VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n toimitusjohtajalle maksetut kannustimet suuremmat kuin Suomen pääministerin palkka

Viime aikoina mediassa on nostettu esiin Suomen tasavallan presidentin palkkion alennus. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala kertoo tässä Talouselämän haastattelussa http://www.talouselama.fi/uutiset/omistajaohjausministeri+muistuttaa+valtio+maksaa+hevosopistonsa+toimitusjohtajalle+enemman+kuin+paaministerille/a2162373, kuinka valtion omistaman Suomen Hevosopisto Oy:n toimitusjohtajan vuosipalkka on 167.000 EUR ja Suomen pääministeri Jyrki Kataisen vuosipalkka on 140.000 EUR.

Vertailun vuoksi: valtion kokonaan omistaman VR-Yhtymä Oy:n toimitusjohtaja Mikael Aron vuoden 2011 verotettava ansiotulo oli 740.925 EUR. Summa sisältää kannustinpalkkioita 146.342 EUR. Edelleen VR-Yhtymä Oy:n ympäristö- ja yhteiskuntasuhdejohtajan ansiot vuonna 2011 olivat 16.829 EUR suuremmat kuin Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen kaupinginjohtajan toimesta saamat ansiot (189.829 EUR vs. 173.000 EUR).

VR-Yhtymä Oy:n kaksi suurinta henkilöliikennedivisioonan asiakasta ovat Liikenne- ja viestintäministeriö ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) miltei 100.000.000 euron vuosiostoillaan.

VR-Yhtymä Oy maksaa siis toimitusjohtajalleen bonuksia samanaikaisesti, kun sen suurimmat henkilöliikenteen asiakkaat ovat Suomen valtio ja HSL-kuntayhtymä, joiden pääasialliset tulot muodostuvat verokertymistä.

VR:n lipunmyyntejä koskevat yt-neuvottelut ovat tulleet päätökseen. Pelkästään Pohjois-Suomen lipunmyynneistä irtisanotaan tai osa-aikaistetaan henkilöstöä seuraavasti:
– Kajaani: 2 osa-aikaistettiin, 1 täysiaikainen jää
– Kemi: 1 irtisanotaan, 1 täysiaikainen jää
– Kokkola: 2 osa-aikaistettiin, 1 täysiaikainen jää
– Oulu: 4 irtisanotaan, 6 osa-aikaistettiin, 4 täysiaikaista jää
– Rovaniemi: 1-2 irtisanotaan, 3 osa-aikaistettiin, 3 täysiaikaista jää
– Ylivieska: 1 irtisanotaan

10 responses to “VR:n toimitusjohtajalle maksetut kannustimet suuremmat kuin Suomen pääministerin palkka

 1. Kenkää 4.1.2013 22:21

  Törkeä on lievä sana tässä irtisanomis- ja osa-aikaistamisessa! Milloin VR tajuaa, että sen parhaimmat ja näkyvimmät edustajat ovat myyjät lipputoimistossa ja konnarit? Eikö Aro häpeä vetää yli puolen miljoonan euron palkkaa tässä tilanteessa? Eikö omistajaohjaus puutu tähän ja pikaisesti? Aro on pannut koko VR:n täysin sekaisin ja hengen matalaksi. Henkilöstötutkimukset ovat aivan järkyttävän surkeita talolle, joka oli ennen tunnettu hyvästä hengestään ja oikeasta johtokulttuurista. Olisi mielenkiintoista nähdä myös suurien lipputoimistojen yt:n tulokset.

  • prinsiippi 8.1.2013 16:36

   Palkkaan vielä bonukset päälle! Aivan käsittämätöntä, miten tällaisiin palkkioihin on päädytty. Räikein esimerkki kohtuuttomista palkkioista koko maassa. Kaippa siellä VR:llä on vielä johtotroikka, joka Aron perässä vetää näitä huippupalkkoja. Enpä usko, että siellä niin ylivoimaisen huippuosaajia kuitenkaan löytyy. VR:n imago on aina näyttänyt pönöttävältä ukkokulttuurilta. Todellinen yrityskuvan ja yrityksen muutos tuskin toteutuu ylläpitämällä tällaista kulttuuria ja vielä menemällä siinä näin ääriasemiin ja kohtuuttomuuksiin.
   Todella surullista, että valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri ja muutkin vastuussa olevat tahot, näyttävät täysin tehottomilta.

   • mth 12.1.2013 13:29

    Palkkaahan tuolla ei oikeasti kerrota, ainoastaan tuo kannustuspalkkio ja sitten koko verotettava tulo. Oletettavasti tuloa on myös muualta kuin VR:ltä. Käsittämätöhän tuo kannustinpalkkio sinällään on.

  • mth 14.1.2013 13:09

   Se siitä seuraa kun siirrytään koneelliseen myyntiin (lippuautomaatit) ja nettiin. Nyt kun ne alkavat jotenkin toimia niin siitä on seurannut tämä henkilöiden vähentäminen.
   Se on nimenomaan omistajaohjauksen asia puuttua noihin kohtuuttomuuksiin palkkaan liittyen.

 2. rivityöläinen 9.1.2013 20:07

  VR:llä potkitaan ulos koko ajan ammattitaitoista lipputoimisto-ynnä muuta henkilökuntaa tuotannonnollisin ja taloudellisin syin.Miten on mahdollista,että samaan aikaan johdolle maksetaan näin pöyristyttäviä palkkioita! On kuitenkin kyse valtion täysin omistamasta yrityksestä,jolla pitäisi olla omat valvovat tahot.Onko poliitikkoja viety kuin pässiä narussa-eipä ole edes vikinää kuulunut!
  Ei tarvitse ihmetellä,että luottamus on mennyt poliittisiin päättäjiin!

  • mth 12.1.2013 14:11

   Se siitä seuraa kun tulee noita lippuautomaatteja ja mahdollisuus ostaa liput netissä. Nuo palkkiot sinällään ovat kyllä käsittämättömät. Kun vielä tomitusjohtajan palkka oli jo ilman lisiäkin 500600€
   500 600€,

 3. Tosi on! 9.1.2013 22:25

  VR:n johto elää omaa elämäänsä ja työntekijät omaansa. Enää ei puhuta samoista asioista, kun johdolla ei ole kentän tuntemusta. Kun ulkopuolelta tullaan, ulkopuolella ollaan ja toivottovasti ulkopuolelle lähdetäänkin. Näin se vaan on. Ikävä kuitenkin, että tällä toiminnalla on tuhottu hieno firma, sen henki ja perinteet.

 4. Halibati 11.1.2013 16:19

  VR = valtio valtiossa. Ei omistajaohjaus tai poliitikot ymmärrä puuttua mihinkään monopoliyhtiötä koskevaan asiaan, sillä kaikissa alan kysymyksissä he kysyvät ensin VR:n kantaa. Ja sieltä tulee vastaus jonka jälkeen asiaan ei enää palata (puututa).
  Aron muhkea muuten noteerattiin Ylen Aamu-TV:n jälkiviisaissa tänään pe.

 5. VR Crap 24.1.2013 21:20

  Kentällä motivaatio nous justiinsa parilla pykälällä.. Lisänä vielä tieto, jonka mukaan Trackillä kunnossapitoalueiden tuotantopalkkiot jäävät työnjohtotasolle ja hanskaporras joka tehokkuudellaan suurelta osin vaikuttaa palkkion suuruuteen saa korkeintaan firman logolla varustetun kahvimukin. Arimmat työntekijät ehtivät allekirjoittaa myös suostumukseen takapäivystykseen korvauksena 5€/vrk (-verot).

 6. kyösti tichanoff 6.2.2013 19:35

  Hki alueella Eltel voitti sähköratakunnossapitosopimuksen.
  Eltelin 10 asentajasta 8 oli vanhoja VR asentajia.
  Kunnossapitopäällikkö on vanha VR päällkkö, joka oli potkittu pihalle VR:ltä, koska hän oli rohjennut epäillä, VR resurssipäällikkö Arto Isomäen kykyä tehtäviinsä.
  Asentajista osa oli lähtenyt firmasta, mutta palasi takaisin.
  Tästä voisi päätellä, että vaikka työt ovat raskaita, ne ovat myös mielekkäitä.
  Porukka on sitoutunut tehtäväänsä.
  Toivon teille kaikkea hyvää!
  Olen aina valmis auttamaan teitä

  Santtu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: