VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VRLeaks ja ministeri Heidi Hautalan ulostulo

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) (valtion omistajaohjausosastolle kuuluvat asiat) on ottanut tänä iltana kantaa Kauppalehden haastattelussa VRLeaksiin. Ministeri Hautala nostaa haastattelussa esiin erään ihmisen VRLeaksiin kirjoittaman jutun, joka on otsikoitu VRLeaksissa ”VRLeaksin huumoriosasto tiedottaa”. Jos joku ei ymmärrä edes tällaista alleviivausta yksittäisen kommentoijan juttuun, niin silloin VRLeaks on varsin voimaton. Huumoriosasto on huumoriosasto ja faktapuoli on faktapuolta. Näiden erottaminen on helppoa – jos koko sivuston ainut vitsi on otsikoitu huumoriksi, ei silloin voi olla epäselvää asioiden sekoittamisessa keskenään.

”Hän kommentoi VRLeaksiä ensimmäistä kertaa julkisesti Kauppalehdelle.Hän pitää myös erikoisena huumorina VRLeaksin sivustolla olevaa tekaistua, mutta aidonnäköistä verkkouutista, jossa häntä siteerataan Helsingin Sanomien nimissä.

Tekaistu haastattelu on levinnyt usealle keskustelupalstalle internetissä ja moni on pitänyt sitä aitona. Lisäksi Hautalan mukaan VRLeaksin tiedot esimerkiksi neljä miljoonaa maksaneesta saunallisesta salonkivaunusta eivät pidä paikkaansa.” Lähde: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201201112521

Surkuhupaisan tästä tekee se, että ministeri Hautala antoi YLElle haastattelun 5.1.2012. Haastattelu löytyy täältä: http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2012/01/hautala_lupaa_tarkistaa_palkitsemisjarjestelmat_3154468.html ja nyt ongelma Hautalan mielestä ovatkin vuotosivustot, eikä itse systeemi. Hämmästyttävää. Alla Hautalan haastattelu:

”Hautala lupaa tarkistaa palkitsemisjärjestelmät
julkaistu 5.1. klo 18:35, päivitetty 5.1. klo 18:53

Valtionyhtiöiden johdon palkitsemisjärjestelmiä ryhdytään pikaisesti tarkistamaan, lupaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.).

Hautalan mielestä pitää selvittää, otetaanko kansalaisten tärkeinä kokemat asiat kuten asiakaspalvelun laatu tarpeeksi huomioon palkitsemisessa.

-Tällä hetkellä kaikki palkitsemisjärjestelmät noudattavat vuonna 2009 Fortumin optiokohun jälkeen tehtyä palkitsemisohjetta. Lähiaikoina on kuitenkin tarkoitus katsoa, pitäisikö sitä tarkistaa, Hautala sanoi.

Palkitsemisen perään alettiin kysellä uudelleen, kun Fortum epäonnistui myrskyn aiheuttamien sähkökatkosten korjaamisessa.

Hautala myöntää, että tarkastelua palkitsemisjärjestelmissä kaipaavat kansalaisten huolenaiheet asiakaspalvelusta ja henkilöstön tyytyväisyydestä.

– Huoli on ihan perusteltua, ja aionkin katsoa, millä painolla tällaisten, ehkä laadullisten tekijöiden paino pitäisi vaikuttaa myös palkitsemiseen. Nekin vaikuttavat yhtiön johtamisen kautta tulokseen, Hautala muistutti.”

VRLeaks painottaa edelleenkin sitä, että ongelmana ei ole VRLeaks, yksittäiset vuodot, yksittäiset ihmiset, tai yksittäinen salonkivaunu, vaan itse systeemi, joka mahdollistaa tällaisen järjestelmän olemassaolon käytännössä kaikissa valtion monopoliyhtiöissä.

Hautala kertoo Kauppalehden uutisen viimeisessä lauseessa: ”Vuotosivusto ei kuitenkaan helpota yhtiön yrityksiä uudistua, ministeri sanoo.” Mikä sitten olisi parempi media kuin VRLeaks epäkohtien esiintuontiin?

VRLeaks tuo pelkkiä faktoja ilmi, eikä ota kantaa yksittäisiin asioihin. Lukijat voivat kommentoida näitä, mutta se ei ole VRLeaksin tehtävä sivustona.

15 responses to “VRLeaks ja ministeri Heidi Hautalan ulostulo

 1. Ihmettelen. 12.1.2012 21:48

  Kyllä vrleaksin uskottavuus kärsii, jos sivuilta löytyy keksittyjä uutisia. Tuo hs-siteeraushan on kusetusta vr-leaksin puolesta. Herää kysymys, että mikä muu saitilla on kusetusta?

  • Eläkkeelle juuri jäänyt 12.1.2012 23:00

   Kyllä nimimerkki ”ihmettelen” kannattaisi olla enemmän huolissaan siitä, että VR:n johto viljelee medialle ja eduskunnalle vuosi toisensa perään keksittyjä selityksiä toistuvista mokistaan ja yhtiön menettelytavoista. Jostakin syystä VR:n suoranaiset valheet saavat kansan ja päättäjien hyväksynnän. Luotto tätä härskiä peluria kohtaan on rajaton.

   • Ihmettelen. 12.1.2012 23:04

    Hoh hoijaa. Nyt eläkeläinen sekoittaa kaksi ihan eri asiaa. Kyllä, vr:llä on ongelmia ja vrleaks on hyvä saitti. Mutta tämän saitin uskottavuus edellyttää, että sisältö on totta.

    Kun totuudenmukaistakin materiaalia tuntuu olevan, niin valehtelua on syytä välttää. Se heikentää myös totta olevien dokumenttien uskottavuutta.

  • Eläkkeelle juuri jäänyt 12.1.2012 23:20

   Eläkeläinen ei sekoita asioita, vaan on samaa mieltä ”ihmettelen” kanssa, että VR-leaksin sivuilla on täyttä faktaa. Ilmeisesti vitsiksi tarkoitetun kyseisen hs-siteerausjutun kaltaiset kannattaa kuitenkin jättää pois.

   Sitä eläkeläinen vaan ihmettelee, että VR voi kertoa vuosi toisensa perään aivan uskomattomia väitteitä joilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä, eikä kukaan puutu asiaan, vaikka kyseessä on valtion omistama yhtiö, joka pelaa kansan palveluilla ja rahoilla.

  • Toinen ihmettelijä 13.1.2012 09:31

   Huumoriuutinen oli epäonnistuminen VRLeaksin puoelta. Otsikko voi antaa myös ymmärtää, että sivuston mielestä Hautalan haastattelun sisältö on naurettavaa. Uutinen oli niin aidon oloinen, että se menee helposti täydestä, jos ei pysähdy pohtimaan otsikkoa tarkemmin.

   Suosittelen leaksille tällaistan poistamista ja keskittymistä olennaiseen. Toisekseen ketään ei kiinnosta kävijätilastot, jotka vaikuttavat lähinnä ns. huomiohuoraamiselta.

   Jos ja kun VRLeaksilla on tehtävä, on syytä keskittyä vain faktaan.

   • vrleaks 13.1.2012 11:14

    Toinen ihmettelijä: myönnämme tässä kohtaa virheemme huumoriuutisen tuomisesta VRLeaksiin. Kun ”uutinen” tehtiin, kenelläkään ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, että VRLeaksia aletaan käsitellä valtakunnan ykkösmedioissa. Nyt uutista ei enää voi poistaakaan, sillä Hautalan haastattelu oli eilen Kauppalehdessä ja ”uutisen” on oltava nähtävillä VRLeaksissa. Jos tämä mediahässäkkä olisi ollut edes jollain tapaa tiedossa ennakkoon, olisimme varmasti jättäneet ”uutisen” julkaisematta. Miltei uskomaton juttu on kuitenkin se, että kolme päivää ”uutisen” julkaisun jälkeen ministeri Hautala antoi miltei samanlaisen haastattelun YLElle koskien valtionyhtiöiden bonusjärjestelmiä.

    VRLeaksin tehtävä on tottakai kertoa faktoja ja tuoda julki dokumentteja, siitä olemme kanssasi samaa mieltä.

    Jatketaan tästä eteenpäin siis pelkällä asialinjalla.

    -VRLeaks

   • Katonyymi 14.1.2012 11:51

    Virheistä opitaan. Tuossa alkuperäisessä jutussa oli se ongelma, että huumoriutta ei korostettu tarpeeksi. Pidän itseäni tarkkaavaisena lukijana, mutta silti itsekin jutun lukemisen jälkeen olin, että ”wow, asiahan on hoidossa”! Aloin jopa googlettaa alkuperäistä uutista, mutta kun en löytänyt, palasin alkuperäiseen ja tajusin, että juttu oli tosiaan otsikoitu huumoriosastolle. Liian hyvää ollakseen totta. Ja ihmettelin kyllä, että mikä on juju, kun aprillipäiväkin on vasta neljän kuukauden päästä. Kuva siinä välissä heikentää todella paljon osasto-otsikon ja jutun välistä yhteyttä.

    Mutta eihän sille mitään voi. Ainakin juttu on nostattanut julkisuutta itsessäänkin, mikä on hyvä.

    Voisiko kuitenkin alkuperäistä juttua muokata niin, että siinä ensinnäkin selvennetään, että kyseessä oli jonkun ihmisen humoristiseksi tarkoittama juttu ja miksi se julkaistiin sekä linkkaus tähän uudempaan postiin, vaikka jutun loppuun lihavoituna. Siihen saattaa kuitenkin olla linkattu monessa paikassa edelleen.

  • Jore 13.1.2012 09:43

   Samaa mieltä. ”Huumori” ei aina ole niin itsestään selvää, kuin tekijä sitä itse pitää sitä. Joko pelkkää faktaa (tai faktaksi uskottuja asioita), tai sitten pelkkää huumoria.

 2. Eläkkeelle juuri jäänyt 12.1.2012 22:56

  VR-Leaks on erittäin tarpeellinen sivu. Ilman vuotoja VR:n johdon härski vedätys valtiota, ministereitä, kansanedustajia ja kansaa vastaan jatkuu loputtomiin. Todennäköisesti se jatkuu VR-Leaksista huolimattakin. Niin hyväuskoisia ja tahdottomia päättäjät VR:n, Fortumin, Itellan ym. monopoliyhtiöiden suhteen ovat.

  On surullista seurata, kuinka mm. VR:n ja Fortumin johto käyttää härskisti hyväkseen päättäjien ja median tiedottomuutta. Tätä Hautalaakin viedään kuin märkää rättiä maan rautatieasioissa. Omistajaohjaus ja LVM ovat jopa VR:n johdon pilkan kohde VR:n kerskakabineteissa. Valitettava fakta.

 3. Kalevi Kämäräinen 13.1.2012 18:15

  Niinhän se meillä tuntuu menevän, ettei tavallisten kansalaisten ääni kantaudu päättäjien korviin muutoin kuin tällaisten ”paljastussivujen” kautta jos sittenkään. Mutta maassa maan tavalla, niinhän sitä sanotaan.

  http://www.rautatiematkustajat.fi/Vaalisivumme.htm
  http://www.rautatiematkustajat.fi/Kanta_liikennepolitiikka2011.pdf

  Terveisin Kalevi Kämäräinen
  http://www.rautatiematkustajat.fi
  http://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217#!/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217?sk=wall
  http://www.facebook.com/groups/108232592543581/

  • Kalevi Kämäräinen 13.1.2012 22:41

   Tässä samassa sopinee myös toisen VR-ministerin eli Kyllösen sekä koko järjestelmän arvostelu. Lähetin Kyllöselle kesällä kolmesti tämän tekstiviestin hienoisin sanavariaatioin:
   ”Hei! Olisiko joskus aikaa keskustella henkilöjuna-asioista, mm sisämaan yöjunat? Meille sopisi mainiosti sekin, että tapaaminen olisi kainuussa joskus kesän aikana. Liekö muuten myös kaupunginjohtaja vainionpää jo ehtinyt pyytää juhlapuhujaksi joensuu – nurmes -radan 100-vuotisjuhliin. Ymmärrän toki, että asiassa on oltava yhteydessä lvm:n sihteeriin, mutta mahdollinen positiivinen ennakkoviesti hänen suuntaansa helpottaa meidänkin yhteydenottoa virkakoneiston suuntaan. Terveisin kalevi kämäräinen http://www.rautatiematkustajat.fi

   Tänäkään päivänä vastausta ei ole tullut. Ministeri onkin ”linnoittautunut” virkamiestensä taakse (vaikka olin puhelimitse yhteydessä myös hänen eduskunta-avustajaansa). Tällaisen ”linnoittautumisen” siunaa oikeuskansleri liikenneministeri Vehviläisen jätettyä vastaamatta yhteen konkreettiseen kirjeeseemme:
   http://www.rautatiematkustajat.fi/Kanslerivastaus.pdf

   Hyvän hallinnon mukainen kirjeisiin vastaamisvelvollisuus ei siis koske poliittisluontoisia viestejä. Keksiikös joku muun syyn, miksi ministeriä lähestyä? Miten lie vaikka rakkauskirjeiden laita?

   Euroopan unionin oikeusasiamiehenä toiminut ja kansanedustajanuransa vapaaehtoisesti päättänyt Jacob Söderman luonnehti viime keväänä ennen uransa päättymistä eduskuntaa ufoksi (joka lentelee omassa avaruudessaan). Söderman taisi olla oikeassa. Eläköön suomalainen ”ufodemokratia”?

   Terveisin Kalevi Kämäräinen
   http://www.rautatiematkustajat.fi
   http://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217
   http://www.facebook.com/groups/108232592543581/

   • Katonyymi 14.1.2012 11:58

    Ministeriä voi lähestyä myös virkavelvollisuutta koskevissa asioissa, joihin siis tarvitaan ministerin virkamiehenä tekemää ratkaisua. Tai tiedustelua tällaisista itseä koskevista päätöksistä. Niihin ei voi jättää vastaamatta, ja itse asiassa sähköpostia koskee sama velvollisuus kuin paperikirjeitä (tästäkin on ratkaisu, muistaakseni oikeusasiamiehen). Hallintolaista varmaankin löytyy ihan hyvät pykälät tähän.

    Ei niin että puolustelisin poliittisiin asioihin vastaamattomuutta. Vain selityksenä sille, mitä virkavelvollisuus kattaa.

 4. Monopolimies 14.1.2012 01:31

  Jos matkustajat haluavat äänestämiään liikenneasioiden edustajia tapaamaan, niin ei onnistu oikein millään. Ketään ei kiinnosta käyttäjän sana. Mutta monopoleilla ja kansan rahoilla pelaaville VR:lle, Taksiliitolle ja Linja-autoliitolle riittää suurin piirtein vain se, että ilmoittavat ”tulemme nyt taas puheille”. Siellä laukkaa liikenneyrittäjien taloudellista etua ajavaa lobbaria liikenneministeriössä ja kunnan kanslioissa vähän väliä. Käyttäjille ei kuitenkaan aikaa järjesty.

  Suomen maassa on matka-asiat niin, että kahden-kolmen firman johto vie ja valtiovalta vikisee vuodesta toiseen. Bonukset paukkuvat ja monopolit mällläävät. Yhtiön johto kiittää!

 5. Kalevi Kämäräinen 14.1.2012 12:38

  Kommentti Katonyymille 14.1.2012 11:58

  Juju onkin siinä, että ”poliittiset” asiat eivät oikeuskanslerin mielestä näytä kuuluvan virkavelvollisuutta koskeviin asioihin. Se vielä on kokeilematta, mikä on suhtautuminen, jos kirjeen osoittaa vaikkapa kansliapäällikölle vaatimuksin, että se toimitetaan ministerille ja että vastausta kaivataan ministeriltä. Taitaa lopputulos kuitenkin olla sama, jos kirje ”poliittiseksi” luonnehditaan.

  ”Tavallisia kuolevaisia” kyllä olemme saaneet kiinni virheellisistä menettelyistä.

  http://www.rautatiematkustajat.fi/Kansleri_Paatos.pdf
  http://www.rautatiematkustajat.fi/Kansleri_Paatos2011.pdf

  Terveisin Kalevi Kämäräinen
  http://www.rautatiematkustajat.fi
  http://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217#!/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217?sk=wall
  http://www.facebook.com/?sk=2361831622

 6. pökäle 15.1.2012 19:12

  Ei mitään kannata jättää pois. On paljon hauskempaa kuinka ihmisit eivät osaa lukea ja sitten tulevat tänne kirjoittelemaan diipadaapaa tai antavat medialle negatiivista palautetta Vrleaksista. On oikein, että näitä ”salaisuuksia” tuodaan esiin, ilman tätä saittia hommat pyöris siellä kulisseissa ihan normaalisti kun tavalliset tallaajat imee paskaa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: