VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VRLeaks jättänyt tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille 21.1.2015

KESKUSRIKOSPOLIISILLE

TUTKINTAPYYNTÖ

Tutkintapyynnön tekijä Mikko Nyman

Asia VR-Yhtymä Oy:n teknillinen valvonta ja seuranta ns. VRLeaks-asiassa

Tutkintapyyntö

Mikko Nyman pyytää Keskusrikospoliisia tutkimaan onko seuraavan asiakirjan (liite 1) perusteella aiheellista epäillä, että VR-Yhtymä Oy:n turvallisuusorganisaatiossa työskennelleet henkilöt ovat seuranneet laittomasti Mikko Nymanin tapaamisia eri henkilöiden kanssa.

Vaatimukset

Mikäli asiassa tulee esille mahdollinen laiton seuranta ja valvonta, Mikko Nyman pyytää selvittämään henkilöt, joiden päätösten perusteella seuranta on suoritettu ja ketkä henkilöt ovat tietäneet ja osallistuneet seurannan toteuttamiseen.

Mikäli asiassa tulee selvitettyä, että henkilö tai henkilöt ovat syyllistyneet asiassa rikokseen, Mikko Nyman tulee vaatimaan heille asiaankuuluvan rangaistuksen.

Perustelut

Esitutkintamateriaalissa, R 13/9447, (liite 1) tulee esille VR-Yhtymä Oy:n entisen turvallisuuspäällikön kirjausten perusteella, että VR-Yhtymä Oy:n turvallisuusorganisaation henkilöt olisivat kuuden (6) päivän ajan suorittaneet seuranta- ja valvontatoimenpiteitä VRLeaksin henkilöihin kohdistuen. On selvää, että VR-Yhtymä Oy:n toimintoihin ei kuulu missään tilanteissa valvontatoimenpiteitä toimittajia kohtaan.

Mikko Nymanin henkilöön liittyvällä seurannalla ja ulkopuolisilla laitteilla tapahtuvalla valvonnalla on pyritty estämään Mikko Nymanin mahdollisuus hoitaa toimittajan työ tilanteessa, jossa Nyman on julkaissut kirjoituksia VR-Yhtymä Oy:n toiminnoista ja erityisesti sen turvallisuusorganisaatiossa esille tulleista epäselvyyksistä. Epäilty valvonta ja seuranta on erityisen moitittavaa, kun huomioidaan, että toimittajan työ perustuu sananvapauslain ns. lähdesuojan hyödyntämiseen kaikissa tilanteissa. Lähdesuojalla yhteiskunta on halunnut turvata vapaasti toimivan lehdistön ja siten yhteiskunnallisten ongelmien käsittelyn ja julkituonnin.

On oletettavaa, että valvonnan ja seurannan keinoin on pyritty saamaan selville ne henkilöt, jotka ovat mahdollisesti luovuttaneet VR:n tietoja tai asiakirjoja Mikko Nymanille.

Mikko Nyman täydentää tutkintapyyntöä sen jälkeen, kun asiassa tulee selvitettyä valvonnan ja seurannan tosiasiallinen tapa, keinot ja ympäristö ml. koti.

Helsinki 21.1.2015
Mikko Nyman
Päätoimittaja
VRLeaks

3 responses to “VRLeaks jättänyt tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille 21.1.2015

  1. Esa-Pekka Virka-Kyösti 25.1.2015 16:42

    Olisi kiva tietää, mihin lakiin VR:n turvallisuusorganisaation toiminta tältä osin perustuu. Kuulostaa ihan siltä, että meillä on ”valtio valtiossa” ja siten organisaatio, joka voi täysin vapaasti huseerata lainsäädännöstä ja viranomaisen toimivaltarajoista piittaamatta. Mutta toisaalta, tämä ei ole mikään yllätys kun huomioi sen, että VR muutenkaan vähät välittää omistajaohjauksesta, tms. Tähän taas on syynä ministeriöiden munattomat hyväveli-virkamiehet, vai pitäisikö sanoa kalakaverit ?!

  2. Mikko Virtanen 26.1.2015 21:32

    Niin munattomia vaan ei rahattomia!

  3. Zilex 29.1.2015 19:24

    Ihme juttu jos jollain työpaikalla tehdään ylitöitä jonkun blogin takia. No, verorahoillahan voi näköjään tehdä mitä vaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: