VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n intranetin estot julkiseen internetiin

VR-Yhtymä Oy:n tietoturvallisuusosasto on sulkenut VR:n sisäverkosta pääsyn muun muassa seuraaville internet-sivuille:
Youtube
Facebook
vaunut.org

Alla tänään otettu kuva VR:n sisäverkosta, kun VR:n työntekijä yritti mennä osoitteeseen vaunut.org ja tulostaa asiakkaalle tietyn vaunun ulkokuvan:

Toisaalta pääsyä saman yksikön toimesta ei ole estetty esimerkiksi seuraaville sivustoille:
jarnvag.net
TraFi

Tällainen sivusto on jostain syystä sallittu VR:n sisäverkosta:

VRLeaks

Finnairin osalta henkilökuntaa jopa erikseen ohjeistetaan käymään erilaisilla alan harrastussivustoilla, sillä sieltä löytyy ”laajin kokonaisnäkemys toimialasta”.

VR-Yhtymä Oy:n palomuuri suljettujen sivujen osalta on testattu 16.3.2012 yllä mainittujen sivujen estojen osalta. 150-vuotisjuhlien kunniaksi kysymme VR:ltä kysymyksen: Miksi VR rajoittaa työntekijöidensä pääsyä täysin julkiseen ja vapaaseen internetiin?

14 responses to “VR:n intranetin estot julkiseen internetiin

 1. Konnari 17.3.2012 10:05

  Tavalliselle työntekijälle ei myönnetä tunnuksia joilla pääsisi nettiin. Pelätään viruksia. Koneilta on kuitenkin pääsy esim. pankkien,verohallinnon,poliisin ja kauppalehden sivuille. Stasi meininkiä!

 2. NP 17.3.2012 12:20

  Monissa yrityksissä esim. youtube ja facebook ovat estolistalla. Tämä ”uutisointi” tarkoitus vain herättää turhia epäilyjä, normaalia toiminta nykypäivänä, siihen onko se tarpeellista en ota kantaa.

 3. Hessu 17.3.2012 16:28

  HS ja sen omakaupunki.fi sensuroivat kommentointia liittyen VR:ään. VR:ää saa haukkua myöhästymisistä kun se on jo yleisessä tietämyksessä mutta korruptiosyytöksiä ja vrleaks-liittyviä kommentteja en ole oikein nähnyt. Onneksi tämä sensuuri-yhteiskunta tulee luhistumaan jo pian.

 4. TH 17.3.2012 18:30

  Kun lukee noita vaunut.orgin kuvakommentointeja ja keskusteluja, niin toivoisi itsekin, että sivu olisi estetty. Minulle tulee kamala myötähäpeä niistä jutuista, isot miehet kiukuttelevat toisilleen junista,

 5. TH 18.3.2012 09:50

  Tämän blogin ylläpitäjälle: sinulla voisi olla resursseja ja mielenkiintoa saattaa webbiin vaunut.orgia vastaava, mutta anonyymi ja pilkkua viilaamaton junakuvagalleria. Voisin itsekin kiinnostua kuvaamaan ja lisäämään kuvia. Vorg on luotaantyöntävä. Jos sattuu kirjoittamaan Sr-1 tai IC-47 niin tulee henkisesti turpaan kirosanojen kera.

  • tt 18.3.2012 20:24

   Tuollainen sivusto on itse asiassa tekeillä (Ilmera). Valmista pitäisi tulla joskus tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

 6. Isoveli valvoo henkilötasolle asti 19.3.2012 17:05

  Sivustojen estämisessä ei sinällään ole mitään väärää, tosin ei kovin nykyaikaistakaan. Hyvin arveluttavaksi asian tekee se, että työntekijöiden Internetin käyttöä valvotaan henkilötasolle asti ja työntekijälle ilmoitetaan henkilökohtaisesti mikäli hän on menny ”väärälle” sivustolle.

 7. M 19.3.2012 18:34

  Amen NP:lle. Tämä on täysin turha uutinen, kun ottaa huomioon vastaavan käytännön yleisyyden yksityisen sektorin yrityksien piirissä. Facebook kuluttaa runsaasti työaikaa ja sen estämisen tulee olla työnantajalle mahdollista.

 8. B.Eng 19.3.2012 18:38

  Facebook, youtube ym. oli estetty jo vuoden 2008 tienoilla, jolloin työskentelin määräaikaisesti ko. VR:ssä.

  VR:llä on hierarkia ylimmällä johtajalla ilmeisesti N.N.:llä on vapaa pääsy kaikkeen internetin sisältöön. Estoja on kaikista eniten suorittavan portaan työntekijöillä esim. kaluston kunnossapidon asentajat.

  Itse työskentelin toimihenkilötehtävissä, jos jotain netistä tarvitsit lähes aina tuli kuvan kaltainen ilmoitus. Lisäoikeuksien anomnenkin oli tehty mahdollisimman hankalaksi. Oikeuksia sai, mutta anomus kierrätettiin esimiehen kautta, joka oli lähes jatkuvasti varattuna kokouksissa.

  (EDIT: VRLeaks poistanut yksittäisen henkilön nimen kommentista 20.3.2012 klo 2.32)

  • BRL 20.3.2012 09:08

   Samoja kokemuksia minulla.
   Hankalaa oli, kun työtä varten olisi tarvittu jotakin dokumenttia – mutta dokumenttia ei päässytkään lukemaan. Ristiriitaista? Teki työstä hankalampaa ja hitaampaa. Ja sitten vielä ihmetellään, miksi asiat eivät suju VR:llä tarpeeksi nopeasti…

 9. J 19.3.2012 23:41

  Eiköhän nykyään ole aika turha työnantajan yrittää rajoittaa nettiin pääsyä tällaisilla estoilla. Järkevä työntekijä hankkii iPadin, älypuhelimen tai vastaavan, ja sellaiseen oman dataliittymän. Sitä ei työnantaja pääse vakoilemaan tai estämään. Ja kenties sen kautta onnistuu työtäkin varten tiedon kaivaminen avoimesti internetistä.

 10. Antti 21.3.2012 00:24

  Miksi VR:n työntekijöiden pitäisi päästä työajalla netissä pyörimään missä vain sivustolla? Onko siis oikein jos työntekijä ei tee töitä vaan pyörii lähes koko työpäivän esim.Facebookissa?

  • J 21.3.2012 10:07

   No ehkei varsinaisesti tarvitse, mutta jos estoja lähdetään pystyttelemään niin niiden hallinnointi paisuu kuin pullataikina. Kenen täytyy päästä millekin sivustolle? Kuka osaa vastata? Ei kukaan. Moni VR:nkin työntekijöistä varmasti tarvitsee tietoja julkisesta internetistä ja kun VR:llä on myös Facebook-sivu niin kaipa joku sitäkin päivittää ja/tai seuraa. Ja kun loppujen lopuksi kielto on helppo kiertää esim. tuomalla oma iPad töihin, jota voi sitten räplätä vapaasti vaikka kahvitauolla, niin herää kysymys mitä järkeä ylipäätään on säädellä netin käyttöä työajalla. Jos joku tekee annetut työt kunnolla niin haittaako mitään, jos työntekijä muutaman kerran päivässä käyttää pari minuuttia katsoakseen Facebookia tai MTV3:sta? Onko se sen kummempi että joku tuo töihin mukaan seiskan tai Iltasanomat ja lehteilee sitä tauollaan tai muuten jos on lyhyt luppohetki? Kyse on luottamuksesta ja työnjohdon pätevyydestä. Lusmuta voi vaikka tietokone otettaisiin kokonaan pois. Työnjohdon pitää arvioida työn tuloksia eikä seurata olan takana mekaanista suoritusta.

   En muuten työskentele VR:llä joten ei ole oma lehmä ojassa. Oma työnantajani on valveutunut eikä ole estänyt pääsyä minnekään netissä. Käytäntö on että edes läsnäoloa ei seurata vaan pelkästään työn tuloksia. Siksi ketään ei edes kiinnosta istunko toimistolla vai kotona, kunhan työt tulevat tehdyiksi. En vaihtaisi tätä ikimaailmassa siihen että istuisin jossain toimistossa nettirajoitetun koneen äärellä. VR:lle en suostuisi ikinä töihin täällä lukemani perusteella. Joskus takavuosina vähän mietiskelin hakisinko, mutta näiden juttujen perusteella tiedän että en varmasti tule ikinä hakemaan.

 11. kk 14.4.2012 19:40

  Miksi ei? Tehkööt työaikana töitä tai leimatukoot ulos työajasta ja käyttäisivät omaa konetta ja nettiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: