VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

Ensimmäinen Pendolino-juna poistetaan liikenteestä joulukuun alussa

UUTINEN

VR tilasi vuonna 1992 italialaiselta Fiat Ferroviarialta kaksi proto-Pendolino-junaa, joista toinen hylätään joulukuun alussa. Esisarjan Pendolino-runko ehti siten vain vaivoin 20 vuoden ikään.

Pendolino-liikenne alkoi Suomessa 27.11.1995 Helsingin ja Turun välillä. Pendolinojen matka-ajaksi Helsinki-Turku-välille suunniteltiin 1 tuntia ja 28 minuuttia, sillä Pendolinojen kallistusjärjestelmä salli muita junia korkeammat kaarrenopeudet ja näin nopeammat matka-ajat. Junien kallistusjärjestelmässä on ollut kuitenkin alusta asti merkittäviä teknisiä ongelmia. Tästä johtuen VR uutisoi 12.10.2011, ettei Pendolinojen kallistusjärjestelmän tuomaa nopeushyötyä enää huomioida aikatauluissa.

VRLeaksin saamien tietojen mukaan VR on päättänyt hylätä joulukuun 2015 alusta alkaen toisen kahdesta ensimmäisestä Pendolino-rungosta lukuisista teknisistä ongelmista johtuen. Mainitulla junayksiköllä ajetaan nopeus- ja kulkuominaisuuskoeajoja vielä 27.-29.11.2015, jonka jälkeen se poistetaan lopullisesti liikenteestä ja hylätään. Hylättävä Pendolino-yksikkö on ollut ollut kaupallisessa liikenteessä päivälleen 20 vuotta tämän uutisen kirjoitushetkellä, joten junayksikkö ehtii viettää kaupallisen liikenteen 20-vuotissyntymäpäiviään vain muutamaa päivää ennen hylkäämistään.

Toiseksi vanhimman Pendolinon elinkaari jäi siten lyhyemmäksi kuin nuorimpien niin sanottujen Porkkana-junien elinkaari. Pendolinojen tapaan myös Porkkana-junat kärsivät aikoinaan pahoista teknisistä ongelmista, eikä niitä saatu koskaan toimimaan kyllin luotettavasti.

VRLeaks

6 responses to “Ensimmäinen Pendolino-juna poistetaan liikenteestä joulukuun alussa

 1. kysymys 27.11.2015 16:42

  Voisikohan joku muu raiteille aikova yritys saada tuon veturin vuokralle, vai aiotaanko sitä seisottaa käyttämänä, kunnes se aikoinaan romutetaan?

  • joku vaan 27.11.2015 16:54

   Kuka nyt myisi kilpailijalle kalustoa joka on Suomessa ainutlaatuista? Tällä tarkoitan raideleveyttä. Hankkikoon kilpailija omat junansa itse jostain muualta, ei VR:n tarvitse järjestää itselleen kilpailua.

 2. Junnailijan pilli ilimoo jo viilsi... 27.11.2015 21:58

  Kyllä jos olisin tulossa raiteelle kilpailemaan yrityksen muodossa en itse kilpailevana raideyrittäjänä moista sutta ostaisi. Ei saisi, kun harmaita hiuksia siitä vehkeestä.
  Hankita on vain yksinkertaisesti epäonnistunut VR:llä aikoinaan.

 3. Skeptinen 28.11.2015 13:46

  Tiedolle olisi hyvä saada lähde näkymään.

 4. Eetee 30.11.2015 17:11

  Ei tule ikävä. Helvetin romu. Mitäs paskaa ostanette tilalle? Eihän se nyt käy päinsä että junat suomessa kulkisivat?

 5. Pessimisti ei pety 25.12.2015 18:04

  Skeptiselle tiedoksi YLE:n uutinen: VR vahvistaa: Yksi ensimmäisistä Pendolino-junista otetaan pois ”suunnitellusta liikenteestä” http://yle.fi/uutiset/vr_vahvistaa_yksi_ensimmaisista_pendolino-junista_otetaan_pois_suunnitellusta_liikenteesta/8486914

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: