VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR:n hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio 54.570 euroa

VRLeaks kaivoi VR:n internetsivuilta täysin julkisen VR Groupin palkka- ja palkkioselvitys-nimisen dokumentin. Dokumentista käy ilmi VR:n hallituksen jäsenten palkkiot. Alleviivattakoon sitä, että tämä ei ole vuoto tai paljastus, vaan julkisen dokumentin tulkinta ja kokouspalkkion vertaaminen kahden muun valtion monopoliyhtiön vastaaviin. Kolmesta valtion monopoliyhtiön (VR-Yhtymä, Veikkaus ja Alko) hallituksen puheenjohtajan palkkiosta VR:n hpj:n palkkio on selvästi suurin.

VR:n hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 54.750 euroa, jonka päälle maksetaan 600 euron kokouspalkkio kultakin hallituksen kokoukselta.

VR Groupin palkka- ja palkkioselvitys löytyy VR:n internetsivuilta osoitteesta http://www.vr-konserni.fi/attachments/sekalaisia/newfolder/5wZ91njSd/palkka-_ja_palkkioesitys_2010.pdf

Vertailun vuoksi: esimerkiksi valtion toisen monopoliyhtiö, Alkon, hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on 33.000 euroa. Edelleen Veikkauksen hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio oli vuonna 2010 22.981 euroa. Liikevaihdolla tarkistellen Alko ja VR-Yhtymä ovat samassa suuruusluokassa.

7 responses to “VR:n hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio 54.570 euroa

 1. Jore 19.1.2012 12:56

  Aika turhaa laskea tuollaista per kokous palkkiota, silloin oletetaan että toimeen ei kuulu mitään muuta työtä kuin kokouksessa käyminen. Vähän sama kuin ihmettelisi opettajien kovia palkkoja per pidetty oppitunti (itselleni tarjottiin reilu 5v sitten luokkaa 50€/h ilman tutkintoa tai mitään pätevyyttä opettaa, kiva taskuraha opiskelijalle).

  • Ludvig von Sadomaso 19.1.2012 18:20

   Samaa mieltä. Kohtuuttomat palkkiot ovat toki asia mitä kannattaa pohtia, mutta tuo laskutapa vähän paisuttelee ongelmaa. Vai onko niin ettei hallituksen PJ:llä ole mitään muuta duunia talon sisällä kuin käydä kokouksissa?

  • Teppo 19.1.2012 19:26

   Noh, jos vuosipalkka on yksinään pyöreästi 55 000 euroa, niin vissiin voisi olettaa, että siihen kuuluu muutakin, kuin kokouksia. Pointti onkin juuri siinä, että miksi palkkaa maksetaan kokouksista noin helvetisti, kun itse peruspalkkakin on noin kova.

   Itse jutusta voisi kommentoida pari matematiikan virhettä. Tuhansia ei eroteta pisteellä. Se on amerikkalainen idioottimainen tapa, jota ei onneksi euroopassa käytetä. Toivon, ettei täälläkään. Lähinnä tuo typerän kuvan kirjoittajasta. Lisäksi miten saa yhtälöstä 11 X 600 5577? Miksi mitään pitää jakaa 11?

   Onko siis tuo pyöreästi 55 000 euroa koko palkkio, vai vain peruspalkka?

   • Teppo 20.1.2012 00:33

    Nyt on uutisesta editoitu ihan ihmeellinen laskentakaava. Suunta on oikea. Asiavirheet korjattu. Olisi tietty tieto kokouksien määrästä voinut jättää? Vielä tuo ihmeellinen piste tuhansien erottamisessa jäljellä. Meillä päin tuhannet on erotettu sadoista pelkällä välillä. Pistettä on totuttu käyttämään etupäässä erottamaan lauseet keskenään.

    Pisteestä nariseminen saattaa kuulostaa pikkumaiselta, mutta jos sivustoa seuraa ihan valtamedia, niin uskottavuus kärsii melko pienistäkin asioista.

   • h__ 20.1.2012 10:54

    Samalla toivoisi, että artikkeleihin jäisi selvät merkinnät, jos tekstiä on jälkikäteen muokattu.

    Kommentoijienkin kommentit rikkoutuvat, jos artikkelista vain poistetaan osia eikä myöhemmille lukijoille jää mitään merkintää mihin ihmeeseen viitataan.

    Tämä vaikuttaa myös niihin, jotka ovat tilanneet sähköpostikirjeen (kuten minä) ja luen kommentteja jutun alta niin jää huomaamatta, että jutun tekstiä onkin muokattu, poisteltu ja lisätty.

    Selvät merkinnät siis siitä milloin alkuperäinen juttu on kirjoitettu, milloin sitä on viimeksi muokattu ja mitä on muokattu niin hyvä tulee.

   • vrleaks 20.1.2012 21:35

    Erittäin hyvä pointti ja kommentti tämä.

    Koska tämä kaikki tapahtui niin äkkiä, niin kaikkia perusasioita ei ole edes tullut ajatelleeksi. Laitellaan jatkossa aina kommenttia mahdollisista tekstien editoinneista, varsinkin jos niiden yhteyteen on ehtinyt tulla palautetta.

    Ihmisethän tätäkin sivua pyörittävät, eikä mikään dokumentinsylkyautomaatti, joten kaikenlainen palaute on toki tervetullutta.

    -VRLeaks

 2. PT 19.1.2012 17:10

  Sinälläänhän tuo ei ole älyttömän suuri palkka. Itse olen alle 20 hengen IT-firmassa töissä ja maksamme palkkiota kahdelle hallitusammattilaisellemme 1500 euroa / hlö / kokous. Se on mielestämme hyvä sijoitus asiantuntevaa apua vastaan. Voisi kuvitella, että viisisataa kertaa isomman organisaation hallituksen puheenjohtaja kannattaa valita aika pienestä kandidaattien joukosta, jolloin palkkiokin on suurempi.

  Se, saadaanko rahoille tällä hetkellä vastinetta, on tietenkin eri asia. Voisi arvata, että ei, kun ottaa huomioon, missä tilanteessa VR tällä hetkellä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: