VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VR Trackin yrityskohtainen työehtosopimus

VRLeaksin käyttöön on tullut VR Trackin yrityskohtainen työehtosopimus. Huomionarvoista sopimuksessa on 5§, jossa lukee

”Viankorjaukseen liittyvät kunnossapitotyöt

Kunnossapitotöissä työntekijällä on velvollisuus ilman erillistä määräystä jatkaa viankorjausta siihen saakka kunnes seuraava työvuoro tai varallaolija aloittaa työt viankorjauspaikalla. Säännöllisen työajan ylittäminen ei ole este viankorjaukseen lähtemiselle.”

VRLeaksin saamien tietojen mukaan toimitusjohtaja Aro oli uhannut henkilöstöä irtisanomisilla, mikäli tätä sopimusta ei allekirjoiteta.VR Trackin työehtosopimus

Tässä toimitusjohtaja Aron henkilöstölle lähettämä kirje: Aron kommentit 04012012

19 responses to “VR Trackin yrityskohtainen työehtosopimus

 1. annepa 4.1.2012 12:32

  Jos VR Trackilla ei ole voimassaolevaa työehtosopimusta eikä näinollen työrauhaa, niin VR Trackin väki voi mennä lakkoon ja olla korjaamatta yhtään mitään kunnes moinen kiristys loppuu. Toivon kyllä että sopu löytyy ilman lakkoilua.

 2. H. P Eikko 4.1.2012 16:23

  Mikäs ongelma tässä viidennessä pykälässä on? Työsuojelun piiristä tunnetaan hätätyön käsite ja tässä lie osin kyse siitä (http://www.tyosuojelu.fi/fi/hatatyoilmoitus)

  • Spede 4.1.2012 18:06

   Käsittääkseni viankorjaukseen liittyvä työ on eri asia kuin hätätyö.

   • Ville S 4.1.2012 18:38

    On se eri asia, eikä tuossa ole kyse hätätyöstä. Lisäksi mainita ”säännölisen työajan ylittäminen ei ole este viankorjaukseen lähtemiselle” taitaa olla lain vastainen. Kyseessä on ylityö, josta pitää erikseen sopia työnantajan ja työntekijän välillä. Luottamusmies ei voi tällaisesta asiasta sopia työntekijöiden puolesta. Työaikalaki sanoo: ”Ylityötä saa teettää vain työntekijän kutakin kertaa varten erikseen antamalla suostumuksella.”

   • Spede 4.1.2012 19:12

    Veikkaanpa että yhtiöluottamusmies sopii kohta että tehdään talkoina työt, tai mielellään maksetaan siitä tekemisen ilosta. Eipä ole sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen luottamusmiehet eikä suuret johtajat naamaansa näyttäneet. Onhan se vastuullista ja miehekästä lätkäistä tuollaisia vessapaperiin verrattavia kirjeitä sähköpostiin.

  • Jere 5.1.2012 11:33

   Viankorjaus on normaalia yrityksen teknistä toimintaa, eikä todellakaan mitään kyseisen lain tarkoittamaa hätätyötä. Erittäin noloa, että valtionyhtiössä nuijitaan tällainen lainvastainen teksti työehtosopimukseen.

 3. N 4.1.2012 17:08

  Voimassa oleva nykyinen työehtosopimus loppuu 31.3.2012. Sen jälkeen voimaan tulee jo uusi joka sovittu raamisopimuksen ja tämän yrityskohtaisen työehtosopimukseen lisänä.

 4. Halibat 4.1.2012 18:06

  Hätätyö edellyttää kirjallista hätätyömääräystä. Oikeutus hätätyöhön punnitaan viimekädessä käräjillä, mutta siihen työntekijän on aina suostuttava.

 5. Nilkkejä 5.1.2012 13:30

  Heh, näin kilpailijan leivistä voin sanoa, että ei täällä ansiotaso Vr:n verrattuna ainakaan tipahda. Ammattimiehille ammattimiehen palkka. Höpöhöpö puheita nuo kilpailukyvyn säilyttämiset, toimihenkilöiden pitää koittaa pitää oma palli alla ja näyttää äärimmäisen tärkeälle firman kannalta. Todellisuudessa toimihenkilöiden puolelta joutaisi potkia pihalle liene aikamoinen kasa ukkoja ja säästöjä syntyisi kertalaakista. Ryhdistäytykää toverit, lainvastaisesti meitä ei voi valtio-omisteinen yhtiö kohdella. Olkaa rohkeasti eduskuntaan yhteydessä, pommittakaa omistusohjauksesta vastaavaa ministeriä, Heidi Hautalaa. Ei tälläistä voi villasella painaa. Rintama lujana, nokka kohti voittoa!

 6. Antikliimaksi 5.1.2012 15:36

  Melko vaisu haastattelu Korporaatiossa.

 7. Heikki Karvonen 6.1.2012 09:35

  Vastaavanlainen pykälä on lähes jokaisessa vuorotyötä teettävän tehtaan työsäännöissä: esimerkiksi koneenhoitaja ei saa jättää työpaikkaansa ennen seuraavan vuoron koneenhoitajan saapumista. Ei isoa tehdasta voi pysäyttää jonkun myöhästymisen takia. Tosin on niinkin, että hyvä henkisessä työpaikassa tämä ei aiheuta minkäänlaista polemiikkia.

  • Mikko Nieminen 9.1.2012 21:35

   Ihan mielenkiinnosta, millaisista ajoista on kysymys tehtaissa?
   Rauteillehän tuo on laitettu ihan siitä syystä, että edellinen vuoro loppuu esim. klo.0700 ja seuraava alkaa samalla minuutilla. Vikapaikka voi kuitenkin olla hyvinkin kaukana, jolloin ei vaadita edes kenenkään myöhästymistä ja edellisen vuoron tekijän työaika jatkuu viidellä tunnilla. (voi esiintyä myös pidempiä aikoja, riippuen etäisyyksistä)

 8. Hunajasimo 6.1.2012 13:37

  Hohhoh, onpa järkyttävä paljastus kun työntekijöitä vaaditaan tekemään töitä? Junat kulkevat muutenkin miten sattuu niin jos työntekijät vielä päättävät lähteä kotiin kun kello lyö sopivasti, voidaan rautatiet myydä samantien Venäjälle romuraudaksi. VRLeaks, toivon että pystytte parempaan.

  Toverit tehdään yhdessä Neuvostoliitto, jossa työt voi lopettaa kun siltä tuntuu! Rinnat ja nännit lujina kohti voittoa!

  • Mikko Nieminen 9.1.2012 23:27

   Työntekijää ei tässä pykälässä vaadita tekemään töitä, vaan ylitöitä, ja ylitöistä on puhetta myös voimassa olevassa työaikalaissa.

   Työaikalaki 9.8.1996/605
   18 §
   Työntekijän suostumus
   Ylityötä saa teettää vain työntekijän kutakin kertaa varten erikseen antamalla suostumuksella. Työntekijä voi kuitenkin antaa suostumuksensa määrätyksi lyhyehköksi ajanjaksoksi kerrallaan, jos tämä on työn järjestelyjen kannalta tarpeen.

   ”jos työntekijät vielä päättävät lähteä kotiin kun kello lyö sopivasti,”
   Mielestäsi työntekijällä ei ole oikeutta lähteä töistä työajan päätyessä? Tästä voidaan vetää johtopäätös, työntekijällä ei ole oikeutta elämäänsä siten, ettei ole jatkuvasti työnantajan käytettävissä. Otetaanpas hypoteettinen tilanne, sinulla on yksi kymmenen vuotias lapsi, lapsen toinen vanhempi on kuollut ja näin ollen olet yksinhuoltaja. Lapsi tulee perjantaina kotiin, koulun jälkeen, hän pärjää jokusen tunnin hyvin yksinään. Sinä jäät kuitenkin töihin korjaamaan vikaa. 4h ketään ei ole tullut, poistut työpaikalta ja lähdet hoitamaan lastasi, tulet seuraavana päivänä töihin ja työnantaja antaa kirjallisen varoituksen sopimuksen rikkomisesta. Nyt mene lonkalta, mutta muistaakseni kaksi varoitusta ja lopputuli. Itseaiheutetusta lopputilistä johtuen kärsit karenssiajan työttömyyskorvauksista, Jäät työttömäksi, työtodistuksessasi lukee irtisanomisen syy: luvaton poissaolo töistä, tästä syystä toista paikka on hyvin hankala saada. Näin saimme jälleen yhden yksinhuoltajan jolla ei ole töitä. Oletetaan tämän henkilön jäävän töihin, seuraava tekijä tulee töihin maanantain kymmenen jälkeen aamusta. Lapsesi on tällävälin ollut yksin kotona nälissän, koska kaupassakin piti käydä perjantaina töiden jälkeen. Työnantaja on tyytyväinen, sinä pääset viimein kotiin, jossa odottaa sosiaaliviranomaiset ja poliisi, lastasi tuskin enää näet.
   Joten työntekijälle jätettiin vaihtoehdoksi jättää perustamatta perhettä tai vaihtaa työpaikkaa, ja tämäkö on mielestäsi nyky-yhteiskunnassa sopivaa?

   Lisäksi tästä kommentista jäi auki kysymys, onko VR;n ongelmat mielestäsi tekijäpuolen syytä (tekijäpuolella tarkoitan huoltotöiden tekijöitä ja viankorjaajia, niitä jotka kulkevat radanvarsia pitkin)? Nyt saatoin tulkita väärin, mutta minulle jäi sellainen kuva, että syytät pelkästään heitä tästä myöhästelystä.

   Vielä jos mitenkään tohdin tiedustella ”Hunajasimon” henkilökohtaisia kokemuksia kyseisen tyyppisestä työskentelystä, ja miten tähän sopimuksen mukaiseen työskentelyyn sovitetaan se elämä jonka johdosta töitä tehdään? Henk. koht. työskentelen mahdollistaakseni elämän jossa saan toteuttaa asioita jotka tuottavat minulle mielihyvää. Eläähän sitä ihminen myös tekemättä töitä, ainakin toistaiseksi. Mikäli ei voi kuitenkaan toteuttaa mielihyvää tuottavia asioita, mitä järkeä ihmisen on myydä jollekkin kaikki aika ja osaaminen? Onneksi vielä toistaiseksi voi irtiasnoa itsensä, saman tyyppisen toiminnan jatkuessa, tämänkään vaihtoehdon olemassaolosta en menisi takuuseen.

 9. kyllä kyllä 6.1.2012 22:37

  Käykääpä kultanuppuset kokeilemassa YKSIN sitä hommaa, ennen kuin tulette kovin kärkevästi arvostelemaan muiden työoloja 😉

 10. Spede 7.1.2012 08:51

  Hunajasimo on näköjään perehtynyt aika huonosti tilanteeseen. Huomasitteko muuten että viankorjaukseen pakotetaan jäämään ilman ylityökorvausta, saa ainoastaan yhden tunnin palkan. Mahtaa olla vuoden 2012 henkilöstötutkimukset sitten miinuksen puolella ja paljon kun näin hyvin puututaan tyytymättömyyteen.

  • Ville S 7.1.2012 15:07

   Olisi mukava kuulla jonkun työsuhdejuridiikkaan perehtyneen lakimiehen kommentit tuosta sopimuksesta. Siinä taitaa olla aika monta lainvastaista kohtaa.

   Tuskinpa kuluvana vuonna henkilöstötutkimusta tehdäänkään. Turhaa se ainakin on, jos henkilöstöä kusetetaan joka käänteessä minkä ehditään niin Yhtymässä kuin Trackissäkin ja sitten kysytään, että oletteko tyytyväisiä, motivoituneita ja luotatteko firman johtoon. Henkilöstön mielipide tiedetään ilman kyselyjäkin.

   Toisaalta henkilöstökysely pitää varmaan tehdä sen vuoksi, että VR Group on ”vastuullinen” työnantaja ja johdon on toimeenpantava kysely, koska se vaikuttaa bonuksiin.

 11. lombardo 11.1.2012 20:48

  ”Heh, näin kilpailijan leivistä voin sanoa, että ei täällä ansiotaso Vr:n verrattuna ainakaan tipahda. Ammattimiehille ammattimiehen palkka. Höpöhöpö puheita nuo kilpailukyvyn säilyttämiset, toimihenkilöiden pitää koittaa pitää oma palli alla ja näyttää äärimmäisen tärkeälle firman kannalta. Todellisuudessa toimihenkilöiden puolelta joutaisi potkia pihalle liene aikamoinen kasa ukkoja ja säästöjä syntyisi kertalaakista. ”

  Tähän kyllä sama. Tavalliselta ratajätkältä viedään ”kilpailukykytyöryhmän” väkisin läpi runnomalla sopimuksella likimain kaikki matkustukseen liittyvät edut ja samalla päälliköitä, projektijohtajia, insinöörejä alkaa olla jokaisessa kolossa. Suojatyöpaikkoja herroile ja miehiä uhataan lopputileillä, jos paskapaperia vastaavaavia sopimuksia ei päästetä läpi. Miesten selkänahasta repimälläkö se isoin säästö syntyy?

  Ja tämä on tuntuu olevan ihan yleinen kanta työntekijöiden näkökulmasta. Joko tyytyväisyyskyselyt on laitettu tälle vuodelle?

 12. Spede 10.2.2012 10:04

  5 § …… ”Työntekijälle maksetaan yhden tunnin yksinkertainen tuntipalkka, mikäli vuoronvaihto suoritetaan työvuorotauluun merkityn työvuoron päättymisen jälkeen.”

  Tämä on aika erikoista. Pakko jäädä ylitöihin, eikä siitä makseta lainmukaista ylityökorvausta. Jos on joku ihminen joka tuntee lakia niin ilmoittautukoon. Epäilen että uusi sopimus ei ihan kokonaisuudessaan noudata lain kirjainta. Ammattiliitosta ei saa apua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: