VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n henkilöstörahastoon 3,9 miljoonaa kannustinpalkkioita, avainhenkilöille jopa 6,9 miljoonaa euroa

VUOTO

VRLeaksiin VR:n intranetistä vuodetun dokumentin mukaan VR maksaa vuoden 2013 tuloksen perusteella henkilöstörahastoonsa 3,9 miljoonaa euroa kannustinpalkkioiden muodossa. VR:n 6.3.2014 julkaiseman tiedotteen mukaan VR-Yhtymä Oy on varannut vuoden tilinpäätöksessä kannustinpalkkioihin 10,8 miljoonaa euroa.

VRLeaksin VR:n sisäpiiristä saamien tietojen mukaan kannustinpalkkioita oltaisiin maksamassa niin sanotuille L1-L5-johtajatasoille yhteensä 6,9 miljoonaa euroa. L1-L5-tasoon kuuluu L1-tasolla toimitusjohtaja, L2-tasolla VR-konsernin johtoryhmä ja niin edelleen. L1-L5-tasot käsittävät yhteensä 780 henkilöä, joista osa toimii asiantuntijatehtävissä. VR:n henkilöstörahastoon kuuluu noin 9.000 työntekijää ja toimihenkilöä. VRLeaks korostaa, että L1-L5-tason kannustinpalkkioiden suuruutta ei ole vielä VR:n osalta virallisesti vahvistettu, eikä tämä välttämättä ole lopullisten kannustinpalkkioiden lopullinen suuruus.

Mikäli VR:n henkilöstörahastoon maksettavat kannustinpalkkiot maksettaisi sellaisenaan VR:n työntekijöille ja toimihenkilöille, tarkoittaisi se keskimäärin 430 euron bruttopalkkaa. L1-L5-tasojen kohdalla keskimääräinen kannustinpalkkio olisi noin 9.000 euroa. VRLeaks huomauttaa, että L1-L5-tasojen kannustinpalkkiot kasvavat sen mukaan, mitä korkeammassa tehtävässä L1-L5-tason johtaja tai asiantuntija VR:ssä on. Vertailun vuoksi: VR:n toimitusjohtaja Mikael Arolle maksettiin kannustinpalkkioita vuoden 2010 tuloksesta 146.342,40 euroa ja 509 muulle avainhenkilölle yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa. Näin ollen tulospalkkiot ovat yli tuplaantuneet kolmessa vuodessa. VRLeaks alleviivaa sitä, että VR-Yhtymä Oy ei ole maksanut kertaakaan osinkoja valtio-omistajalleen tilikauden 2007 jälkeen.

FAKTA

 • VR-Yhtymä Oy on valtion kokonaan omistama yhtiö, joka toimii henkilöliikenteen osalta monopolissa
 • VR:n kaksi suurinta asiakasta henkilöliikenteessä ovat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Liikenne- ja viestintäministeriö
 • VR on maksanut valtio-omistajalleen osinkoa viimeksi vuonna 2008 tilikauden 2007 tuloksesta

Alla VR:n intranetin (Verstas) dokumentti aiheesta. Dokumentin jälkeen myös aiheesta Verstaalla herännyt keskustelu (saat kuvat suuremmiksi klikkaamalla hiirtä niiden päällä).

Sivu 1

Työntekijöiden kommentit:

Sivu 2

Sivu 3

Sivu 4

VRLeaks, työryhmä

5 responses to “VR:n henkilöstörahastoon 3,9 miljoonaa kannustinpalkkioita, avainhenkilöille jopa 6,9 miljoonaa euroa

 1. Kyösti Tichanoff 12.3.2014 21:21

  Yli 40v. kokemuksella ko. firmasta voin sanoa, että silloin, kun tämän yrityksen johtoon tulivat kaljatehtailijat ja finairin pomot ym. idiootit homma meni päin persettä!
  Vanhat johtajat aikoinaan nousivat työntekijätasolta ja ymmärsivät sekä tiesivät mitä on työnteko!
  Nykyiset aivottomat pellet, joita myös johtajiksi kutsutaan eivät välitä muusta, kuin kvartaalitalouden tuloksesta. Henkilöstöpolitiika on vain määräilyä! Myös ammattiliitto on jotenkin saatu työnantajan kontrolliin! Missä muualla työnantaja valitsee luottamusmiehen??

  • Juhosson 23.3.2014 09:00

   Näin se menee nyky-VR:ssä. Eikä siinä vielä kaikki, että Trackissä toimitusjohtaja valitsee mieleisensä ”luottamusmiehen” allekirjoittamaan työntekijöiden puolesta näiden etuja heikentävän sopimuksen. Nythän Trackissä sorvataan taas uutta kilpailukykysopimusta. Tässä sopimuksessa on pykäliä, jotka ovat voimassaolevan työehtosopimuksen kanssa ristiriidassa, mutta siitä huolimatta Saksi painostaa ja uhkailee työntekijäpuolta hyväksymään tämän sopimuksen. Ei kai ole ihan tavallista eikä ihan laillistakaan, että toinen osapuoli painostaa toista sopimusosapuolta muuttamaan voimassaolevaa TES:ä. VR on tosi herkästi viemässä työntekijäjärjestöjä työtuomioistuimeen, jos vähänkään epäilee tekojen rikkovan työrauhavelvoitetta, kuten veturikuskien mielenilmauksen kohdalla kävi. Sen sijaan työnantajana ainakaan VR Track ja Saksi eivät itse piittaa voimassaolevasta työehtosopimuksesta vähääkään.

 2. A. H. Neus 13.3.2014 20:06

  Työmiehelle 400 euroa, johdolle 9000 euroa. Niin sitä ollaan ”yhteisellä matkalla”. Mitä tähän sanoo ihmisoikeustaistelija-omistajaohjausministeri tai pienen ihmisen puolella oleva pieruverkkari-liikenneministeri? Entä työmiesten muka-edustajat: valtiovarainministeri ja työministeri? Ei tietenkään yhtään mitään.
  Eihän nyt hallitus ja eduskunta voi mitenkään puuttua valtion 100% omistaman yrityksen asioihin, ei.
  Koska VR:n johdon kanta on se, että työntekijät ovat yli 20 kertaa arvottomampia kuin he, eikö ole oikein, että työntekijät alentavat työtehonsa myös 1/20 osaan?

 3. Tero Liikkanen 15.3.2014 09:11

  Turhia, tuottamattomia esimiehiä palkattu kymmeniä. Kuka sen rahan repii, kun varsinaisesta myyntityöstä porukkaa pannaan pois? Junissa ja lipputoimistoissa saa loistavaa asiakaspalvelua, panostusta sinne, sieltä se raha tulee! Mutta mitä tekee VR? Ulkoistaa kaikki tehtävät ja mikään ei toimi. Viesti kentältä on karmeaa kuultavaa johdon viedessä VR:ää alaspäin. Bonuksia vaan johto kyttää ja yt-kierrokset lisääntyy.

 4. prinsiippi 23.3.2014 18:21

  Ihmettelen kyllä, että tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa nämä johdon ylisuuret bonarit sallitaan, eikä valtionohjaus puutu asiaan millään tavoin. Työntekijät kyllä ansaitsevat palkintonsa, kun jaksavat vuodesta toiseen työskennellä ainaisen ulkoistamis- ja vähennysuhan alla. Eikä nuo VR:n uudistukset niin kovin nappisuorituksia näytä olleen. Jos työnsä hoitaa niin, että firma joutuu maksamaan jopa sakkoja möhläyksistä, niin ei kait sellaisesta työstä voi ylenpalttisesti palkita! Kulunut talvi oli vielä sentään VR:n kannaltakin helppo. Miten paljon sakkoja oliskaan tullut, jos talvi olisi ollut esimerkiksi edellisen kaltainen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: