VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n sisäinen ja ulkoinen valvonta osin puutteellista?

ANALYYSI

VR-Yhtymä Oy:n sisäisessä ja ulkoisessa valvonnassa merkittävä valtatyhjiö?

12.1.2015 alkaneessa rikosoikeudenkäynnissä VR-Yhtymä Oy vaatii sen entiseltä turvallisuuspäälliköstä vuokra-auton käytöstä 214.000 euron vahingonkorvauksia ja lisäksi syyttääjä vaatii mainitulle henkilölle vankeutta törkeästä petoksesta tai vaihtoehtoisesti tuomiota luottamusaseman väärinkäytöstä.

TAUSTAA

VRLeaks teki 24.2.2012 Keskusrikospoliisille (KRP) tutkintapyynnön VR:ssä mahdollisesti tapahtuneista henkilötieto- ja salakatselurikoksista. KRP siirsi jutun tutkinnan Helsingin poliisin talous- ja omaisuusrikosyksikölle, joka suoritti jutun esitutkinnan keväällä 2012. Salakatselu voitiin näyttää poliisin toimesta toteen, mutta sen syyteoikeus oli vanhentunut. Sen sijaan poliisi ei saanut näyttöä VR:n mahdollisesta laittomasta henkilörekisteristä. Merkille pantavaa esitutkintamateriaalissa on silloisen VR:n turvallisuusjohtajan lausunto, että ”on mahdollista, että joku tiedostoista muodostaisi henkilörekisterin.” Alla ote esitutkintamateriaalin tästä kohdasta.

VR-etpk 2012

Samasta esitutkintapöytäkirjasta selviää, että VR:n ex-turvallisuuspäällikön esimies on VR:n entinen lähiliikennejohtaja ja, että VR:n turvallisuusyksikkö toimii suoraan konsernin toimitusjohtaja Mikael Aron alaisuudessa. Edellä mainittu VR:n ex-lähiliikennejohtaja toimii VR:n todistajana parhaillaan käynnissä olevassa oikeudenkäynnissä ex-turvallisuuspäällikköä vastaan.
VR:llä oli yleisesti tiedossa VR:n turvallisuusyksikön varsin erikoiset toimintamenetelmät: Lukuisat VR:n rivityöntekijät ja VR:n organisaatiossa erittäin korkeissa asemissa olevat henkilöt ovat kertoneet mainituista toimintatavoista VRLeaksille. Myös Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta 16.3.2012.

Esitutkintamateriaaleista selviää ainakin se, että VR:n ex-turvallisuuspäällikön tekemiset ovat olleet niin hänen esimiehensä kuin yhtiön toimitusjohtajankin tiedossa. VRLeaksin saamien tietojen mukaan VR:n ex-turvallisuuspäälliköstä haluttiin tietoisesti tehdä niin sanottu uhrilammas, jotta yhtiön maine ei tahrautuisi enempää. Ex-turvallisuuspäällikkö ei kuulunut VR:n johdon kannustinjärjestelmän piiriin; VRLeaksille kerrottujen tietojen perusteella tämä oli yksi syy hänen valitsemisekseen uhrilampaaksi. Uhrilammas-termiä on käytetty nimenomaisesti VRLeaksille vuodetuissa dokumenteissa. VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro myönsi Ylen Ykkösaamun haastattelussa 17.3.2012 saaneen ex-turvallisuuspäälliköltä henkilökohtaista turvallisuuspalvelua kerran toimitusjohtajakautensa aikana.

VRLeaksille vuodetun tiedon mukaan eräs VR:n taannoiseen johto-organisaatioon kuulunut henkilö oli mennyt kysymään ex-turvallisuuspäällikön esimieheltä, haluaako hän kenties kuulla ex-turvallisuuspäällikön tuoreimmista tekemisistä? Ex-lähiliikennejohtaja oli peittänyt korvansa käsillään, vastannut kieltävästi ja poistunut ulos tupakoimaan.

SISÄINEN VALVONTA

VR:n turvallisuusyksikön toimintaa ei aiemmin käytännössä valvottu mitenkään. Yksikön vuosibudjetti oli noin 2,5 miljoonaa euroa ja sen kustannukset hyväksyi ensin ex-turvallisuuspäällikkö, sitten hänen esimiehensä ja lopulta VR:n turvallisuusjohtaja. Ulkopuolisten vartiointiyritysten palveluita ei eritelty laskuissa kyllin tarkasti, mikä lopulta johti VR:n ex-turvallisuuspäällikön rikosoikeudenkäyntiin hänen käytössään olleen vuokra-auton osalta. Valvonnan puute mahdollisti VR:n turvallisuusyksikön varsin luovat toimintatavat ja mitä erikoisimpien instrumenttien, kuten laskeutumisköysien, pimeänäkökiikareiden, peruukkien hankinnan ja esimerkiksi naamioitumisen erilaisissa tilanteissa.

Alla ote VR:n 4.5.2012 Helsingin poliisille jättämästä tutkintapyynnöstä. Koko VR:n jättämän tutkintapyynnön voit ladata tästä.

VR-tutkintapyyntö 04052012

OMISTAJAOHJAUKSEN PUUTTUMINEN

VR-Yhtymä Oy toimii Valtioneuvoston Kanslian (VNK) Omistajaohjausosaston alla ja se on VNK:n mukaan kaupallisesti toimiva yhtiö, johon valtio-omistajalla on strateginen intressi. VNK:n omistajaohjausosasto pitää tärkeänä, että VR tuottaa voittoa. Osakeyhtiölaissa kuitenkin sanotaan, että ”Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.” VR:n yhtiöjärjestyksessä ei määrätä toisin: VR tuottaa voittoa, mutta ei siis osakkeenomistajille, VR:n tapauksessa Suomen valtiolle, sillä VR ei jaa osinkoa omistajalleen. Poikkeuksena tästä Mikael Aron toimitusjohtajakaudella on tilikausi 2013, jonka tuloksesta valtio-omistaja sai VR:n hallituksen esityksestä poiketen yhtiöstä 30 miljoonaa euroa osinkoa 22.5.2014 pidetyssä yhtiökokouksessa.

VRLeaksin tiedusteltua VNK:sta muun muassa VR:n poikkeuksellisen korkeaa omavaraisuusastetta, yhtiön heikkoa sijoitetun pääoman tuottoa, toimivan johdon bonusjärjestelmää ja heikkoa osinkotuottoa valtiolle, vastaukseksena oli VR:n valmistautuminen tuleviin 2 miljardin euron kalustoinvestointeihin. VNK:n mukaan nämä tiedot on saatu VR:ltä.

Jokainen kaupallisella pohjalla toimiva yritys joutuu jossain vaiheessa elinkaartaan investoimaan. Investoinnit voi rahoittaa lukuisin eri elementein, kuten kassavirralla tai esimerkiksi ulkopuolisin rahoitusinstrumentein. VNK:n mukaan VR kuitenkin tarvitsee vahvaa tasettaan tuleviin investointeihin, kuten edellä on kerrottu. Myös valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) on samoilla linjoilla VNK:n kanssa tässä asiayhteydessä, kuten ministerin vastauksesta kansanedustaja Ari Jalosen (ps) jättämään kirjalliseen kysymykseen selviää. Olennaista niin VNK:n kuin ministeri Paateronkin vastauksissa on se, että vastaukset kysymykseen on kysytty VR:ltä itseltään. Tämä mahdollistaa yhtiön vapaan toiminnan ilman valvontaa.

OIKEUDENKÄYNTI 12.-15.1.2015

Kaikki yllä mainittu johti lopulta VR:n tekemään rikosilmoitukseen VR:n entisen turvallisuuspäällikön autokuviosta. VR oli tehnyt Helsingin poliisille tutkintapyynnön aiheesta 4.5.2012. Jutun esitutkintamateriaali käsittää 184 sivua, joita VRLeaks ei julkaise muun muassa liikesalaisuuksista johtuen.

VR:n ex-turvallisuuspäällikköä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa auton käyttöön liitten törkeästä petoksesta, josta voidaan tuomita jopa neljä vuotta vankeutta. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi oikeudenkäynnistä STT:n uutiseen liittyen 12.1.2015 tässä uutisessa.

VRLeaksin saamien tietojen mukaan VR:n toimiva johto luuli kyseisen henkilöauton olleen ex-turvallisuuspäällikön henkilökohtainen. Mikäli kyseessä olisi ollut työntekijän oma ajoneuvo, jota hän käyttää työajoihin, hän olisi ollut oikeutettu nostamaan kilometrikorvauksia. Alla ote ex-turvallisuuspäällikön vastauksesta syytteeseen.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion tästä rikosasiasta kansliapäätöksenä 12.3.2015, jolloin tulee kuluneeksi 1092 päivää siitä, kun VR:n ex-turvallisuuspäällikkö hyllytettiin tehtävästään.

Turvallisuuspäällikon vastaus 2014

FAKTA

  • VRLeaks teki tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille VR:ssä mahdollisesti tapahtuneista rikoksista 24.2.2012
  • VR hyllytti entisen turvallisuuspäällikkönsä tehtävistään 15.3.2012, joka sittemmin irtisanoutui yhtiön palveluksesta
  • VR teki tutkintapyynnön entisen turvallisuuspäällikkönsä auton käytöstä 4.5.2012
  • Entinen turvallisuuspäällikkö oli pidätettynä 19.-20.6.2012 asian johdosta
  • Oikeudenkäynti autojupakasta alkoi 12.1.2015
  • VR vaatii entiseltä turvallisuuspäälliköltään vahingonkorvauksia auton käytöstä 214.000 euroa

VRLeaks

Juttua päivitetty 16.1.2015 klo 15.34 Sirpa Paateron puoluekannan osalta.

One response to “VR:n sisäinen ja ulkoinen valvonta osin puutteellista?

  1. Mikael Juustokaira 16.1.2015 17:11

    Autojuttu nyt on oma juttunsa. mutta tuohon henkilörekisterijuttuun. Eikö se ole hyvä asia että graffitimaalareita yritetään saada kiinni?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: