VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VRLeaksin dokumentit

Kaikki VRLeaksin haltuun saamat dokumentit ovat tulleet meille fyysisinä papereina, kuten tästä kuvasta voi asian havaita:

Dokumentit on skannattu, niiden tunnistetiedot muutettu ja sen jälkeen alkuperäiset dokumentit hävitetty. Näin ollen tuntuu varsin hullunkuriselta, että VR Pääkonttorin turvallisuusyksikkö on kaivanut pääkonttorin sisältä ja keräyspaperisäiliöistä VRLeaksiin liittyviä A4-kokoisia papereita.

VRLeaks tulee julkaisemaan näiden dokumenttien lisäksi lukemattoman määrän sellaisia asiakirjoja, joista matkustajilla, valtion omistajaohjauksella (VNK) tai LVM:llä ei ole ollut tietoakaan.

Mikäli VR-Yhtymä Oy:n turvallisuusyksikkö on -pääasiallisen toimensa, eli junaturvallisuuteen liittyvien tehtävien ohessa- halukas saamaan VR:n sisäisiä dokumentteja VRLeaksilta, se onnistuu. VRLeaksin ja valtion monopoliyhtiö VR-Yhtymä Oy:n ero on se, että toinen kahdesta toimii avoimesti ja julkaisee kaiken yhteiskunnallisesti merkittävän informaation sivuillaan. Toinen toimii toisin.

VRLeaks on luonnollisesti saanut myös negatiivista palautetta statistiikkansa julkaisemisesta. Viidessä viikossa VRLeaks-sivustolla on käynyt yli 200.000 henkeä. Tämä on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä asia; VRLeaksin ajatus tai tavoite ei ole kävijämäärien maksimointi tai niiden eksponentiaalinen kasvu. Sen sijaan me pyrimme siihen, että valtion monopoliyhtiöihin saataisi hieman lisää läpinäkyvyyttä. Siinä kaikki.

3 responses to “VRLeaksin dokumentit

 1. Jorma 5.2.2012 23:25

  Jos vain julkaisisit jos on julkaistavaa, ja jättäisit nämä uhoamiset vähemmälle? Alkaa kuulostamaan joltain egonpönkitys projektilta..

 2. GWH 6.2.2012 07:39

  Leaks toimintaan kuuluu lahteiden anonymiteetin suojeleminen, joten juttu kiinnostanee ainakin aikaisempia ja nykyisia dokumenttien lahettajia.

  Tsemppia sivuston pitajalle.

  Sidenote: Metsateollisuuden kaikki raakapuurahdit lahtevat valittomasti kilpailijoille kunhan homma saadaan auki (inside). Joulukuinen viimeisena niittina.

 3. Miika H. 6.2.2012 09:19

  Kannattaa ottaa huomioon myös tämä: http://seeingyellow.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: