VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VRLeaks tehnyt tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille VR Pääkonttorissa mahdollisesti tapahtuneista henkilötietorikoksista

VRLeaks on tehnyt 24.2.2012 tutkintapyynnön alla olevasta asiasta:

Emme keksineet muuta sähköpostiosoitetta kuin KRP:n sähköpostiosoitteen, joten osoitamme tämän teille; laittakaa tämä sitten tarpeen vaatiessa paikallispoliisille, jotta hommaan saadaan selvyys. Pyörittelemme siis VRLeaks-nimistä nettisivustoa ja olemme julkaisseet sivustolla muutamia VR:ään liittyviä dokumentteja.

Tekisimme nyt tutkintapyynnön KRP:lle tai paikallispoliisille VR-Yhtymä Oy:n turvallisuusyksikössä mahdollisesti tapahtuneista rikoksista.

Alla aiheeseen liittyvä sähköposti:

Saamiemme ja lukemiemme tietojen perusteella, VR-Yhtymä Oy:n niin sanotun 2. turvallisuusyksikön toimet ovat saaneet varsin oudon valon. Muuan [yksittäisen henkilön nimi poistettu VRLeaksin toimesta] on VR-lähiliikenteen matkustajaturvallisuudesta vastaavan turvallisuusyksikön esimies ja hänen pitäisi johtaa tätä yksikköä. Näin asia on toki ollutkin, mutta [yksittäisen henkilön nimi poistettu VRLeaksin toimesta] johtajakaudella asia on hivenen livennyt lapasesta ja kerromme alla olevien ranskalaistenviivojen osalta syyt, mitä yhtiössä on tapahtunut:

– VR-Yhtymä Oy:llä on laiton henkilörekisteri sadoista ihmisistä. Osa heistä on VR-Yhtymä Oy:n tai sen tytäryhtiöiden työntekijöitä, osa rivikansalaisia, joilla ei ole mitään tekemistä VR-Yhtymä Oy:n kanssa, ja joita on kuvattu laittomasti Helsingin rautatieasemalla. Mainituista ihmisitä on valokuvat VR:n turvallisuusyksikössä, samoin nimet, puhelinnumerot ja kotiosoitteet. Edelleen VR:n turvallisuusyksikkö on tehnyt näistä henkilöistä sisäisen turvallisuusanalyysin.

Näimme hetki sitten VR:n sisäisen turvallisuuden laatimat dokumentit, joissa luki näin:

– ”[sijaintitiedot, pvm ja osoite poistettu VRLeaksin toimesta] klo 7.27. Lähti kotoaan koiran kanssa ulos. Klo 7.42 tuli koiran kanssa ilmeisesti koiralenkiltä. Klo 7.55 lähti kai töihin. Autossa mukana ainakin lapset. Tilanne muuten normaali.”

– ”[sijaintitiedot, pvm ja osoite poistettu VRLeaksin toimesta] klo 16.55. Tuli kotiinsa yksin. Lapset ilmeisesti vielä vaimon tuotavina.”

Tämä dokumentti lähinnä järkytti:

– ”[sijaintitiedot, pvm ja osoite poistettu VRLeaksin toimesta] ”Perhe ei ilmeisesti kotona. Auto parkkiruudussa, mutta hangessa ei merkkejä renkaanjäljistä”.

Lisäksi kuulimme sellaisen faktan, että VR Pääkonttorin turvallisuusyksikön tekniikka on Pääesikunnan jälkeen toiseksi parhainta markkinoilta saatavaa; mm. Nokian pääkonttorin, KRP:n tai Supon henkilötunnistustekniikka ei vastaa likimainkaan VR Pääkonttorin turvallisuusyksikön tekniikkaa. Tässä tietysti herää sellainen kysymys, että mihin valtion kiskoliikennemonopoli tällaista tekniikkaa ja turvallisuusjärjestelmää ylipäätään tarvitsee?

VR Pääkonttorin turvallisuusyksiköllä on tällä hetkellä neljä (4) eri tutkintalinjaa VRLeaksiin vuodettujen dokumenttien vuoksi. Neljä tutkintalinjaa neljästä kohdistuu sellaisiin tahoihin, joilla ei ole mitään tekemistä VRLeaksin tai [yksittäisen henkilön nimi poistettu VRLeaksin toimesta] kanssa. Emme muista lukeneemme, että ”tutkintalinja”, ”kuulustelu” ja ”epäilty” olisivat olleet VR:n oikeuksien mukaisia termejä, mutta emme ole tästä täysin varmoja. Voimme olla väärässäkin. Ehkäpä ne tietosanakirjat ja Googletkin voivat erehtyä.

Alleviivattakoon tässä vielä sitä, että ongelmanydin ei ole [yksittäisen henkilön nimi poistettu VRLeaksin toimesta], VRLeaks, yksittäinen tietovuotaja, tai kukaan muukaan yksittäinen henkilö. Sen sijaan ongelma löytyy omistajaohjauksesta.

VRLeaks julkaisee VR:n turvallisuusyksikön ”kuulusteluissa” olleiden henkilöiden nimet 5.3.2012.

Muutos yllä olevaan tekstiin 1.3.2012 klo 21.43: VRLeaks tulee julkaisemaan VR:n turvallisuusyksikön kuulusteluissa olleiden nimet, sitten kun se on esitutkintaan liittyvien säädösten mukaan mahdollista.

34 responses to “VRLeaks tehnyt tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille VR Pääkonttorissa mahdollisesti tapahtuneista henkilötietorikoksista

 1. J 25.2.2012 02:44

  Tämä on äärimmäisen kova väite. Jos tiedot pitävät paikkansa ja vastaavat vaikutelmaa, tulkitsen että tämä ylittää kirkkaasti Soneran salakuuntelujupakan, joka oli lähinnä koulupoikamaista puuhastelua tällaiseen verrattuna. Vaikea kuvitella, että kukaan VR:n nykyjohdosta voisi jatkaa tehtävissään, mikäli tämä varmistuu todeksi. Myös vastuullisen ministerin ero olisi missä tahansa muussa valtiossa normaali käytäntö.

  Itse mahdollisten laittomuuksien ohella jää vastattavaksi tuo jo esitetty kysymys: mihin matkustaja- ja rahtiliikennettä harjoittava, vieläpä monopoliasemassa toimiva, yritys tarvitsee tällaista vakoilukoneistoa? Koska kilpailijoista ei ole vaaraa, jää ainoaksi tulkinnaksi että tavoitteena on VR:n yhteiskunnalliseen asemaan kohdistuva poliittinen vaikuttaminen.

  • heikki varis 27.2.2012 20:12

   Saattaa lisäksi olla, että VR:lla on myös muunlaisia laittomia henkilörekistereitä. Yksi niistä on ilmeisesti syntynyt intenet-lipun henkilökohtaisen tunnisteen kautta, jossa ehdotetaan esim. oman puhelinnumeron käyttöä. Ainakin pari kertaa, kun olen noutanut internetin kautta maksettua lippua asemalta, tunnistenumeron perusteella virkailija on tietänyt, mihin olen edellisillä kerroilla ostanut lipun.

 2. Jore 25.2.2012 09:53

  Toivottavasti on kunnon näyttöä, muuten alkaa vaikuttaa vaikka ”Kaunis mieli” -elokuvan kuviolta..

 3. Halibati 25.2.2012 10:32

  Jo pelkkä epäilys on kova juttu, nyt on KRP:n/viranomaisten asia selvittää mitä on tapahtunut ja onko se lakien ja asetusten puitteissa. Ja vaikka olisikin, saattaa se olla eri asia kuin moraalisesti hyväksytty toiminta.

 4. Palikat niskassa 25.2.2012 11:07

  Täysin käsittämätöntä toimintaa ja tietoa. Jos ja kun tämä pitää paikkansa, päitä putoaa ihan ylimmästä lähtien. Nyt ollaan kyllä äärimmäisen vakavilla asioilla liikkeellä. Miten tällaiset asiat yleensä kuuluu rautatieliikennettä harjoittavalle yritykselle? Onko tämä sitä ydinliiketoimintaa? Ja mitä hemmettiä tutkia vuotajaa, asiahan tässä on se pihvi. Totuus julki!

 5. NP 25.2.2012 11:33

  Suositan ottamaan yhteyttä myös yleiseen syyttäjään joka päättää onko syytä aloittaa tutkinta, ilman sitä ei poliisi aloita tutkintaa.

  Helsingin syyttäjänvirasto
  http://www.oikeus.fi/sy/helsinki
  Porkkalankatu 13
  00180 Helsinki
  (PL 318, 00181Helsinki)
  029 56 22100
  Telekopio 029 56 22203
  helsinki.sy(at)oikeus.fi

 6. Spede 25.2.2012 15:12

  Turun Sanomien nettisivulta:

  VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu sanoo, että yrityksellä ei ole tietoa mahdollisesta tutkintapyynnöstä. Hän kiistää, että VR pitäisi laitonta henkilörekisteriä tai kuvaisi ihmisiä laittomasti.

  – Jos tutkintapyyntö todella on tehty, se olisi hyvä uutinen. Nämä väitteet tulisivat selvitettyä, Lehtipuu sanoo.

  Hän huomauttaa, että VRLeaks ei ole esittänyt mitään dokumenttia väitteidensä tueksi.

  – Tiedossani ei ole, että tällaisia dokumentteja olisi olemassa.

  VRLeaks on vakuuttanut tarkistavansa sille vuodettujen dokumenttien aitouden.

  VRLeaks myös väittää, että VR:n pääkonttorin turvallisuusyksikön tekniikka on puolustusvoimien pääesikunnan jälkeen toiseksi parhainta markkinoilta saatavaa. KRP:n tai Supon henkilötunnistustekniikka ei vastaisi pääkonttorin turvallisuusyksikön tekniikkaa.

  Lehtipuun mukaan on vaikea hahmottaa, mistä tekniikasta sivustolla puhutaan. Hän kuitenkin sanoo, että esimerkiksi yrityksen kameravalvontaan liittyvä tekniikka on tavanomaista.

  – Olemme käyneet päärautatieaseman kameravalvontajärjestelmää läpi tietosuojavaltuutetun kanssa.

 7. Dodii 25.2.2012 15:43

  Kiinnostavaa. Sen verran kuitenkin tarkennusta, että rautatieasemat ovat julkisia paikkoja, joissa ihmisten valokuvaaminen on täysin laillista, myös turvallisuusyksikölle siinä kuin meille kansalaisillekin. Eli asemalla on mahdoton kuvata laittomastii, vaikka yrittäisi.

  Tietosuojavaltuutettu voisi muuten ilahtua, jos laitatte sähköpostia.

 8. goofy 25.2.2012 16:35

  Mun veli kerran kertoi tulleensa kuvatuksi asemalla siitä on aikaa ja pistettii skitson piikkin mut nyt alkaa loksahdella palat kohdalleen..

 9. niih 25.2.2012 19:31

  Sylettää!

  Ei pelkästään tämä kyseinen juttu vaan koko VR:n ylimmän johdon ”turvallisuusjohtajat”. Vainoharhaista vääriin asioihin keskittymistä koko ura. Liekkö ei olisi tarvetta moiselle vakanssille, ainakin tältä vaikuttaa, kun on aikaa paneutua todellisiin turvallisuuteen vaikuttavien asioiden hoitoon.

 10. Hannele Tuomi 25.2.2012 21:49

  Hfloo

  ”””Näimme hetki sitten VR:n sisäisen turvallisuuden laatimat dokumentit, joissa luki näin:
  ”[sijaintitiedot, pvm ja osoite poistettu VRLeaksin toimesta] klo 7.27. Lähti kotoaan koiran kanssa ulos. Klo 7.42 tuli koiran kanssa ilmeisesti koiralenkiltä. Klo 7.55 lähti kai töihin. Autossa mukana ainakin lapset. Tilanne muuten normaali.”
  – ”[sijaintitiedot, pvm ja osoite poistettu VRLeaksin toimesta] klo 16.55. Tuli kotiinsa yksin. Lapset ilmeisesti vielä vaimon tuotavina.”
  ”[sijaintitiedot, pvm ja osoite poistettu VRLeaksin toimesta] ”Perhe ei ilmeisesti kotona. Auto parkkiruudussa, mutta hangessa ei merkkejä renkaanjäljistä”.””

  Tätä kun lukee tullee väistämättä mieleen, että VR:llä täytyy olla kattava vakoilijaverkosto, kun joutavat kotipihoilla renkaan jälkiä katsasteleen.

 11. SKJ 25.2.2012 22:28

  Ei mikään yllätys. Kyseinen yhtiö on entinen (ja nykyinen) laitos, jossa on vuosikymmeniä toteutettu mm. hyvin erikoisia tutkimuksia. Hieman hakusanoja ja foliohattu päähän: psykoteknillinen laboratorio, Ohto Oksala, Psycon Oy, Axel Rafael Rosenqvist.

  Ainakin rekrytointiin on riittänyt resursseja, joten en kyseenalaistaisi turvallisuus osaston resursseja.

  • Bob 26.2.2012 16:29

   Psykologisia tutkimuksia tekee iso osa firmoista rekrytoidessaan, joten esmes Psyconista en pistäisi foliohattua päähäni normaalia tiukemmalle.

   • SKJ 26.2.2012 23:26

    Tuo psykoteknillinen labra taisi aloittaa maassamme ”soveltuvuusarvioinnit” ja puhalsi osaltaan käyntiin esimerkiksi psykonin. Perusopit tuotiin Saksasta ja niiden pohjalle alettiin kehittämään omaa rationalisointiperinnettä, joka on erittäin hyvissä voimissa vieläkin. Oli psykoteknisen labran käytössä oma virkavaunukin (niin taisi kyllä olla aika monella korkeammalla virkamiehellä).
    Pointtina oli, että en ihmettele lainkaan turvallisuusyksikön mahdollisesti olemassa olevaa huipputekniikkaa ja huikeita resursseja. Se iso osa firmoista teettää ”soveluvuusarviointeja”, mutta ei varmaankaan ole tehnyt vuosikymmenien ajan tutkimustyötä kehittääkseen niitä.

  • heikki varis 27.2.2012 22:53

   Tämä kommentti (SKJ) on relevantti. Lienee yleisessä tiedossa, että rautatielaitos on aina, Venäjän vallan ajoilta alkaen ollut poliittisesti vartioitu laitos, koska sitä on pidetty strategisesti tärkeänä osana yhteiskuntaa. Käytännössä tämä on myös lähes aina johtanut työntekijöitten jonkinasteiseen, tavanomaiset rajat ylittävään salaiseen valvontaan. Tämä on rautatielaitoksen tsaristinen kulttuuri, joka elää hyvin voimakkaasti edelleen.

 12. Janne 26.2.2012 11:37

  Saisiko tähän skannatun kuvan tuosta dokumentista? Artikkeli olisi huomattavasti uskottavampi. Ilman kuvaa voi selittää mitä tahansa. Onko tuo suora lainaus tutkintapyynnöstä? Kielioppia ja ilmaisua kannattaisi tarkentaa.

 13. Juuna 26.2.2012 18:33

  Hyvin huolestuttavaa , jos kyseiset väittämät ovat totta niin allekirjoittanut lopettaa Vr:n palveluiden käytön.

 14. insinööri 27.2.2012 09:10

  Eikö teidän pitänyt julkaista asiakirjoja eikä kuulopuheita?

 15. Kalevi 27.2.2012 09:19

  Mistä lähtien tutkintapyynnön on voinut tehdä sähköpostitse? Fillarivarkaudesta voi tehdä rikosilmoituksen poliisille nettilomakkeella, mutta tällaisista rikosepäilyistä ei. Kannattaa käydä laitoksen tiskillä hoitamassa tämä virallisesti eteenpäin.

 16. kekule 27.2.2012 10:05

  Totuus taitaa olla että VR toimii valtion epävirallisena tiedusteluyksikön jatkeena, jolle voidaan latoa näitä vähemmän mairittelevia tehtäviä ilman virallista punanauhaa…. jos mietitään niin ratkaisu on täydellinen, sillä junalla pääsee lähes kaikkialle suomeen ja kukaan ei epäile mitään….

 17. Hilpertti 27.2.2012 14:05

  Väite on totta ja rekisteri on varmasti laajempi kuin annetaan ymmärtää. Laittomat kiinniotot ja kyseisten henkilöiden tietojen kerääminen rekisteriin on alkanut jo ennen vuotta 2000. Rautatieaseman kopissa otetaan kuvat, henkilötiedot jne. eikä selviä kysymällä mihin rekisteriin päätyvät. Kiinniotettavat henkilöt ovat myös yleensä sitä ikäluokkaa, joka ei osaa kyseenalaistaa tapahtunutta.

  Tämän lisäksi harjoitetaan laitonta henkilöiden seurantaa. Kun sellainen henkilö joka profiloinnin avulla todetaan sellaiseki joka voisi aiheuttaa fyysistä vahinkoa kulkuneuovoille astuu (VR:n tai HSL:n) tilaan, jossa on kameravalvonta.Henkilöitä seurataan ja uhkaillaan järjestelmällisesti. Vaikka järjestelmällä ennaltaehkäistäänkin vahingontekoja johtaa se myös sellaisten henkilöiden elämän haittaamiseen, jotka eivät sitä harrasta kuten myös “epätoivottujen” henkilöiden oikeuksien polkemiseen.

  Tutkinta kuuluu poliisille – ei yksityiselle vartiointiyritykselle tai VR:lle

 18. Uuno 27.2.2012 16:41

  VR voisi ystävällisesti kertoa, mitkä VRLeaksissa esitetyt tiedot eivät pidä paikkaansa. Hokemalla, että ”siellä on virheellistä tietoa” ja yksilöimättä tätä mitenkään, VR tekee itsensä ainoastaan naurunalaiseksi. Myös epämääräinen ”oikeustoimien harkitseminen” on ainoastaan epätoivoista uhkailua.

  Myös erilaisista raivokohtauksistaan tunnettu toimitusjohtaja Aro voisi tulla kaapista ja kommentoida asioita itse sen sijasta, että pistää asiaan osattoman Lehtipuun selittelemään. Tai ovatko VR:n varsinaiset turvallisuuspomot niin tossun alla, etteivät he saa kommentoida?

  • simpe 28.2.2012 16:10

   > Tai ovatko VR:n varsinaiset turvallisuuspomot niin tossun alla, etteivät he saa kommentoida?

   Turvallisuudesta vastaavien henkilöiden tehtäviin ei missään normaalissa liikeyrityksessä kuulu ottaa kantaa asioihin, jotka liittyvät yrityksen yhteiskuntasuhteisiin. Muutenkin turvallisuusihmiset mieluummin keskittyvät tekemään niitä tehtäviä jotka heille on annettu ja mieluiten mahdollisimman vähällä huomiolla. Yleensä tarpeeton julkisuus hankaloittaa turvallisuuteen ylläpitämiseen liittyviä toimia.

 19. glp 27.2.2012 20:10

  Tsemiä. Toivon että väitteet näytetään todeksi ja tästä seuraa kunnon skandaali. Ja toivon myös että sen seurauksena valtion rahastuslaitoksen monopoliasema ja muu perseily joutuu kunnolla mikroskoopin alle.

 20. Arkea 28.2.2012 00:19

  http://nollatoleranssi.info/kokemuksia.php
  FPS:n suurimpia asiakkaita oli VR.
  Nykyinen Turvatiimi taitanee vastata VR:n touhuista pitkälti.

  Laittomia rekistereitä on vartiointiliikkeillä ollut ”aina”.

 21. Steissisti 28.2.2012 00:21

  Rautatieaseman ns turvallisuusjärjestelyistä on ollut keskustelua aikaisemminkin:
  http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2011/numero-1/kuka-vartioi-vartijaa

  • Ville S 29.2.2012 21:14

   Karua tekstiä tuo linkin takana oleva juttu ja esillä ollut mahdollinen laiton henkilörekisteri on aika pientä tuohon verrattuna. Eikä ole ensimmäinen tarina laatuaan; näitä pahoinpitelytapauksia on ollut vuosien kuluessa useammankin kerran esillä julkisuudessa.

   On huomattava, että esiin tuodut laittomuudet näyttävät tapahtuvan VR:n turvallisuusosaston hiljaisella siunauksella. Nämä ihmisten pahoinpitelyt ovat jatkuneet jo vuosia eikä VR ole puuttunut niihin millään tavalla. Kyse ei myöskään ole mistään laitapuolen kännisiin kulkijoihin liittyvistä epäselvistä ja kiistanalaisista tapauksista vaan vartijat ovat hyökkäilleet myös selvin päin liikkuvien tavallisten ihmisten kimppuun. Salliessaan tietoisesti tällaisen jatkumisen VR:n turvallisuusosasto on turvapalveluiden hankkijana osallinen näihin pahoinpitelyihin ja vapaudenriistoihin ja ennen pitkää väärinkäytösten jatkuessa turvallisuusosastolle ja sen johdolle muodostuu myös juridinen vastuu. Turvallisuusosaston ja sen palkkaamien vartiointiliikkeiden toiminta alkaakin yhä enemmän muistuttaa surullisenkuuluisan, omavaltaisista ja laittomista toimistaan tunnetuksi tulleen Blackwater-turvallisuusyhtiön toimintaa Afganistanissa ja Irakissa.

   On melko ironista, että VR:n turvallisuusosasto ja sen toimeksiantoa suorittavat vartiointiliikkeet näyttävät olevan merkittävä turvallisuusuhka junamatkustajille ja muille Steissillä liikkuville. Ihan ei tältäkään osin ole asiat VR:ssä kohdillaan.

 22. Vaihtaja 28.2.2012 06:43

  Tässä kohtaa kannattanee siirtää VRleaks jonnekin muualle?

 23. Portaankorva 28.2.2012 14:52

  Paikallisjunissa ”matkustaa” jatkuvasti ns. ”asiakkaita”, joiden tehtävänä on vain muiden kulkijoiden valvonta. Itse kuulun noihin tarkkailtaviin asiakkaisiin, usein tällainen vahtihenkilö, voi olla mies tai nainen, matkustaa mukanani osan tai koko matkan.

  Jotenkin minusta tuntuu, että tyhjästä valvottavat eivät ilmaannu VR:n rekistereihin. Epäilen jonkinlaista yhteistyötä Supon kanssa. Supo lopulta huolehtii esimerkiksi siitä, että johtavissa asemissa olevein paikat ovat Supon kannalta sopivien hallussa. Siksi laajat turvallisuuselvitykset, jotka Supo tekee ilmaiseksi.

 24. Panda 29.2.2012 19:08

  ”…rautatielaitos on aina, Venäjän vallan ajoilta alkaen ollut poliittisesti vartioitu laitos, koska sitä on pidetty strategisesti tärkeänä osana yhteiskuntaa…”

  Osaltaan syy on varmasti tämä. Itse väittäisin syynä olevan myös joidenkin arkaluonteisten rahtien takia suoritettava valvonta. VR on ensisijaisesti kuitenkin rahdinkuljettaja, joten kävisi järkeen että turvatoimilla on rahdin kanssa tekemistä.

  En tiedä rahdista, mutta tuskin ainakaan koivupropsien takia noin vakoiltaisi, vaikka myönnän että halot ovat kallistuneet kovasti.

 25. Aku 29.2.2012 22:17

  VMP ja vainoharhaista höpinää. Ette voi olla tosissanne ihmiset. Ihan vähän vaan vaikuttaa jonkun katkeroituneen työntekijän tai entisen sellaisen provosoinnilta nää jutut… höpö höpö. Ja toiset uskoo kaiken…ei juma

 26. Voitto 3.3.2012 14:31

  Aika diippii dekkarikamaa.

 27. Jesse 5.3.2012 18:53

  Googlatkaa ”Kameravalvontaopas”. Lukekaa sivulta 51 alkaen kameravalvontaa ohjaavaa lainsäädäntöä… Kenellä vain on oikeus pyytää nähtäväksi rekisteriselostetta, jossa kerrotaan mihin tallenteita käytetään..

 28. petri lokka 9.3.2012 10:11

  http://nollatoleranssi.info/kokemuksia.php#mielivaltaa

  Mielenkiintoisia juttuja VR:än kanssa tekemän turvallisuusalan yhtiön toimintatavoista.
  Kyseisellä Vartiontifirmalla Turvatiimillä (ent. FPS) on hallussaan laittomia henkilörekistereitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: