VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

Y-junien osuus kolme promillea Rantaradan kaikista täsmällisyysongelmista

UUTINEN

VR:n Liikenne- ja viestintäministeriölle (LVM) laatima selvitys Y-junista ristiriidassa VR:n julkisuudessa kertomien perustelujen kanssa

LVM:n 10.11.2011 julkaiseman tiedotteen mukaan ”Nelivuotinen [lähiliikenne]sopimus on parannus entiseen ja se antaa mahdollisuuden suunnitella liikennettä pitkäjänteisemmin. Tämä on asiakkaillemme hyvä uutinen, sanoo VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro.
Lähiliikenteen palvelutaso väleillä Kirkkonummi-Karjaa, Kerava-Riihimäki ja Helsinki-Mäntsälä-Lahti säilyy ennallaan. Pitkäkestoisella sopimuksella taataan liikennetarjonnan säilyminen koko sopimuskauden.

VR sitoutui sopimuksella pitämään yllä vuoden 2011 palvelutason vuoden 2015 loppuun. VR:n 21.1.2014 LVM:lle laatimassa selvityksessä kuitenkin kirjoitetaan toisin.

VR Slide I

KARJAA-HELSINKI-VÄLIN JUNALIPPUIHIN JOPA 85 %:N HINNANKOROTUS

VR Verkkokaupan mukaan Karjaalta Helsinkiin 31.1.2014 klo 15.58 lähtevän IC² 968 -junan kertalippu maksaa 22,53 euroa, klo 16.15 Karjaalta Helsinkiin lähtevän Y-junan lippu 12,20 euroa.
Kuukausilippua käyttäville lähijunamatkustajille Y-junan typistäminen tarkoittaisi noin 45 prosenttia korkeampia matkakustannuksia. VR Verkkokaupassa 26.1.2014 30 päivän lippu Y-junaan Karjaalta Helsinkiin maksoi 246,54 euroa, kun kaikkiin juniin kelpaava 30 päivän lippu (IC²-junat ja lähijunat) maksoi 359,02 euroa.

Helsingin Sanomien haastattelussa VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen kertoo: ”lipunhinnoista voidaan löytää kyllä ratkaisuja, jotka tukevat lähiliikennettä.”

Y-JUNIEN KIRKKONUMMI-KARJAA-VÄLIN MYÖHÄSTYMISIEN SUHDE KOKO LIIKENTEESEEN

VR:n LVM:lle 21.1.2014 laatimassa selvityksessä pureudutaan yksinomaan Y-junien täsmällisyysongelmiin, mutta ei kerrota mitään muiden junien täsmällisyydestä. Selvitys on ristiriidassa verrattuna Liikenneviraston  myöhästymistilastoihin Rantaradalta (mukaan lukien Vantaankosken ja Hangon radat) ajalla 1.10.-31.12.2013 seuraavasti:

– Niitä Y-juniin liittyviä myöhästymiskertoja Kirkkonummi-Karjaa-välillä, jotka Liikenneviraston tilastosta voi yksilöidä junittain, oli 16 kappaletta yhteensä 4539:stä kulkeneesta junasta. Tämä on kolme promillea (0,3 %) koko Rantaradan myöhästyneestä junaliikenteestä tarkastelujaksolla.
– Edellä mainitun mukaisia Y-juniin liittyviä myöhästymisiä oli tarkastelujaksolla 85 minuuttia, kun koko liikenteen yhteenlaskettu myöhästymismäärä oli 17663 minuuttia, eli Y-junien kappalemääräiset myöhästymiset käsittivät 0,5 % kaikista Rantaradan myöhästymisistä.

Y-junien päättäminen Karjaan sijasta Siuntioon ei siten parantaisi merkittävästi Rantaradan junien täsmällisyyttä.

Rantaradalla on VR:n tilastoimana päivittäin keskimäärin 13.000 matkustajaa. Tämä sisältää kaiken matkustajaliikenteen Karjaan ja Helsingin välillä molempiin suuntiin – myös esimerkiksi Leppävaarasta Helsinkiin kulkevat matkustajat ja Pasilasta Helsinkiin Rantaradan raiteita (Pasilan raiteet 6 ja 7) käyttävät matkustajat.

VR-Yhtymä Oy:n ylläpitämässä Junablogissa (www.junablogi.fi) lähiliikennejohtaja otsikoi Rantaradan liikenteen mahdolliset typistyssuunnitelmat näin:
www.junablogi.fi/fi/rantarata_tasmallisyys

VRLeaks ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijaria, eikä VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuuta kommentoimaan asiaa.

FAKTA

Tässä VR:n Liikenne- ja viestintäministeriölle laatima muistio kokonaisuudessaan:
Lahiliikennetarjonnan_kehittaminen_Paaradalla_ja_Rantaradalla_21-1-2014

Alla poiminta Liikenneviraston toimittamista Kirkkonummi-Karjaa-välin yksilöidyistä myöhästymisistä, joissa myöhästyttäneenä tai myöhästyneenä osapuolena oli Y-juna. Koosteen lähteenä toimi Liikenneviraston Rantarataa koskevat myöhästymistilastot ajalta 1.10.-31.12.2013. Excel-taulukon voi ladata tästä. Tutkitun Excel-taulukon rivit selviävät .docx-muodossa tästä.

Kkn-Kr-tilastot

VRLeaks

One response to “Y-junien osuus kolme promillea Rantaradan kaikista täsmällisyysongelmista

  1. Paluuviite:Y-junan määrärahojen puolesta | Harri Haanpää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: