemäntä/stuertti lipunmyyjällä, konduktöörillä oli aikoinaan oikein kuvallinen virkamerkki, jossa luki vieläpä ”Erityiset Poliisin Valtuudet” VR:n alueilla. Kuka se muukaan järjestystä junissa valvoisi kuin konduktööri ?? Tämän sivuston oikeita ”jytky paljatuksia” koko juttu, hohhoijaa

 8. Erikk 20.10.2013 13:41

  Laki järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä:

  Joukkoliikenteellä tarkoitetaan tässä laissa rautateiden henkilöliikennettä sekä raitiotie-, metro- ja linja-autoliikennettä.

  Mitä tässä laissa on säädetty kuljettajasta, on vastaavasti sovellettava konduktööriin, tarkastajaan, rahastajaan tai muuhun sellaiseen liikennehenkilökuntaan kuuluvaan henkilöön, jonka tehtäviin kuuluu huolehtiminen järjestyksen säilymisestä kulkuneuvossa ja jolla on tätä asemaa osoittava virkapuku tai virkalakki taikka muu vastaava selvästi havaittava tunnus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: