VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR lähes puolittaa Helsinki-Turku-välin junayhteydet lauantaisin

UUTINEN

VR julkaisi internetsivuillaan eilen kolme uutista, mutta laati vain kaksi lehdistötiedotetta: toinen liittyi tulevaan vaunukauppaan ja toinen matkalippujen ostoon R-kioskeista. VR ei kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi kertoa laajemmin siitä, että se supistaa 16.6.2014 alkaen Rantaradan lauantailiikennettä lähes puolella, karsien Helsinki-Turku-väliltä kymmenen lauantain junavuoroa.

VR:lle viime vuoden heinäkuussa myönnetty yksinoikeussopimuksen jatkosopimus vuoden 2024 loppuun asti edellyttää muun muassa sitä, että VR:n on säilytettävä nykyinen palvelutaso. VR voi kuitenkin tehdä ”vähäisiä muutoksia”, jollaisiksi VR yhtymä haluaa katsoa Haukivuoren ja Lievestuoreen pysähtymisten ehdotetut lakkauttamiset ja nyt myös Helsinki-Turku-välin lauantailiikenteen palvelutason heikentäminen.

Eilisessä VR:n uutisessa ei kerrota selvästi, jatkuuko Rantaradan lauantailiikenne supistettuna talviaikataulujen astuessa voimaan 11.8.2014. VR perustelee lauantailiikenteen supistamista heikoilla matkustajamäärillä. Yksinoikeussopimus velvoittaa VR:ää liikennöimään tietyn määrän junia riippumatta siitä, onko niissä matkustajia vai ei. Näin ollen VR:n toiminta on selvässä ristiriidassa yksinoikeussopimuksen henkeä vastaan. Jatkossakin VR voi tehdä ”vähäisiä muutoksia” vuoro- ja pysähdystarjontaansa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa lähes kaikkien VR:n omalla riskillä ajamien junien palvelutasoa. VR liikennöi omalla riskillään junia seuraavilla rataosilla:
– Helsinki-Turku
– Helsinki-Joensuu
– Helsinki-Kajaani
– Helsinki-Rovaniemi
– Turku-Pieksämäki
– Parikkala-Savonlinna

Kaikki muu junaliikenne Suomessa on niin sanottua ostoliikennettä, jonka kustannuksista vastaavat liikenteen tilaajat Helsingin seudun liikenne (HSL) ja Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM). Näiden ostoliikennejunien palvelutarjontaa VR:llä ei ole oikeutta muuttaa ilman tilaajan suostumusta.

VR:n TYTÄRYHTIÖ POHJOLAN LIIKENNE KILPAILEE HELSINKI-TURKU-VÄLILLÄ EMO-VR:n KANSSA

Pohjolan Liikenne ajaa Helsingistä Turkuun tasatunnein, aivan niin kuin emo-VR:kin. VR:n henkilöliikennestrategiassa kerrotaan, miten VR pyrkii ohjaamaan matkustajia Pohjolan Liikenteen linja-autoihin vuoteen 2015. Lähtökohtaisesti on vaikea ymmärtää, miksi yhtiö kilpailee itse itseään vastaan. Tähän löytyy kuitenkin vastaus henkilöliikennestrategiasta, jossa kerrotaan VR:n yksiselitteinen pyrkimys ohjata matkustajia huonosti kannattavista junista Pohjolan Liikenteen linja-autoihin.

VR:n yksinoikeussopimus mahdollistaa VR:lle LVM:n ostoliikenteessä pomminvarman liiketoiminnan, sillä VR saa aina saman korvauksen liikennöimistään junista huolimatta siitä, onko junissa matkustajia vai ei. VR:n oman riskin liikenteessä asianlaita ei ole näin ja tämän vuoksi VR pyrkii siirtämään matkustajia omiin linja-autoihinsa. VR:n johdossa HSL-alueen liikenteestä on yleisesti käytetty termiä ”kultamunia muniva hanhi”.

On epäselvää, ristisubventoiko emo-VR Pohjolan Liikennettä osin HSL:n ja LVM:n ostoliikennejunista koostuvista kassavirroista. Pohjolan Liikenne on tehnyt kumulatiivista liiketappiota tilikausien 2009-2013 aikana 89.000 euroa.

Kansanedustaja Arto Satonen (kok.) teki aiheeseen liittyvän kirjallisen kysymyksen asiasta vastaavalle ministerille 3.6.2014. Satosen tekemä kirjallinen kysymys löytyy alta:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_423_2014_p.shtml

VRLeaks

2 responses to “VR lähes puolittaa Helsinki-Turku-välin junayhteydet lauantaisin

    • prinsiippi 8.6.2014 17:43

      Tuo rekkojen junakuljetusten lakkauttaminen kyllä hämmästyttää. Luulisi viimeistään tässä vaiheessa vihreidenkin heräävän, mitä kaikkia vaikutuksia tällä on! Pitäisiköhän jonkun toimia!
      Eikös sinne Oulun päähän rakennettu terminaali nimenomaan parantamaan näiden yhdistettyjen kuljetusten käsittelyä! Luulisi, että radan ongelmat olisivat jo silloin olleet tiedossa, eikä investoitaisi ensimmäiseksi terminaaliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: