VRLeaks

VR:n salaisuuksien julkinen vuotosivusto

VRLeaksin huumoriosasto tiedottaa

(LISÄYS 14.1.2012: tämä juttu oli alunperin tarkoitettu vitsiksi) HS: Ministeri Hautala viheltämässä VR:n bonuspelin poikki

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) haluaa ottaa uudelleen arvioitavaksi kansalaiset tyrmistyttäneen VR:n bonusjärjestelmän, jossa johtajien suurimmat palkkiot voivat nousta yli miljoonaan euroon.

Hautala pitää erityisen kyseenalaisena bonuksen sitomista VR-konsernin tulokseen.

”Valtiolla on VR:n osalta myös taloudellinen intressi, mutta pidän peruspalvelunäkökulmaa silti tärkeämpänä. Henkilöliikenne on säilytetty VR:n monopolina nimenomaan sillä perusteella, että VR:llä on erityinen palvelutehtävä. Valtio myös rahoittaa osaa VR:n liikenteestä. Johdon avokätinen palkitsemisjärjestelmä sopii tähän erittäin huonosti.”

Hautala pitää kohtuuttomana tilannetta, jossa VR:n johdon bonuksia kasvattavat esimerkiksi kiinteistöjen myynnit.

”Ne ovat veronmaksajien rahoittamaa omaisuutta, joka on siirtynyt VR:lle vuoden 1995 yhtiöittämisen myötä. Peruspalvelunäkökulmasta pidän ainoana hyväksyttävänä bonusjärjestelmän kriteerinä matkustajamäärän ja kuljetetun tavaramäärän kehitystä. Siinä tapauksessa palkitseminen tulisi ulottaa myös henkilöstöön.”

Ministeri Hautala asettaa lähipäivinä työryhmän, jonka toimeksiantona on bonusjärjestelmän täysremontti vielä kevättalven aikana.

”On kestämätöntä, että ylläpidetään tällaista johdon palkkiojärjestelmää tilanteessa, jossa VR on kulkenut epäonnistumisista toiseen, ja henkilöstö on kuormittunut huonosti toimivan liikenteen keskellä. Viimeaikaiset tiedot henkilöstötutkimuksen tuloksista ovat hälyttäviä”, Hautala huomauttaa.

Hautala on keskustellut asiasta sekä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) että liikenne- ja viestintäministeri Merja Kyllösen (vas.) kanssa.

”Hallituksen linja on, että joko bonusjärjestelmä muuttuu, tai sitten on tarkasteltava VR:n asemaa kokonaan uudelleen.”

(LISÄYS 14.1.2012: tämä juttu oli alunperin tarkoitettu vitsiksi. Kuin sattuman kautta ministeri Hautala kuitenkin kertoi kolme päivää myöhemmin YLEn haastattelussa näin: http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2012/01/hautala_lupaa_tarkistaa_palkitsemisjarjestelmat_3154468.html)

8 responses to “VRLeaksin huumoriosasto tiedottaa

 1. kommentti 3.1.2012 16:47

  Näköjään palkkiosopimuksen laatija on huomioinut vaaran, että joku saattaisi haluta kirjoittaa sopimuksen myöhemmin uusiksi, koska kohtaan 8 on kirjattu, ettei palkkiojärjestelmän lakkauttaminen tai ehtojen muuttaminen kesken sopimuskauden saa aiheuttaa ” että ”merkittävää perusteetonta etua tai haittaa” avainhenkilölle.

  • Andrej R 6.1.2012 11:01

   Just detta är vad ledningar mest tänker på. Sina egna fördelar. De tänker inte på hur servicen ska förbättras eller hur tågen ska hålla tiderna tillräckligt mycket då det enda som inspirerar dem är att spara pengar för att ska finnas mer utrymme för deras bonusar och löner. Att de infört spel och dobbel i biljettsystemet är skamligt. Ju senare man kommer på att man behöver resa, ju dyrare, vilket annars kallas för utpressning.

 2. Voihan vittu taas kerran 3.1.2012 19:21

  Turha on Hautalan lässyttää, että muka tilanteelle tehtäisiin jotain. Joka ainoa yhtiöitetty tai pörssitetty valtionyhtiö on putsattu optioin ja bonuksin eikä VR tee poikkeusta.

  Tämä törkeä kavereiden miljoonapalkitseminen veronmaksajien pussista on nyt jatkunut jo 10 vuotta eri yhtiöissä, onneksi olkoon vain. Relander sen aikanaan aloitti ostamalla ilmat Saksasta ja rikastumalla niin käsittämättömästi, että pystyi muuttamaan englantiin tekemään miljoonabisnestään. Kaikki kokoomuslaisen Heinosen suostumuksella.
  Siitä tehtiin oikeusjuttu, oliko Rellu vakoillut ketä, mutta kun yksityinen kansalainen teki tutkintapyynnön siitä, mistä ko. herra sai miljoonansa, asiasta vaiettiin täysin. Maan tapa vaatii sitä, näet.

  Hautala, sinun äänesi kyllä muuttuu kellossa, kun Häkämies astuu kanssasi samaan hissiin, painaa stop-nappulaa ja tytötellen mutta isällisen ankarasti ilmoittaa, ettei tehtyihin sopimuksiin tehdä muutoksia ja ettei yhtiön sisäisiin asioihin voi mitenkään puuttua. Maan tapa vaatii sitäkin, näet.

  Poliitikkojen on syytä tietää, että moni meistä kansalaisista alkaa olla todella vittuuntunut tähän sikailuun. Ennemmin tai myöhemmin joku hermostuu, jonain päivänä vain joltain selkäranka katkeaa.

  • Matti 8.1.2012 12:45

   Naisvihaa ja muutakin törkyä sisältävä kommenttisi on älytön. Olet sitä mieltä, ettei mitään uudistuksia ja parannuksia saa yrittää, ”kun ne kuitenkin torpataan”. Typerää.

   Lisäksi et edes ymmärrä, mitä Hautala ajaa takaa. Syytät poliitikkoja törkeilystä, mutta kun yksi heistä on kanssasi samaa mieltä, alat syyttää häntä turhasta yrittämisestä. Uskomatonta.

 3. Kalevi Kämäräinen 3.1.2012 20:27

  Vaikka oheinen kirjoitus on hiukan yli vuoden vanha, yhä pitää paikkansa, että VR osaa mutta yhteiskunta ei.

  http://ylioppilaslehti.fi/2010/12/vr-osaa-yhteiskunta-ei/

  Terveisin Kalevi Kämäräinen
  http://www.rautatiematkustajat.fi

 4. Halibat 3.1.2012 22:31

  Olisipa tämä uutinen totta. Vaan kun ei ole. Eihän tämä muuten huumoriosastoa olisikaan…

 5. Halibat 4.1.2012 12:12

  Eikä vieläkään minkäänlaista reaktiota omistajaohjauksesta, valtioneuvostolta, eduskunnalta tai VR:ltä. Ja kuinka olisikaan, kun oma lehmä on ojassa. Tervetuloa länsimaiden kommunistisimpaan valtioon.

 6. Andrej R 6.1.2012 10:49

  Det ska inte finnas några bonussystem i företag som ägs mer eller mindre av folket, om jobbet i sig inte är tillräckligt stimulerande för den som fått det, att göra för en medellön, kan denne dra dit pepparn växer för att göra karriär.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: