VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n lehdistöpäivät Levin Pendolinnassa

VRLeaksin saamien tietojen mukaan valtion kokonaan omistama monopoliyhtiö VR-Yhtymä Oy on järjestänyt jo vuosia erilliset lehdistöpäivät omistamassaan edustushuvila Pendolinnassa Levillä. Päivien kulku on ollut seuraava: kevään hiihtosesonkiaikaan torstaisin Helsingistä Kolariin lähtevään yöjunaan on liitetty VR:n salonkivaunu, johon on kutsuttu eri medioiden edustajia. Junan saavuttua Kolariin, on siirrytty bussikuljetuksella Leville ja majoituttu VR:n Pendolinnaan, jossa on vietetty perjantain ja lauantain välinen yö. Leviltä on siirrytty lauantai-iltapäivisin takaisin Kolarin, josta on matkustettu samalla salonkivaunulla Helsinkiin.

VRLeaks hankkii kevään aikana VR:ltä erilliset vaunuluettelot niistä Kolarin junista, joihin salonkivaunu on liitetty ja julkaisee ne sivuillaan. Ainakin aiempina vuosina Pendolinna-reissu on ollut viikoittainen käytäntö.

Salonkivaunun tiedot löytyvät oheisesta pdf:stä: VR-salonkivaunu_vanha

2 responses to “VR:n lehdistöpäivät Levin Pendolinnassa

 1. Uuno 31.1.2012 12:48

  Tuollaisia Lapin-reissuja järjestävät tänäkin talvena medialle lukuisat tahot, jotka haluavat vaikuttaa toimittajien asenteisiin. Toimittajapiireissä hurskastellaan, kuinka tarjoilut eivät vaikuta toimittajien kirjoitteluun, ja kuinka reissuilla saa hyödyllistä tietoa ja kontakteja. Tarjottu tieto on tietenkin yksipuolista ja tarkoitushakuista, eikä sellaisella tiedolla ole oikeasti paljon arvoa.

  Todellisuudessa toimittaja lähtee tuollaisille reissuille pääasiassa siksi, että suostuu hyötymään ammatistaan ja ottaa vastaan Lapin-matkan runsaine tarjoiluineen. Muutenhan informaation voisi antaa Helsingin asemalla seisovassa salonkivaunussa yhdessä tunnissa. Eivät suuret yritykset panostaisi noin paljon toimittajiin, jos ne eivät hyötyisi siitä.

  Toimittajien lisäksi reissuja tarjotaan erityisen paljon lehtien pääkirjoitustoimittajille. Monista rautatiepolitiikkaa käsittelevistä pääkirjoituksista näkyykin, kuinka kuiskaajat ovat saaneet viestinsä varsin hyvin perille. ”Pisara on välttämätön, jotta junat saadaan kulkemaan ajallaan” jne.

  Kiirettä valittelevilla toimittajilla on aikaa monen päivän junareissuun, kun VR tarjoaa, mutta oma-aloitteisesti ei juuri mikään media vaivaudu penkomaan asioita. Se on yksi syy siihen, miksi tässä maassa rautatiepolitiikka menee siten kuin VR haluaa.

 2. Rolling 27.2.2012 09:40

  Olisi suotavaa, että juuri silloin kun junaan on liitetty salonkivaunu lukuisine pyrkyreineen, tuli rataverkkoon vika ja juna pysähtyis johonkin korpeen kauaksi autotiestä. Se saataisi ylittää uutikynnyksen, kun nappaskenkäiset joutuivat kahlaamaan lumessa korvaavan kyydin ääreen. Tosiasiassa varmaan tulisi helikopteri noutamaan ”tärkeät asiakkaat” pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: