VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR salasi suunnitteludokumentit HSL:ltä

HSL MAKSAA VR:LLE 1.000.000 EUROA VUODESSA LIIKENNESUUNNITTELUSTA – HSL EI SAA ITSELLEEN SUUNNITTELUDOKUMENTTEJA

Helsingin Seudun Liikenne -kuntayhtymä (HSL) suunnittelee pääkaupunkiseudun metro-, raitiovaunu-, linja-auto- ja lauttaliikenteen aikataulut ja kalustokierrot itsenäisesti. Sen sijaan HSL tilaa junaliikenteen osalta aikataulu- ja kalustokiertosuunnittelun VR:ltä. Aikataulu- ja kalustokiertosuunnittelu on sisällytetty HSL:n ja VR:n väliseen operointisopimukseen oheispalveluksi, jolle on sovittu kiinteä, noin 1.000.000 euron vuosihinta. Lähiliikenteen osalta aikataulu- ja kalustokiertosuunnittelu työllistää kokonaisuudessaan kahdeksan henkeä, josta HSL-alueen liikenteen suunnittelun osuus laskentatavasta riippuen työllistää kolmesta viiteen henkeä. Muiden liikennemuotojen osalta HSL vastaa suunnittelusta itse, tai HSL:llä on vähintään pääsy suunnitteludokumentteihin.

Niin ikään VR on syys-lokakuussa 2013 kieltänyt kaiken graafisen materiaalin toimittamisen aikataulu- ja kalustokiertojen osalta HSL:lle siksi, ettei HSL voisi hyödyntää VR:n aikataulu- ja kalustokiertosuunnittelun dataa. VR:n sisäinen perustelu asialle on se, että ”HSL ei voi käyttää ketään muutakaan kuin meitä aikataulu- ja kalustokiertosuunnittelussa”. VRLeaksin saamien tietojen mukaan HSL ei voi asialle VR:n monopoliaseman vuoksi tällä hetkellä mitään.

Alla nimettömänä pysyttelevän VR-lähteen lausunto asiasta 28.12.2013:

”Helsingin Seudun Liikennekuntayhtymä vastaa alueensa bussi-, metro-, raitiotie-, lähijuna- ja lauttaliikenteestä. Yhteensä HSL tilaa näitä palveluja noin 450 miljoonalla eurolla, josta lähijunaliikenteen osuus on noin 50 miljoonaa euroa. Lähijunaliikenne eroaa muista liikennemuodoista sillä, että sen suunnittelutyötä ei tehdä HSL:llä vaan operaattorilla eli VR:llä. Normaali menettely on se, että HSL suunnittelee aikataulut ja kalustokierrot ja operointi ostetaan operaattoreilta, kuten bussiyhtiöitä tai esimerkiksi HKL:ltä. Lähijunien kohdalla HSL maksaa VR:lle suunnittelusta noin miljoona euroa vuodessa osana operointisopimusta.

Myös VR on ymmärtänyt tämän. VR:n johto antoikin suunnittelijoille määräyksen, ettei HSL:lle saa antaa enää lähijunien raiteisto- ja kalustokiertosuunnitelman graafista versiota, jotta HSL ei pääsisi kiinni suunnittelusta ja VR:n ratkaisuista. Graafinen esitys Helsingin ratapihan käytöstä ja lähijunien kalustokierroista on olennaisin suunnittelutyön tulosdokumentti, josta näkee mitkä raiteet ovat varattuja, mille raiteelle mikäkin juna tulee ja miten kalustoyksiköt kääntyvät saapuvasta junavuorosta lähtevään junavuoroon. Kilpailua pelkäävä VR on nostanut valmiuttaan jo aikaisemmin: VR allekirjoitutti kaikilla HSL:n liikennettä suunnittelevilla rivityöntekijöillänsä 9 kuukauden kilpailukieltosopimukset.”

Lopuksi VR-lähde kiteyttää koko ongelman näin:

Kilpailuttamisen kannalta suunnittelutoiminto on olennainen osa. Lähijunaliikenteen kilpailuttaminen ei ole käytännössä mahdollista ennen kuin HSL:llä on tämä toiminto omissa käsissään.

Alla esimerkki VR:n HSL:ltä salaamista graafisista aikataulu- ja runkokiertosuunnitelmista:

Ratapihankäytönsuunnitelma_HKI

Jutun muita lähteitä: muun muassa HSL:n vuosikertomus 2012 ja VR:n henkilöliikenteen strategia (https://vrleaks.files.wordpress.com/2013/06/heo2013.pdf), sivu 43

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: