VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR valehtelee valtiolle – taustalla 6,9 miljoonan euron jättibonukset

UUTINEN

VR kertoi tämän päivän Länsi-Savossa Haukivuoren pysähdysten lakkauttamisen säästävän matka-aikaa jopa puoli tuntia. Tämä ei ole totta. VRLeaksin Liikennevirastolta hankkimista dokumenteista selviää, että pysähtyminen Haukivuorella vaikuttaa junien matka-aikaan tosiasiallisesti vain kolme minuuttia.

VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Kari Rajamäki (sd.) kertoi YLEn haastattelussa 14.5.2014, että ”Haukivuoren aseman lakkauttamisen valmistelussa on tehty muotovirhe. Suunnitelmavaiheessa ei otettu huomioon sitä, että Haukivuoren junaliikenne on osa velvoiteliikennettä.” VR:n suunnitelmat Haukivuoren ja Lievestuoreen pysähdysten lakkauttamisista ja Helsinki-Turku-välin viikonloppuliikenteen supistamisista liittyvät VR:n säästöohjelmaan, jolla yhtiön tuloskuntoa pyritään parantamaan. VR:n toimivan johdon kannustinjärjestelmä on sidottu yhtiön liiketulokseen, joka tuotti viime vuoden tuloksen perusteella yhtiön ylimmälle johdolle 6,9 miljoonan euron bonukset. Kyseessä on siten suuret henkilökohtaiset taloudelliset edut, joten on ymmärrettävää, että VR pyrkii maksimoimaan tuloksensa käyttäen kaikkia mahdollisia säästökeinoja hyväkseen.

VR perusteli aluksi Haukivuoren ja Lievestuoreen asemien lakkauttamista 10 minuutin aikasäästöllä, sen jälkeen vähäisillä matkustajamäärillä, tämän päivän Länsi-Savossa 30 minuutin aikasäästöllä ja jopa laiturialueiden talvikunnossapidon ongelmilla.

Vuonna 2006 VR perusteli Kemijärven yöjunaliikenteen lakkauttamista sillä, että Rovaniemi-Kemijärvi-rataosalla ei ole sähköistystä, eikä Kemijärvelle siten voida liikennöidä uusilla makuuvaunuilla. Sittemmin voitiin näyttää toteen, että sähköistyksen puute ei ollut ongelma makuuvaunujunien liikennöinnille Rovaniemeltä Kemijärvelle. VR jäi tällöinkin kiinni valheesta, mutta valtion omistajaohjaus ei puuttunut asiaan lainkaan. Sen sijaan VR sai liikenteen jatkumiseen 400.000 euroa vuodessa ministeriön ostoliikennetukea.

Bonusjärjestelmä on tuottanut VR:n johdolle (tasot L1-L4) vuoden 2009 jälkeen miljoonia euroja. Samaan aikaan valtio-omistaja on saanut yhtiöstä vain kerran osinkoa. Tämä tapahtui 22.5.2014 VR:n yhtiökokouksessa, kun valtio-omistaja päätti VR:n hallituksen esityksestä poiketen ottaa VR:stä osinkoa. VR:n yhtiökokous ei ole muuttanut VR:n hallituksen esityksiä koskaan aiemmin koko VR:n osakeyhtiömuodon aikana. VR yhtiöitettiin 1.7.1995.

Tämä kaikki on täysin poikkeuksellista koko EU-alueella: EU:ssa ei ole ainuttakaan rautatiealan yritystä, joka maksaisi kannustimia samaan aikaan, kun sen kaksi suurinta asiakasta toimivat verovaroin. VR:n tapauksessa nämä tarkoittavat Helsingin seudun liikennettä (HSL) ja Liikenne- ja viestintäministeriötä (LVM).

Haukivuoren ja Lievestuoreen asemien lakkautuspäätös on ehkä räikein tapaus, missä VR on kävellyt VR:n hallintoneuvoston päätöksen yli. Hämmästyttävän asiasta tekee se, miksei asiasta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) ole puuttunut asiaan. VR on edelleen valtion 100 %:sti omistama yhtiö, joka tulisi muistaa valtion omistajaohjauksessa.

VR:n perimmäinen intressi on pitää kiinni monopolista ja pyrkiä maksimoimaan voittonsa, sillä kuten todettua, VR:n toimivalla johdolla on tähän suuret henkilökohtaiset taloudelliset intressit. VR:n monopoli maksaa yhteiskunnalle varovasti arvioiden vuositasolla noin 150 miljoonaa euroa muun muassa ylihinnoitellun HSL- ja LVM-liikenteen ja yhtiön ylisuuren omavaraisuusasteen (83,6 %) vuoksi.

Tällä summalla rakentaisi viisi lastensairaalaa.

VRLeaks

3 responses to “VR valehtelee valtiolle – taustalla 6,9 miljoonan euron jättibonukset

 1. Junamies 7.6.2014 18:49

  VR:n valheet Kemijärven yöjunakapinan ajoilta ovat edelleen internetin ikiaikaisessa muistissa os. http://www.rataverkko.fi/index.html
  Neljässä (4) vuodessa (2008-2011) VR kuittasi yöjunaliikentestä 5 000 000 euroa. Sillä sai hyvinkin rakennettua pari aggrekaattivaunua. Ja jäi vielä voita leivän päälle. Tuo sopimus löytyy http://www.raideryhma.fi/kj07/index.html.

 2. hese 8.6.2014 09:55

  Kemijärven yöjuna oli suuri puhallus VR:ltä, jossa se jäi monesta väitteestään, suorastaan valehtelusta, kiinni. No onneksi kaikki oikaistiin lopulta. Viimeistään tuo tapahtuma avasi varmaan monen silmät, että ei suuren ja mahtavan sana olekaan se ainut oikea.Sitten tulivat asemasulkemiset ja bonukset ja kaikki tämä muu roska,kun firman johto elää täysin omassa maailmassaan.

 3. Konnarikoira 10.6.2014 15:03

  VR Valehtelee Työntekijöilleen säästösyitä yms kaikesta tuutin täydeltä ja nyt kuvaan on liittynyt patologisten valehtelijoiden piiriin myöskin HSL-Kuntayhtymä. Tuntuu ihan kuin he olisivat symbiootissa toistensa kanssa. Molemmat haukkuvat toisiaan ja yhdessä duunareita. Liitteenä muutama mielenkiintoinen artikkeli. Hei hei minulle ja kolleegoille junissa. HSL lopettaa lipunmyynnin omissa junissaan. tässä tekstit. https://www.hsl.fi/uutiset/2014/hsl-valmistelee-lahijunaliikenteen-kilpailutusta-4966 http://hsl01.hosting.documenta.fi/kokous/2014365-6.HTM http://hsl01.hosting.documenta.fi/kokous/2014365-4.HTM

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: