VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n aition vieraat Hartwall Areenalla

VRLeaksin saamien tietojen mukaan Hartwall Areenan aition isänniksi ovat olleet oikeutettuja VR-Yhtymä Oy:n johtajat tasoilla L1 ja L2 (L1/L2 = Level = VR:n TOP50-johtajat). Aition suurin vierasmäärä on koostunut Liikenne- ja Viestintäministeriön virkamiehistä, Valtioneuvoston kanslian ihmisistä (valtion omistajaohjausosasto) ja HSL:n (Helsingin Seudun Liikenne-kuntayhtymä) edustajista. Vasta näiden jälkeen aition vieraina ovat olleet merkittävimmät yritysasiakkaat.

Asian tekee erikoiseksi se, miksi valtio-omisteinen yritys ylipäätään tarjoaa valtio-omistajalleen edustusta.

4 responses to “VR:n aition vieraat Hartwall Areenalla

 1. J 29.1.2012 19:42

  LVM on VR:n henkilöliikenteen asiakas tilatessaan siltä liikennettä. Kestitsemistä esiintyy vastaavassa tilanteessa yksityistenkin firmojen kesken. Tyypillisesti tosin nykyään tiedostetaan, että ylenpalttinen kestitseminen voi vaikuttaa ostajan sympatioihin ja sitä kautta ostopäätöksiin. Tähänhän kestitsemisellä itse asiassa tähdätäänkin. Tästä syystä useimmat isot yritykset ovat antaneet ohjeistuksia, joilla rajoitetaan lahjojen ja kestityksen vastaanottoa nimelliselle tasolle (tyyliin 100 euron arvosta tms.). Tämän allekin menevä kestitys voi vaikuttaa ostajan arvostelukykyyn erityisesti jos se on toistuvaa. Julkisella sektorilla kestitys on vielä herkempi aihe kuin yksityisellä sektorilla. LVM käyttää veronmaksajien varoja, joten on väärin jos yksittäisen virkamiehen sympatiat vaikuttavat päätöksiin. Tietenkin niin kauan kuin VR:llä on monopoli, eivät virkamiehet voi ostaa liikennettä keneltäkään muulta. Tähän nähden sopii kysyä mihin kestitsemistä tarvitaan. Kenties hintaneuvottelujen vauhdittamiseen, koska hinta ja palvelun laajuus lienevät ainoat keskusteltavat asiat?

  LVM on myös VR:n regulaattori monessa asiassa. Regulaattorin lobbaaminen kestitsemisen avulla herättää erityisen suuria epäilyksiä regulaation toimivuudesta ja objektiivisuudesta.

  Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikkö on VR:n omistaja juridisessa mielessä. Viimekätinen omistaja on luonnollisesti valtio eli veronmaksaja. On varsin kummallista, jos omistajien edustajia pitää kestitä. Lieneekö päällimmäinen motiivi tähän on se, että pyritään saamaan toimivan johdon käyttöön sellaisia valtuuksia, jotka hyödyttävät yhtiötä ja toimivaa johtoa mutta eivät asiakkaita, valtiota tai veronmaksajaa? Omistajaohjausyksikön on tarkoitus edustaa veronmaksajaa VR:n suuntaan, mutta seuraako kestityksestä se, että se edustaa VR:ää veronmaksajan suuntaan?

 2. Monopolimies 31.1.2012 00:39

  Valtion yhtiön johto lobbaa valtion yhtiön asemasta ja eduista päättäviä valtion virkamiehiä ja poliitikkoja. Hyvältä kuullostaa! Tämä on varmasti kansan paras… Uskomattoman hyväuskoinen ja alistuva tämä Suomen kansa!

 3. Peksi 1.2.2012 11:29

  Ei näkynyt olevan aitiossa olevan ketään eilen. Harmi. Tarkkailen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: