VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n HSL:lle maksamat myöhästymissakot liki nelinkertaistuivat

UUTINEN

VR:n loppuvuodesta 2013 typistämät Helsingin aseman junamiehistön niin sanotut kääntöajat ovat aiheuttaneet merkittäviä täsmällisyysongelmia Keravan kaupunkiradan osalta. Helsingin aseman kääntöaikoja typistettiin 20 minuutista 10 minuuttiin. HSL-alueen liikenne on niin sanottua ostoliikennettä, jossa tilaaja (Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymä, HSL) vastaa liikenteen kustannuksista. Palveluntuottaja, eli tässä tapauksessa VR-Yhtymä Oy, vastaa liikenteen operoinnista. HSL:n ja VR:n välisessä ostoliikennesopimuksessa on tarkoin eritelty täsmällisyysongelmista koituvat sanktiot, mikäli täsmällisyysongelmat johtuvat VR:stä.

VRLeaksin HSL:ltä saamien tietojen mukaan VR:n HSL:lle maksamat myöhästymissakot olivat tammikuussa 18.000 euroa peruttujen junien ja 58.000 euroa huonosta täsmällisyydestä johtuen. Vertailun vuoksi vuonna 2013 myöhästymissakot olivat kuukausitasolla keskimäärin 9.000 + 11.000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että VR:n maksamat myöhästymissakot ovat 3,8-kertaistuneet vertailujakson aikana.

Lyhyemmät kääntöajat eivät ole käytössä Rantaradan tai Vantaankosken suunnilla, vaan ainoastaan Keravan kaupunkiradan junilla, mukaan lukien Tikkurilan I-junat. Dokumentista selviää, että tammikuussa 2014 M-junia peruttiin 6 kappaletta, kun samalla ajanjaksolla Keravan kaupunkiradan I-, K- ja N-junia peruttiin 96 kappaletta. Huomionarvoista on lisäksi se, että M-junia kulkee päivittäin suurin piirtein yhtä paljon kuin I-, K- ja N-junia yhteensä (M-junat 200 kpl, Keravan kaupunkiradan junat 260 kpl). Tästä huolimatta peruttujen M-junien osuus Vantaankosken ja Keravan kaupunkiradan kaikista perutuista junavuoroista on hieman alle 6 %.

HSL:n sopimuspäällikkö Kimmo Sinisalo mainitsi VRLeaksille toimitetussa materiaalissa lisäksi, että ”marraskuusta alkaen poikkeamat kasvoivat huomattavasti eikä se tällä kertaa johdu säästä”.

FAKTA

• Rantaradan junia (linjat A, E, U, S, L) peruttiin tammikuussa 10 kappaletta
• Vantaankosken suunnan junia (linja M) peruttiin tammikuussa 6 kappaletta
• Keravan kaupunkiradan junia (linjat I, K ja N) peruttiin samalla ajanjaksolla 96 kappaletta
• kääntöajat tarkoittavat tässä yhteydessä sitä aikaa, mikä junahenkilökunnalla on käytettävissä muun muassa junan lähtökuntoon saattamiseen ennen seuraavan junan lähtöä
• uudet lyhyemmät kääntöajat otettiin käyttöön marras-joulukuun taitteessa 2013 VR:n toimesta, ei HSL:n vaatimuksesta
• kääntöaikoja koskevat tiedot VRLeaks sai VR:ltä, ei HSL:ltä
pelkästään tammikuussa maksetuilla myöhästymissakoilla olisi voitu kattaa 12 veturinkuljettajan tai konduktöörin kuukausipalkat sivukuluineen

VRLeaks

3 responses to “VR:n HSL:lle maksamat myöhästymissakot liki nelinkertaistuivat

 1. Ville S 27.2.2014 20:19

  Taas yksi Aron huippusaavutus, joka ajettiin läpi painostamalla ja uhkailemalla henkilöstöä. Rautatiealan ammattilaisten mielipiteille viitattiin kintaalla ja tässä on tulos. Mikaelilla meni muuten hyvin mutta tässä(kin) tapauksessa säästöjen etumerkki on väärä. Ymmärtääköhän VR:n nykyjohto lainkaan sitä, että sillä luvun edessä olevalla merkillä on oikeasti väliä.

 2. Yrjö Nissinen 28.2.2014 22:22

  VR:n johto on elänyt omaa elämäänsä jo neljä vuotta, eikä ymmärrä rautatien todellisista tehtävistä mitään. Kun poikaset päättää asioista hyläten vanhat perinteet, on katastrofi valmis. Nyt on ainakin tuhottu jo yhteishenki rahan kiilto silmissä. Kohta on tuhottu kaikki vanha ja VR:n hyvä maine.

 3. prinsiippi 1.3.2014 19:30

  Onhan siellä sentään jotain opittu -ehkä. Vielä vuonna 2010 pääkonttoriin oli ollut hakusessa työntekijä, jonka tehtävänä oli etsiä kaikki mahdolliset hankintasopimukset esiin. Kenelläkään ei ollut tietoa, ketkä kaikki olivat kyseisiä sopimuksia tehneet ja keiden mapeista niitä löytyisi. Toisin sanoen, kukaan ei valvonut, noudatettiinko tehtyjä sopimuksia ja tapahtuiko laskutus niiden mukaisesti!
  Aika harva firma, joka moiseen pystyy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: