VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

Lähiliikenteen lehdistöseminaari Levin Pendolinnassa 9.-12.2.2012

(Jutun päivitys 9.2.2012 klo 23.26 – julkaisemme tämän poikkeuksellisesti artikkelin yläpäässä)

VRLeaksin saamien tietojen mukaan Helsingin päärautatieasemalta junan P269:ään liitetyn salonkivaunun kyytiin nousi kuusi (6) lehdistön edustajaa. Osa näistä suksineen.

Ohessa VRLeaksiin saapunutta kuvamateriaalia salonkivaunun tarjoiluista lehdistön edustajille, jotka on otettu 9.2.2012 Helsingissä:

Iltapala salonkivaunussa

Drinkit valmiina salonkivaunussa

Salonkivaunun tervetuliaismaljat

Ja tässä itse juna: salonkivaunu on pikajuna 269:n pohjoisin vaunu

VRLeaksiin tulleiden dokumenttien mukaan VR-Yhtymä Oy järjestää perinteisen Helsingin lähiliikenteen lehdistöseminaarin Levillä 9.-12.2.2012. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Helsingin lähiliikenteeseen liittyvä seminaari pidetään Levillä, eikä Helsingissä. VR-Yhtymä Oy:n omistamasta Pendolinnasta on mainittu ja Pendolinnan dokumentit julkistettu VRLeaksissa muun muassa tässä jutussa: https://vrleaks.wordpress.com/2012/02/03/levin-pendolinnan-dokumentit/

Levin lehdistöseminaarin tarkka ohjelma löytyy täältä: Lähiliikenneseminaari 2012 ohjelma.

VR-Yhtymä Oy:n lehdistölle lähettämä kutsu on tässä:


Hyvä ystävä,

kutsumme Sinut tai toimituksesi edustajan VR:n perinteiselle matkalle pohjoiseen 9.-12.2. Matkalla keskitymme Helsingin seudun lähiliikenteen ajankohtaisiin asioihin. Aikaa jää myös ulkoiluun Levin maastossa.

Pikajuna 269 Kolariin lähtee torstaina 9.2. klo 21.23. Paluujuna Kolarista lähtee lauantaina 11.2. klo 18.50. Perillä Helsingissä olemme sunnuntaiaamuna klo 8.06. Matkalla käytössämme on salonkivaunu.
Tukikohtana Levillä on VR:n Pendolinna-maja.

Ohjelma on kutsun liitteenä.

Laskettelu- tai murtomaavälineitä saa vuokraamosta paikan päältä, mutta omatkin välineet voi ottaa mukaan.

[tämä kappale kutsusta poistettu VRLeaksin toimesta, sillä kappaleessa oli yksittäisen henkilön nimi ja yhteystiedot]

VR:ää edustavat matkalla lisäkseni VR:n uusi lähiliikennejohtaja Antti Korhonen, lähiliikenteen liiketoiminnan kehityspäällikkö Teppo Sotavalta ja viestintäpäällikkö Mika Heijari.

Tervetuloa!

VR-YHTYMÄ OY

Otto Lehtipuu
yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja

VRLeaksiin tulleiden tietojen mukaan VR-Yhtymä on lähestynyt lehdistöä yllä olevan sähköpostin lisäksi myös alla olevalla reminder-tyyppisellä sähköpostilla:

Hei, lähetän uudelleen kutsun Levin-matkalle, jos aikaisemmin lähettämämme on päässyt eksymään sähköpostiviidakkoon.
Ystävällisin terveisin [henkilön nimi poistettu VRLeaksin toimesta]

Lisäksi lehdistöä on lähestytty VR-Yhtymä Oy:n toimesta puhelinsoitoilla viikolla 5/2012 ja vielä kertaalleen kysytty mahdollisuutta osallistua Levin lehdistöseminaariin 9.-12.2.2012 koskien Helsingin lähijunaliikennettä, jonka tilaaja itse asiassa on HSL, ei VR-Yhtymä Oy. VRLeaksin saamien tietojen mukaan lukuisa joukko toimittajia on jäävännyt itsensä VR-Yhtymä Oy:n kokonaan tarjoamalta Levin matkalta 9.-12.2.2012.

Lähiliikenteen lehdistöseminaariin Levin Pendolinnaan on VRLeaksin tämän hetkisten (8.2.2012 klo 23.25) tietojen mukaan lähdössä mukaan kahdeksan (8) lehdistön ja neljä (4) VR-Yhtymä Oy:n edustajaa. Kutsuttuja oli noin kaksisataa (200).

(Juttuun lisätty tekstiä 8.2.2012 klo 23.27 tarkistusten jälkeen)

Kaikkia VRLeaksin juttuja voi kommentoida lain puitteissa täysin anonyymisti. Ainut rajoitus on se, ettemme salli henkilökohtaisuuksiin, emmekä liike- ja yrityssalaisuuksiin puuttumista.

21 responses to “Lähiliikenteen lehdistöseminaari Levin Pendolinnassa 9.-12.2.2012

 1. J 8.2.2012 16:57

  Onpas ihmeellinen seminaari! Huomio että Helsingin lähiliikenteestä kertomista varten pitää mennä Leville on jo sinänsä osuva. Mutta se on vain alkua. Ohjelman perusteella pääpaino on viihteessä ja väliin on siivutettu kolme lyhyttä lobbaustilaisuutta, joille ei ole edes kerrottu otsikkotasolla sisältöä. Mutta todellinen omituisuus on tässä: miksi nimenomaan VR tiedottaa Helsingin lähiliikenteeseen liittyvistä asioista? Sehän on HSL:n tilaamaa liikennettä, VR on pelkkä operaattori. Ei VR:llä pitäisi olla mitään kerrottavaa toimittajille itse liikenteestä matkustajan kannalta. Eivätkä sitäpaitsi liikenteeseen vuosittain liittyvät uudet asiat varmaan täyttäisi edes tunnin powerpoint-sulkeisia VR:n pääkonttorin auditoriossa, lähes samoilla sabluunoillahan sitä mennään vuodesta toiseen. Vai onko sittenkin tarkoituksena kertoa VR:stä lähiliikennöitsijänä ja yrityksenä? Tällöinhän kyseessä olisi toimittajiin kohdistuva lobbaaminen, jotta osaisivat asetella sanansa oikein eli niin, että mahdollisimman pitkälle viivästettäisiin HSL:n mahdollisuutta kilpailuttaa liikennöinti ja mahdollisesti tilata liikenne joltain muulta operaattorilta kuin VR:ltä. Onko tämä toimittajiin kohdistuvaa rakenteellista korruptiota?

 2. J 8.2.2012 17:00

  Älynväläys: tämähän alkaa huomenna! Halukkaat voinevat mennä Helsingin päärautatieaseman, Pasilan ja Tikkurilan laitureille seuraamaan keitä toimittajia nousee VR:n seminaarijunaan. Siitä saisi mielenkiintoisia havaintoja VRLeaksiinkin. Avautuisi hieman mediankin toiminta.

 3. Uuno 8.2.2012 21:12

  Sinne vain mahdollisimman moni nyt torstaina kello 21 salonkivaunun viereen ottamaan kuvia kyytiin nousevista toimittajista ja kuvat jakoon nettiin. On jo aikakin alkaa kertoa myös heistä, jotka innokkaasti ovat vahtivinaan toisten moraalia.

  Kaksi ja puoli vuorokautta salonkivaunussa ja luksushuvilalla jonkun firman piikkiin on ilmiselvä lahjuksen ottaminen kaikilta toimittajilta, jotka tuonne alentuvat lähtemään. Asiaa ei näytä ohjelmassa olevan kuin nimeksi, eikä lähiliikenne edes aiheena ole sellainen, josta tietojen saamiseksi tarvittaisiin mitään henkilökohtaisia suhteita.

  Tuollainen salonkivaunumatka plus kuljetukset plus jättihuvilan vuokraus plus täysi ylöspito tekisi vapailta markkinoilta ostettuna reilusti toista tuhatta euroa per henki. Joidenkin toimittajien moraali näyttää kestävän vaivattomasti tällaisenkin edun vastaanottamisen.

  Mitään muuta tarkoitusta tällaisella lahjonnalla ei ole kuin vaikuttaa toimittajien ja median kirjoitteluun. Eikä näitä reissuja järjestettäisi, jollei vaikutuksia myös olisi. Reissut jäisivät järjestämättä myös, jos toimittajilla olisi selkärankaa kieltäytyä alhaisesta lahjonnasta.

 4. Pertti Heikkinen 8.2.2012 21:43

  VR:n tuskin tarvitsee vuokrata huvilaa. Kaikilla isoilla yrityksillä on pohjoisessa edustushuvila tai huviloita. Verratkaapa ei-yritys Metsähallitukseen… En oikein ymmärrä juuri VR Oy:n mollaamista tässä asiassa. Joka ainoa suomalainen isohko tai jopa keskisuuri yritys järjestää vastaavia seminaareja, sitä kutsutaan myös PR:ksi.

  Olen itse duunissa *pienessä* yrityksessä, mekin järjestämme isoille asiakkaillemme silloin tällöin seminaarin pohjoisessa. Minusta se on täysin asiallista.

  Varsin yleisesti on nimenomaan vaadittu, että VR:n tulee olla yhtiö ja että yhteiskunnan laitos ei voi hoitaa liikennöintiä rautateillä. Olette saaneet mitä halusitte: VR:n, joka hoitaa yrityksen päätehtävää eli rahan keruuta omistajille. VR tekee hommaansa ihan samoilla keinoilla kuin muutoin isot yritykse. Olisitte tyytyväisiä!

  Täältä tähän.

  • Krakatau 8.2.2012 22:30

   VR:n ”majasta” on täälläkin ollut paljon juttua ihan hiljattain. Tietenkään VR:n ei täydy vuokrata sitä. Tuossahan selvästi vaan arvioitiin minkä arvoisista lomamatkoista olisi kysymys.

   Ja VR:ää täällä kenties ”mollataan”, koska tämä on VR Leaks -niminen blogi..?

   En aivan ymmärrä noita analogioita muutenkaan. Tavallisten, isojen tai pienten, firmojen järkkäämistä seminaareista tuskin kukaan ulkopuolinen pahoittaa mieltään, kun toimitaan vapailla markkinoilla. Mutta tässähän on jännänä yksityiskohtana että valtion (meidän) omistama monopoliyritys kestittää median edustajia, ja kuvio on muutenkin varsin outo.

   Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mitä porukkaa salonkivaunuun on nousemassa. Koetin aiemmin googlailla tietoja näistä perinteisistä matkoista, mutta mitään ei tullut vastaan vaikka kuinka arpoi hakusanoja (paitsi VR Leaksista 😉 ).

   Btw. hieno blogi!

  • Uuno 8.2.2012 23:58

   Eikö ole siis Heikkisen mielestä tervetullutta, että nyt meille kerrotaan edes VR:n osalta, millaista on vallankäyttö ja tavat, joilla omaa bisnestä yritetään pönkittää? Eli pitääkö vain ajatella, että kaikkihan näin tekee ja maan tapahan tämä – ollaan yhdessä kusi sukassa.

  • Ville S 12.2.2012 10:44

   Onhan yrityksillä tapana järjestää asiakkailleen seminaareja pr-mielessä. Luulen kuitenkin, että VR:n asiakkaita ei Pendolinnaan koskaan tulla kutsumaan. Siinä mielessä pohdintasi ei osunut ihan nappiin.

 5. Uuno 9.2.2012 19:41

  Nyt vain odottaisimme median edustajien kommenttia tähän asiaan. Toimittajapiireissä nämä reissut ovat tiettävästi salaisuuksia jopa työmaan sisällä. Eli omatunto hieman kolkuttaa kuitenkin.

 6. Tuomo B 9.2.2012 20:07

  Kirjoitin aiheesta ammattitoimittajan näkökulmasta: http://www.bjorksten.fi/blogi/tekstit/1949.html

 7. Monopolimies 10.2.2012 01:19

  Kas kummaa, kun koko VR:n liikevoiton maksavaa asiakkaiden (veronmaksajat, matkustajat) edunvalvontaa ei ole vielä kutsuttu tuon kaltaisiin neljän päivän ”neuvotteluihin” salonkivaunuun ja Lapin kelomökkiin…

  Ai niin, mutta eihän monopoliyhtiön tarvitse. Riittää kun kestitään kerran-pari vuodessa monopoliaseman ja kaikki hullut jättihankkeet* siunaava virkamieskolmikko, avainpäättäjät ja lehdistö. Hiio hoi!

  *Mm. noin miljardin euron Pisara-rata, josta VR-Track saa aimo siivun niin suunnittelu- kuin urakkabisnestä.

 8. Spede 10.2.2012 09:54

  Olisi kyllä erittäin mielenkiintoista tietää, mitä mediaa kyseiset lomailijat edustavat.

 9. Skiffari 40 11.2.2012 00:10

  No jos 6 toimittajaa nousi salonkivaunuun steissillä, niin voisi kuvitella että 2 puuttuvalla journalistilla tuli ns. pupu pöksyyn, tai tuli työnantajan ”mahtikäsky”, asian saaman julkisuuden takia. Nämä VR:n hemmot ovat varmaan nousseet junaan jo varikolla, koska pitäähän isäntien olla vastaanottamassa vieraita ja kilistelemässä kuvassa näkyviä skumppalaseja. Miksi siellä pitää olla 4 VR:n edustajaa, kyllä näin hikisen ”seminaarin” vetämiseen riittäisi 2:kin ukkoa. Kuulin myös että vaunuun nousi myös kauniimman sukupuolen edustajia (näkyy juomavalikoimassa olevan heitä varten Amarettolikööriä), on tulossa ykkösluokan ”seminaari”. Eikun kaikki aamuvirkut kuvaajat asemiin sunnuntaiaamuna Tikkurilaan, Pasilaan ja Steissille jonne saapumisaika on kaiken mennessä nappiin 8.06, luulisi että VR tekee kaikkensa että näin tärkeä junavuoro saapuu aikataulun mukaan perille, vaikka toinen veturi varalla takana työntämässä, ja radan putsaus kalusto kulkisi koko matkan junan edellä, taisi tulla jo menomatkalla ongelmia aikataulun kanssa. Luulisi myös että nämä VR:n sällit olisivat silloin ”tavattavissa”, ja antamassa kommentteja siitä, että kuinka antoisa ”seminaari” oli kyseessä. No saammehan me lukea ensiviikolla 6 eri lehdestä TV? ”seminaarin” media-antoisuudesta.

  • Ville S 12.2.2012 10:56

   No VR:hän sitten järjesti toimittajille oikein kunnon vanhanajan ”seminaarin”. Onko tietoa, olivatko kauniimman sukupuolen edustajat Suomenlahden eteläpuolelta vai itärajan takaa:)

 10. Skiffari 40 12.2.2012 11:19

  Moi pepe , tällä nimimerkillä kommentoi sinulle tuttu posteljooni, välitä SS:le vielä kiitokset siitä upeasta seminaarista 97 tai 98 vaikka meidän firma oli ja on edelleen pieni. Seminaariohjelma oli kyllä aika rankka, ei edes hiihtämään ehtinyt. Piipahdan teillä joku päivä.

 11. Kulissien takaa 12.2.2012 12:27

  Tässä on jo pitkän aikaa ihmetelty, että miksi VR saa aina viimeisen sanan mediassa. Nythän sekin selvisi, se on sitä Lapin taikaa… Tällainen korruptiofirma pitäisi oitis lyödä palasiksi tai sitten vaihtaa koko johto kerralla. Vähintä mitä voidaan tehdä, on avata kilpailu. Ihmettelen vaan Suomen kansaa kuinka kauan antavat näiden monopolien ja kartellien kusta itseään silmään. Kiltisti hyväksytään kaikki shaisse mitä joku VR milloinkin tekee ja vieläpä kansan piikkiin.

 12. Kulissien takaa 12.2.2012 12:47

  Muistuupa mieleen viime vuodelta 2011 YLE:n ajankohtaisohjelma, jonne oli kutstuttu VR:n pääjohtaja Aro sekä VR:n toimintatapoja ja Pisara-hanketta kritisoinut veturikuski Harry Wallin. Aro kieltäytyi tulemasta ohjelmaan, jos Wallin on mukana. Ja kas kummaa: YLE viskasi Wallinin pihalle ja tilalle otettiin ”oikeamielinen” veturikuski. Notta näin.

 13. Skiffari 40 14.2.2012 01:55

  TOPPIjuna Kolarista saapui Helsinkiin aikataulussaan 08.06.24. Salonkivaunu oli nyt junan viimeisenä, vaunusta astuivat ulos 4 toimittajaa, joista kaksi oli naispuoleisia, heidän lisäkseen vaunusta ”pelmahti” ulos yksi TOPPI, ”hukkaa” oli siis matkan aikana syntynyt 3 TOPIN ja kahden toimittajan verran. Hauskin tilanne koettiin kun toimittajat kiittelivät asemahallissa TOPPIA , mutta havaittuaan kuvaajan porukka hajaantui kuin varpusparvi.

  • Ville S 14.2.2012 20:48

   ”…havaittuaan kuvaajan…” Kuvat tänne esille ja sassiin!

   • anonyymi 27.2.2012 10:20

    Ei taida olla oikeasti mitään kuvia ko. henkilöllä… Muutenkin kyseenalaistan koko sivun juttuja. Mitkään dokumentit eivät ole täysin faktaa, kaikista löytyy joitakin epäilyttäviä epäkohtia jotka herättävät huomion vähänkin asiasta jotain tietäville. T. HSL ja VR joukkoliikenneharrastaja

 14. TäysiQ 20.2.2012 13:09

  Ei tämä ”seminaari” mitenkään poikkeuksellinen ollut. Sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita on käytetty vuosia ainakin keväisin Lapin parketeilla. Ja meno on ollut lievästi sanottuna aika villiä. Ohjelma ”on pakko” tehdä sellaiseksi, että näyttää siltä, että asiaakin puhutaan. Mistäkö tiedän. No tiedänpähän vain.

  TäysiQ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: