VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n vuosiraportti 2013 kertoo paljon, mutta ei sano mitään

ANALYYSI

VR:n 24.3.2014 julkaisema vuosiraportti on monimutkainen kokonaisuus. Koska vuosiraportti ja tilinpäätös on tehty niinkin mutkikkaaksi ja siihen on piilotettu lukuisia sivulauseita, VRLeaks jakaa tämän jutun useampaan aihekokonaisuuteen erillisten väliotsikoiden alle. Ongelman vuosiraportin ja tilinpäätöksen analysoinnissa muodosti se, että VR:n vuosiraportissa on valtavasti kirjoitusvirheitä, olivatkin ne sitten tahattomia tai tarkoituksellisia.

KANNUSTINJÄRJESTELMÄT

VR:n vuosiraportista ei selviä yksiselitteisesti sekään, kuinka paljon kannustimia VR:n toimivalle johdolle (niin sanotut L1-L4-tasot) on maksettu tai tullaan maksamaan. VRLeaksin VR:n sisäpiiristä saamien tietojen mukaan toimivalle johdolle maksettavien kannustimien summa vuoden 2013 tuloksesta tulee olemaan noin 6,9 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti henkilöstörahastolle on varattu 3,9 miljoonaa euroa.

VR-konsernin johdon palkat ja palkkiot ovat nousseet vuodesta 2012 vuoteen 2013 41 %, emoyhtiössä 77 %.

VR ei ole maksanut valtio-omistajalleen euroakaan osinkoa tilikauden 2007 jälkeen.

TÄSMÄLLISYYS

VR:n kaukoliikenteen täsmällisyys vuonna 2013 oli 84,7 %, lähiliikenteen 95,8 % ja tavaraliikenteen 91,0 %. VR:n 171-sivuisessa vuosiraportissa ei puututa sanallakaan siihen, kuinka paljon VR on maksanut asiakkailleen korvauksia täsmällisyysongelmista aiheutuneista kuluista johtuen. Myöhästymiset ovat vaikuttaneet noin kymmeneen miljoonaan matkustajaan. Tavaraliikennepuolelta vastaavaa analyysiä on mahdotonta tehdä julkisten dokumenttien puuttumisen vuoksi.

Kaukoliikenteessä tilastoidaan myöhästyneeksi sellainen junavuoro, joka on määräasemallaan yli viisi minuuttia myöhässä. Tämä on aiheuttanut siten vähintään 50 miljoonaa myöhästymisminuuttia.

AVAINLUVUT JA SANKTIOT

VR on maksanut Liikennevirastolle vuoden 2013 myöhästymisistä 1.645.670 euroa, joka perustuu esimerkiksi VR:n kalustovikoihin tai peruttuihin juniin. Liikennevirasto on maksanut VR:lle vuoden 2013 aikana sanktiomaksuja 2.279.240 euroa esimerkiksi ratatöistä ja turvalaitevioista johtuen. Lisäksi VR on maksanut Helsingin seudun liikenteelle (HSL) noin neljännesmiljoonan vuodessa muun muassa myöhästymisistä ja perutuista junista johtuen.

VR-konsernin liikevoitto vuonna 2013 oli 70,6 miljoonaa euroa. Tästä VR-konserni maksoi veroja 4,6 miljoonaa euroa, eli 6,5 % voitosta. VRLeaks huomauttaa, että yhteisöveron suuruus Suomessa on vuonna 2014 20 % ja vuonna 2013 sen suuruus oli 24,5 %. VR:n vuosiraportin läpinäkymättömyyden ja konsernin monimutkaisen yhtiörakenteen vuoksi vuosiraportista on mahdotonta tehdä täysin virheetöntä analyysiä.

MAHDOLLINEN LAITON RISTISUBVENTIO

Vuosiraportin perusteella ei voida poissulkea sitä, tapahtuuko VR Groupissa mahdollisesti EU:n kieltämää ristisubventiota eri liiketoiminta-alueiden välillä. VR:n henkilöliikennepuolen suurimmat yksittäiset asiakkaat ovat HSL ja Suomen valtio Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) osalta ostoliikenteessä. HSL:n ja LVM:n tuoma kassavirta VR:lle on vuositasolla noin 100 miljoonaa euroa. VR-Yhtymän tytäryhtiö Pohjolan Liikenne Oy on linja-autoliikennettä harjoittava yhtiö, joka on tehnyt liiketappiota yhtämittaisesti vuodesta 2010 lähtien. VR:n vuosiraportista ei selviä niin ikään sekään, minkä verran konserniavustuksia (tytär)yhtiöiden ja emoyhtiön välillä on suoritettu. Lisäksi VR:n tavaraliikenneoperointia saatetaan myös subventoida HSL:n ja LVM:n ostoliikennejunista koostuvilla kassavirroilla.

YHTEENVETO

Huolimatta epätäsmällisyydestä, sanktioista ja muista VR:n palvelutasoon negatiivisesti vaikuttaneista seikoista, VR:n hinnoittelu niin henkilö- kuin tavaraliikennepuolellakin on noussut merkittävästi vuoden 2013 aikana verrattuna vuoteen 2012. Samalla VR:n toimivalle johdolle (L1-L4-tasot) varattujen kannustinpalkkioiden määrä on moninkertaistunut aiempaan verrattuna. Tästä huolimatta VR ei maksa valtio-omistajalleen osinkoa. Osakeyhtiön ainut tarkoitus lain mukaan on tuottaa omistajilleen voittoa. VR:n tapauksessa näin ei ole tapahtunut kuuteen vuoteen.

– Vuosiraportin mukaan VR:n oma vapaa pääoma on kasvanut vuoden 2012 528 miljoonasta 593 miljoonaan 31.12.2013 mennessä, eli kasvua on 12 % – yhdessä vuodessa. Samalla yhtiön sijoitetun pääoman tuotto on vain 4,4 %.
– VR:n oman pääoman tuotto on 3,9 %.
– VR:n omavaraisuusaste on 83,6 %.

VR-Yhtymä Oy voi pelkästään nykyisillä kassavarannoillaan maksaa tulevat sähköveturihankinnat käteisellä. Kassan ja vapaan pääoman suuruus perustuu muun muassa VR-Yhtymä Oy:n tekemiin kiinteistö- ja maa-aluekauppoihin, joista VR-Yhtymä on saanut kymmenien miljoonien eurojen vahvistuksen taseeseensa. On huomioitava, että VR on saanut lähes kaiken rakennus- ja maa-aluekantansa apporttina (lahjoituksena) valtiolta 1.7.1995, kun Valtion Rautatiet -niminen liikelaitos yhtiöitettiin VR-Yhtymä Oy:ksi ja radanpito ja -omistus siirrettiin valtionvirastolle, joka tuolloin kantoi nimeä Ratahallintokeskus.

Tällaista kilpailuetua ei ole millään muulla Suomen rautatiemarkkinoille pyrkivällä yksityisellä operaattorilla.

VR:n rahoitusarvopapereiden kirjanpitoarvo on kasvanut tilikauden 2012 161 miljoonasta 243 miljoonaan. Vuosiraportista ei voida yksilöidä, mistä tällainen kasvu on johtunut.

HENKILÖLIIKENNESTRATEGIA 2013–2015 – VR:n ”KISSANPÄIVÄT”

VRLeaksin aiemmin tässä (klikkaamalla tätä linkkiä voit lukea koko VR:n henkilöliikennestrategian) artikkelissa julkaiseman VR:n henkilöliikennestrategian mukaan VR:llä on tällä hetkellä ”kissanpäivät”, jossa mainitaan VR:n ja LVM:n tekevän pitkäaikaisia ostoliikennesopimuksia. Käytännössä tämä estää kilpailijoiden tulon rataverkolle VR:n ja LVM:n välisen henkilöliikenteen yksinoikeussopimuksen vuoksi.

Juttua päivitetty 27.3.2014 klo 14.26 yhteisöveron vuoden 2013 osalta.

Skenaariot

VRLeaks, työryhmä

One response to “VR:n vuosiraportti 2013 kertoo paljon, mutta ei sano mitään

  1. N 1.4.2014 19:53

    Voisiko enempää jossittelua taas olla…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: